• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Chleby na drożdżach » Chleb zmieniający życie

Chleb zmieniający życie

Aktualizacja: 18 cze, 2020 · Opublikowany: 21 lis, 2014 · przez Anna · 16 komentarzy

Skocz do przepisu

Od dawna nosiłam się z zamiarem upieczenia "chleba zmieniającego życie" i wreszcie jest! Chleb jest niezwykły z kilku powodów. Najważniejsza sprawa jest po prostu niesamowicie dobry, bardzo sycący. Zdrowy i bardzo łatwy do przygotowania, długo zachowuje świeżość i jest bez dodatku mąki. Chleb zmieniający życie to same nasiona z dodatkiem płatków owsianych. Można zakwalifikować go do pieczywa bezglutenowego, jeśli użyjemy do jego przygotowania certyfikowanych płatków owsianych. O chlebie czytałam komentarze na wielu blogach i muszę przyznać, że zdecydowana większość ludzi, która miała okazję spróbować go, jest nim zachwycona! Ja i moi bliscy również! Chleb jest fantastyczny i pasuje do każdego rodzaju dodatków tych słodkich i słonych.

Przygotowanie chleba

Przygotowanie ciasta jest dziecinnie proste, choć czytałam, że zdarzają się problemy. Podam kilka wskazówek, które sprawią, że chleb na pewno się uda. W zasadzie przygotowanie chleba sprowadza się do namoczenia i wymieszania nasion. Ważne, aby przekładając ciasto do foremki odpowiednio ugnieść je i to tak mocno, aby nie było pustych przestrzeni. Jeśli tego nie zrobicie i ciasto nie będzie ściśle "upakowane" może to utrudniać późniejsze krojenie. Na koniec wystarczy wyrównać wierzch chleba przy pomocy mokrej łyżki. Drugą bardzo ważną sprawą jest studzenie, chleb po upieczeniu powinien być bardzo dobrze wystudzony! Najlepiej zostawić go na około 5 godzin, a jeszcze lepiej na całą noc. Kroić należy bardzo ostrym nożem ze względu na duże kawałki orzechów. Jeśli użyjemy tępego i grubego noża, chleb może się kruszyć. Pamiętajcie, że to nie jest typowe pieczywo przygotowane z mąki! Nie należy spodziewać się lekkiego i puszystego chleba 😉

Składniki

W oryginalnym przepisie jest składnik o nazwie "Psyllium husk" można znaleźć go u nas pod nazwą "Babka płesznik" zadaniem "Babki płesznik" w tym przepisie, jest związanie całości tak, aby chleb się nie rozsypywał. Zamiast tego można użyć naszego polskiego mielonego siemienia lnianego, które doskonale zastąpi Psyllium. Oryginalny przepis ma w swoim składzie również nasiona "Chia", które zastąpiłam większą ilością całych nasion siemienia lnianego. Kolejnym egzotycznym i mniej dostępnym składnikiem jest olej kokosowy, który można zamienić na olej roślinny. Chleb piekłam już kilak razy, starając się wypróbować różne opcje i tak.

Chleb można dowolnie komponować, czyli zamiast orzechów lasowych można dodać orzechy włoskie lub migdały zawsze w takiej samej ilości! Tak ja pisałam wcześniej, można użyć dowolnego oleju roślinnego, zamiast kokosowego może to być słonecznikowy, rzepakowy lub arachidowy. Syrop z agawy można zastąpić miodem lub cukrem trzcinowym. Piekłam również wersję z dodatkiem 2 łyżek jagód goji była też wersja z żurawiną lub ich mieszanka. Żurawina i jagoda goji występuje tutaj jako składnik dodatkowy i nie należy dodawać więcej niż 2 łyżki! To tyle doświadczeń na temat zamienników 🙂

W razie pytań jestem do dyspozycji, życzę smacznego! Ach i jeszcze jedno, obłędne są tosty przygotowane z chleba, lekko przypieczone na suchej patelni podane z pysznymi dodatkami... mniam!

Chleb zmieniający zycie
Print Pin
5 z 3 głosów

Chleb - zmieniający życie

Chleb składający się ziaren, orzechów bez dodatku mąki.
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Pieczywo
Porcji 1
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 1 hour
Całkowity czas 1 hour 10 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 szklanka nasion słonecznika
  • 1 ½ szklanki płatków owsianych
  • ½ szklanki orzechów laskowych
  • 11 łyżek siemienia lnianego (mielonego)
  • ¾ szklanki siemienia lnianego (całego)
  • 320 ml letniej wody
  • 1 łyżka miodu (lub syropu z agawy)
  • 2 łyżeczki soli (morskiej)
  • 3 łyżki oleju roślinnego (może być kokosowy)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Odmierzyć wszystkie składniki, umieścić w misce, zalać wodą i olejem  wymieszanym z miodem, wymieszać i odstawić na przynajmniej 2 godziny lub dłużej, nasiona w tym czasie zmiękną i wchłoną płyn.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 - 180 st C.
  • Foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, ciasto należy dobrze ugnieść tak, aby nie było pustych przestrzeni, wyrównać powierzchnię chleba.
  • Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika, chleb pieczemy 50 - 60 minut.
  • Po upieczeniu wyjąć formę z piekarnika, przestudzić - około 1 godzinę, po tym czasie delikatnie wyjąć chleb z formy chwytając za papier, przenieść na kratkę i całkowicie przestudzić, chleb przed krojeniem powinien być zupełnie zimny, najlepiej kroić go po minimum 5 godzinach studzenia.
  • Chleb kroimy bardzo ostrym nożem!
  • Smacznego!
Chleb zmieniający zycie
Chleb zmieniający zycie

Oprócz zastosowania jakie znalazłam w przepisie dla babki płesznik, o jej wszystkich właściwościach leczniczych możecie przeczytać na blogu Droga do siebie.

Przepis znalazłam na tej stronie, choć można znaleźć go już na wielu polskich stronach kulinarnych:)

« Galaretka z pigwy
Amaretti-ciasteczka »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Kombucha napisał

    22 września, 2021 at 4:56 pm

    W 2020 nasiona chia i olej kokosowy wciąż gdzie uważane są za egzotyczne i trudno dostępne? 🤔

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 września, 2021 at 5:02 pm

      Hmm, nawet w 2021 są trudno dostępne w małych miejscowościach lub na wsi, takie życie 🤷

      Odpowiedz
  2. Krissie Perrin napisał

    23 marca, 2021 at 11:43 pm

    Jutro będę piekła ten chlebek ale mam kilka pytań.
    Ile gram jest szklanka
    Jaka łyżka? Stołowa czy do herbaty?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 marca, 2021 at 8:39 am

      Używam do określenia miary zawsze standardowej szklanki, czyli jest to szklanka o pojemności 250 ml. Jeśli chodzi o łyżkę, to jest to łyżka stołowa. Smacznego!

      Odpowiedz
  3. magda napisał

    13 kwietnia, 2017 at 11:13 am

    witam,
    jaka duża keksówka,ma być ???

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 kwietnia, 2017 at 4:51 pm

      Użyłam keksówki o wymiarach 21 x 12 cm, ale można użyć troszkę mniejszej 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  4. Alicja napisał

    02 września, 2016 at 1:55 pm

    Chlebek pyszny. Piekłam juz wielokrotnie z rożnymi urozmaiceniami. Po dodaniu rozdrobnionych orzeszków pekanowych chlebek łatwiej sie kroi.
    Smacznego.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 września, 2016 at 9:33 am

      Bardzo dziękuję Ci za podzielenie się tym cennym doświadczeniem 🙂 Dodam następnym razem, pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  5. Mama napisał

    09 czerwca, 2015 at 6:07 am

    REWELACJA. Ten przepis spadł mi chyba z nieba. Tu gdzie mieszkam ciężko o dobry chleb więc frajda ze zrobienia własnego, zdrowego z maksymalnie upakowaną ilością najlepszych dla zdrowia składników jest bezcenna. Chleb wyszedł pyszny. Teraz będę pewnie próbować z różnymi dodatkami. Czy ktoś próbował marchewkowy np?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 czerwca, 2015 at 4:51 pm

      Dziękuję 🙂 Wypróbuj koniecznie ten chlebek w wersji tostowanych kromek, kanapka przygotowana z dobrze przypieczonej kromki z rukolą, awokado,serem, pomidorem... jest obłędna 🙂

      Odpowiedz
  6. Feegle napisał

    25 listopada, 2014 at 4:25 pm

    Chlebek wygląda przepysznie, sam już od pół roku non stop piekę sobie własny, co prawda bardziej tostowy 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 listopada, 2014 at 9:32 am

      Spróbuj upiec ten chlebek 🙂 z pewnością Ci posmakuje jest rewelacyjny i bardzo łatwy 🙂

      Odpowiedz
  7. Krzych napisał

    23 listopada, 2014 at 3:40 am

    Podłość ludzka nie zna granic!

    Mało które koreańskie mieszkanie ma piekarnik, a Anna co? chlebek pod nos podsuwa. Ech, smaka narobić to łatwo 🙂
    Dobrze, że przepis zostanie na przyszłość, na razie kupujemy importowany pumpernikiel 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 listopada, 2014 at 9:24 am

      Właśnie! kiedyś chyba wyjedziecie z Korei i to może do miejsca gdzie piekarnik jest standardem 😉 będziesz mógł wtedy poszaleć i wypróbować przepisy z piekarnika 🙂 Tak z ciekawości, z jakiego powodu ten naród nie ma piekarników w domach? czy to z powodu zdecydowanie mniejszej ilości przepisów na wypieki w ich kuchni, czy warunki lokalowe na to nie pozwalają?

      Odpowiedz
      • Krzych napisał

        23 listopada, 2014 at 12:03 pm

        Potrawy tutaj są na ogniu, na ruszcie, podawane wrzące w glinianych czy żeliwnych naczyniach, prosto na stół.
        Faktycznie niewiele jest opcji na pieczenie, może dlatego że mięso nie stanowi głównej części posiłku, więc pieczenie całego schabu raczej nie wchodzi w rachubę 🙂
        Jedliśmy co prawda w piątek pieczone słodkie ziemniaki( wraz ze świeżym kimchi), piekarnik był, ale to raczej wyjątek niż norma.
        Ciasta są, bułeczki też(choć można je upiec w ryżowarze).
        Nasze mieszkanko nieduże, ale pytaliśmy znajomych, KOreańczyków i expatów- nikt nie ma piekarnika 🙂

        Pomagaliśmy robić kimchi, setki główek, świetna zabawa, mimo że ciężka praca:)

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          25 listopada, 2014 at 4:12 pm

          Praca wygląda na naprawdę ciężką... może nie tak jak przy wyrabianiu kiełbasy, ale było co robić 🙂

          Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}