• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciasta ucierane » Chlebek bananowy z żurawiną

Chlebek bananowy z żurawiną

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 2 gru, 2016 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Kolejny przepis z wykorzystaniem bardzo dojrzałych i słodkich bananów, dziś chlebek bananowy z żurawiną.  Do przygotowania przepisu użyłam świeżej żurawiny, która o tej porze roku jest dostępna w sklepach i na targach. Gdyby jednak nie udało się  wam kupić świeżej, możecie użyć mrożonej. Przepis jest na tyle elastyczny, że jeśli nie uda się Wam dostać żadnej z wyżej wymienionych, można pominąć ją zupełnie.

Chlebek bananowy jest wersją wegańską bez jajek i nabiału, opiera się na oliwie z oliwek lub oleju kokosowym. Wspomniałam już wcześniej, że przepis jest elastyczny i dobrze znosi zmiany. Można więc i zmienić tłuszcz na olej słonecznikowy lub masło. Mąka to też składnik wymienny ja użyłam mąki orkiszowej, ale wspaniałe ciasto wychodzi z mąką pszenną razową lub zwykłą białą. Osobiście bardzo lubię takie przepisy, bo można po pierwsze wykorzystać przejrzałe banany, które nie wyglądają apetycznie, a po drugie upiec pyszne ciasto ze składników, które na pewno znajdą się w domu. Ciasto jest bardzo smaczne wilgotne z kwaskową nutką, którą daje świeża żurawina i te fantastyczne słodkie kosteczki rozpuszczonej czekolady!

Zapraszam również do wypróbowania pysznego ciasta czekoladowo-bananowego lub muffin bananowo-czekoladowych.

chlebek-bananaowy-z-zurawina
Print Pin
5 z 1 głosu

Chlebek bananowy z żurawiną

Szybki chlebek bananowy idealny na deser lub drugie śniadanie.
Autor Anna
Kuchnia Amerykańska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 45 minutes
Całkowity czas 45 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 230 g mąki orkiszowej (typ 630 lub pszenna tortowa)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody do pieczenia
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej (mielonej)
  • 400 g bananów (czyli 4 duże banany - waga bez skórki)
  • 45 g cukru trzcinowego
  • 60 ml oleju kokosowego (lub oliwy)
  • 120 ml mleka roślinnego (lub krowiego)
  • ½ tabliczki ciemnej czekolady (lub deserowej pokrojonej w kosteczkę)
  • ½ tabliczki białej czekolady (pokrojonej w kosteczkę)
  • 80 g świeżej żurawiny (może być mrożona)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę i sól przesiać przez sito, odstawić na bok.
  • Foremkę keksówkę o wymiarach 10x23 cm wysmarować masłem i obsypać tartą bułką lub mąką, piekarnik rozgrzać do temperatury 175 st C.
  • W dużej misce zmiksować lub rozgnieść widelcem banany, powinna powstać papka, dodać olej i cukier oraz mleko, wymieszać. Następnie dodać składniki suche, wymieszać.
  • Na koniec dodać posiekaną czekoladę i żurawinę po wymieszaniu nałożyć ciasto do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Ciasto pieczemy przez 35-45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka, patyczek po wyjęciu nie powinien być oblepiony surowym ciastem.
  • Po upieczeniu wyjąc z piekarnika i wystudzić.
  • Smacznego!
chlebek-bananaowy-z-zurawina
« Ślimaczki makowe drożdżowe
Biszkopt makowy »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Nauka włoskiego napisał

    05 grudnia, 2016 at 3:13 pm

    5 stars
    No proszę, nawet gdzieś tam w tle banany się zawieruszyły, hehehe 😉 Kolejny bardzo fajny przepis! Postaram się wypróbować jak najszybciej! 😀

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 grudnia, 2016 at 11:11 pm

      Zachęcam, chlebek bananowy jest świetny!

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}