Chleb składający się ziaren, orzechów bez dodatku mąki.
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Pieczywo
Przygotowanie 10 minutyminuty
Gotowanie 1 godzinagodzina
Całkowity czas 1 godzinagodzina10 minutyminuty
Porcje 1
Autor Anna
Składniki
1szklankanasion słonecznika
1 ½szklankipłatków owsianych
½szklankiorzechów laskowych
11łyżeksiemienia lnianegomielonego
¾szklankisiemienia lnianegocałego
320mlletniej wody
1łyżkamiodulub syropu z agawy
2łyżeczkisolimorskiej
3łyżkioleju roślinnegomoże być kokosowy
Instrukcje
Odmierzyć wszystkie składniki, umieścić w misce, zalać wodą i olejem wymieszanym z miodem, wymieszać i odstawić na przynajmniej 2 godziny lub dłużej, nasiona w tym czasie zmiękną i wchłoną płyn.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 - 180 st C.
Foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, ciasto należy dobrze ugnieść tak, aby nie było pustych przestrzeni, wyrównać powierzchnię chleba.
Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika, chleb pieczemy 50 - 60 minut.
Po upieczeniu wyjąć formę z piekarnika, przestudzić - około 1 godzinę, po tym czasie delikatnie wyjąć chleb z formy chwytając za papier, przenieść na kratkę i całkowicie przestudzić, chleb przed krojeniem powinien być zupełnie zimny, najlepiej kroić go po minimum 5 godzinach studzenia.