Proste i bardzo smaczne ciasteczka o orzeźwiającym smaku.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 20 minutyminuty
Gotowanie 10 minutyminuty
Całkowity czas 30 minutyminuty
Porcje 20
Autor Anna
Składniki
225gmąki pszennej
80gmasła
1łyżkaskórki z cytryny (otarta)1 cytryna = 1 łyżka
15mlsoku z cytryny15ml = ½ cytryny
1 ½łyżeczkiproszku do pieczenia
100gcukru
1średniejajko
Dodatkowo
cukier puder do obtoczenia ciastek
Instrukcje
Cytrynę wyszorować i sparzyć gorącą wodą, osuszyć, zetrzeć skórkę.
Do miski włożyć posiekane masło, dodać cukier i skórkę z cytryny, wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Następnie dodać sok z cytryny i jajko, ponownie wymieszać.
Do masy dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, zagnieść ciasto, uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na godzinę.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
Schłodzone ciasto podzielić na porcję wielkości orzecha włoskiego, uformować kuli. Na talerz wsypać cukier puder, obtaczać w nim kuli z ciasta. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układać przygotowane ciastka.