Wspaniały puszysty chleb z dodatkiem nasion konopi i czosnkiem niedźwiedzim z mąka orkiszową.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Przygotowanie 10 minutyminuty
Gotowanie 45 minutyminuty
Całkowity czas 55 minutyminuty
Porcje 1
Autor Anna
Składniki
35gzakwasuaktywnego, najlepiej żytni
520gwody
10gświeżych drożdży
12gsoli
30głuskanych nasion konopi
2łyżkisuszonego czosnku niedźwiedziego
50gpłatków owsianych
350gmąki orkiszowej białej
200gmąki pszennejtyp od 480 do 650
Instrukcje
Do miski wlać zakwas aktywy (czyli wcześniej dokarmiony), wodę letnią (temperatura około 30 st C), drożdże i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się drożdży.
Następnie dodać nasiona konopi, czosnek niedźwiedzi, płatki owsiane, sól mąki, całość wymieszać łyżką do połączenia się wszystkich składników. Trwa to chwilę!
Keksówkę o wymiarach 12 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto i wyrównać wierzch, wierzch można posypać mąką lub płatkami owsianymi, formę z ciastem przykryć folią spożywczą.
Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika do 40 st C, pozostawić go tam na 15-20 minut, następnie wyjmuję formę z ciastem i odstawiam w ciepłe miejsce na czas rozgrzania piekarnia do temperatury 210 st C.
Kiedy piekarnik osiągnie temperaturę 210 st C wsypujemy na jego dno ½ szklanki kostek lodu i natychmiast wstawiamy chleb, po 10 minutach pieczenia chleba zmniejszamy temperaturę do 200 st C, pieczemy jeszcze przez 35-40 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy i pozostawiamy na kratce do całkowitego wystudzenia.Smacznego!