Szybki chlebek bananowy idealny na deser lub drugie śniadanie.
Autor Anna
Kuchnia Amerykańska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 10 minutyminuty
Gotowanie 45 minutyminuty
Całkowity czas 45 minutyminuty
Porcje 12
Autor Anna
Składniki
230gmąki orkiszowejtyp 630 lub pszenna tortowa
1łyżeczkaproszku do pieczenia
1łyżeczkasody do pieczenia
szczyptasoli
½łyżeczkicynamonu
¼łyżeczkigałki muszkatołowejmielonej
400gbananówczyli 4 duże banany - waga bez skórki
45gcukru trzcinowego
60mloleju kokosowegolub oliwy
120mlmleka roślinnegolub krowiego
½tabliczkiciemnej czekoladylub deserowej pokrojonej w kosteczkę
½tabliczkibiałej czekoladypokrojonej w kosteczkę
80gświeżej żurawinymoże być mrożona
Instrukcje
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę i sól przesiać przez sito, odstawić na bok.
Foremkę keksówkę o wymiarach 10x23 cm wysmarować masłem i obsypać tartą bułką lub mąką, piekarnik rozgrzać do temperatury 175 st C.
W dużej misce zmiksować lub rozgnieść widelcem banany, powinna powstać papka, dodać olej i cukier oraz mleko, wymieszać. Następnie dodać składnikisuche, wymieszać.
Na koniec dodać posiekaną czekoladę i żurawinę po wymieszaniu nałożyć ciasto do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika.
Ciasto pieczemy przez 35-45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka, patyczek po wyjęciu nie powinien być oblepiony surowym ciastem.