• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Chleby na drożdżach » Chleb z nasionami konopi

Chleb z nasionami konopi

Aktualizacja: 31 gru, 2018 · Opublikowany: 29 mar, 2017 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Prosty chleb z nasionami konopi i czosnkiem niedźwiedzim. Jestem przekonana, że pokochacie go za jego smak i oczywiście za łatwość i szybkość wykonania. Dziś wzbogaciłam ciasto chleba przez dodanie łuskanych nasion konopi. Nasiona zawierają duże ilości magnezu, witamin, soli mineralnych, błonnika oraz drogocenne kwasy omega 3 i omega 6. Nie wiem, czy wiecie, ale nasiona konopi zawierają największą (zaraz po soi) ilość pełnowartościowego białka roślinnego, co ma znaczenie w diecie wegetariańskiej! Czosnek niedźwiedzi poznaliście już we wcześniejszych przepisach i mam nadzieję, że przypadł Wam do gustu i rozsmakowaliście się w nim. Do ciasta chlebowego można użyć czosnku suszonego, a kiedy pojawi się już świeży, można zastosować świeże liście.

Przepis na chleb starałam się skomponować tak, aby jego przygotowanie zajmowało nie więcej niż 10 minut! Wiem, że dla wielu z Was jest to bardzo istotne, aby własny chleb można było przygotować w krótkim czasie. Przepis ten właśnie taki jest i nawet wyrastanie ciasta przyspieszyłam, wstawiając formę z ciastem do lekko nagrzanego piekarnika, aby szybko wyrósł. Chleb po upieczeniu jest rewelacyjny sprężysty lekko wilgotny z chrupiącą skórką. Poza wcześniej wymienionymi składnikami użyłam jeszcze płatków owsianych, mąki orkiszowej białej oraz mąki pszennej. Koniecznie wypróbujcie, bo chlebek jest pyszny.

chleb z nasionami konopi
Print Pin
5 z 2 głosów

Chleb z nasionami konopi

Wspaniały puszysty chleb z dodatkiem nasion konopi i czosnkiem niedźwiedzim z mąka orkiszową.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 1
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 45 minutes
Całkowity czas 55 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 35 g zakwasu (aktywnego, najlepiej żytni)
  • 520 g wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 12 g soli
  • 30 g łuskanych nasion konopi
  • 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 50 g płatków owsianych
  • 350 g mąki orkiszowej białej
  • 200 g mąki pszennej (typ od 480 do 650)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski wlać zakwas aktywy (czyli wcześniej dokarmiony), wodę letnią (temperatura około 30 st C), drożdże i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się drożdży.
  • Następnie dodać nasiona konopi, czosnek niedźwiedzi, płatki owsiane, sól mąki, całość wymieszać łyżką do połączenia się wszystkich składników. Trwa to chwilę!
  • Keksówkę o wymiarach 12 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto i wyrównać wierzch, wierzch można posypać mąką lub płatkami owsianymi, formę z ciastem przykryć folią spożywczą.
  • Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika do 40 st C, pozostawić go tam na 15-20 minut, następnie wyjmuję formę z ciastem i odstawiam w ciepłe miejsce na czas rozgrzania piekarnia do temperatury 210 st C.
  • Kiedy piekarnik osiągnie temperaturę 210 st C wsypujemy na jego dno ½ szklanki kostek lodu i natychmiast wstawiamy chleb, po 10 minutach pieczenia chleba zmniejszamy temperaturę do 200 st C, pieczemy jeszcze przez 35-40 minut.
  • Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy i pozostawiamy na kratce do całkowitego wystudzenia.
    Smacznego!
chleb z nasionami konopi
chleb z nasionami konopi
« Maślane ciasteczka Matcha
Naleśniki pomarańczowe »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Maja napisał

    01 października, 2021 at 8:17 am

    5 stars

    Wygląda przepięknie! A konopie i Czosnek niedźwiedzi to moje ulubione, więc na pewno zrobię. A jak wyglądałby wydłużony przepis – ale na samym zakwasie bez drożdży? Będę Wdzięczna za pomoc.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      01 października, 2021 at 10:06 am

      Dziękuję 😁. Jeśli chodzi o przygotowanie tego chleba na samym zakwasie, to proszę zrobić wieczorem przed dniem, w którym będzie pieczony chleb zaczyn. Czyli, z połowy ilości wody podanej w przepisie, zakwasu i mąki przennej trzeba zrobić zaczyn, który odstawiamy na całą noc. Następnego dnia należy dodawać pozostałe produkty, wyrobić ciasto i czekać aż wyrosnie. Następnie piec tak, jak w przepisie. Ciasto po wyrobieniu można od razu umieścić w keksówce i niech tam sobie spokojnie rośnie. Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego.

      Odpowiedz
  2. Iza-belka napisał

    25 września, 2017 at 11:44 am

    Właśnie robię ten chlebek... mam nadzieję że mąka orkiszowa "nie zepsuje" smaku ....

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 września, 2017 at 9:47 pm

      Mam nadzieję, że chlebek wyszedł smaczny 🙂 Mąka orkiszowa jest wspaniałym dodatkiem do chleba, więc na pewno go nie zepsuje.

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}