Pewnie nie raz naszła Was ochota na coś słodkiego, a w szafkach pusto! Od teraz to nie problem, bo z tego przepisu przygotujecie sporo pysznych ciastek w kilka chwil. Przepis jest banalnie prosty, a ilość składników minimalna. Efektem są aromatyczne cytrynowe ciastka. Ciasteczka mają chrupiącą lekko spękaną skórkę i miękki środek. Po wystudzeniu należy przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku, jeśli chcecie aby w środku zachowały swoja miękkość. Przyznaję, że zapomniałam wieczorem zamknąć je w słoiku, ciasteczka po nocy wysychają i robią się chrupiące. Przypominają pewnie znane Wam ciasteczka amaretti. Super smakują zanurzone w kawie lub herbacie.
📖 Przepis
Ciasteczka cytrynowe
Proste i bardzo smaczne ciasteczka o orzeźwiającym smaku.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 225 g mąki pszennej
- 80 g masła
- 1 łyżka skórki z cytryny (otarta) (1 cytryna = 1 łyżka)
- 15 ml soku z cytryny (15ml = ½ cytryny)
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 1 średnie jajko
Dodatkowo
- cukier puder do obtoczenia ciastek
🔪 Instrukcje
- Cytrynę wyszorować i sparzyć gorącą wodą, osuszyć, zetrzeć skórkę.
- Do miski włożyć posiekane masło, dodać cukier i skórkę z cytryny, wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Następnie dodać sok z cytryny i jajko, ponownie wymieszać.
- Do masy dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, zagnieść ciasto, uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na godzinę.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Schłodzone ciasto podzielić na porcję wielkości orzecha włoskiego, uformować kuli. Na talerz wsypać cukier puder, obtaczać w nim kuli z ciasta. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układać przygotowane ciastka.
- Piec przez 10 minut. Wystudzić na kratce.
Hanna napisał
Świetne! Łatwe i szybkie do przyrządzenia, nieskomplikowane, aromatyczne i rozpływają się w ustach. Dziękuje bardzo :)))
Anna napisał
Wspaniale, polecam się 🙂
Julita napisał
Przepis idealny, ciastka wyszły nawet z pomyloną kolejnością składników, a właściwie po zagnieceniu wszyskich na raz. Bardzo polecam.
Anna napisał
Bardzo się cieszę, że wszystko wyszło na piątkę 🙂 Pozdrawiam i smacznego!
Aleksandra napisał
Hej
Masło z lodowki czy temperatura pokojową?🤔
Pozdrawiam
Ola😄
Anna napisał
Masło z lodówki, które będziemy mogli łatwo pokroić nożem, ale miękkie też się nada, później ciasto i tak ląduje w lodówce, aby się schłodziło 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Joanna napisał
Mega pyszne i proste! Polecam!
Anna napisał
Dziękuję i bardzo się cieszę, że ciasteczka posmakowały 😁
PoczątkującyCukiernik napisał
Witam serdecznie,
Na dniach planuję wykonać przepis, nie jestem pewny tylko co do wersji X2 i X3. Z uwagi, że nie jedne ciasteczka robione z tej strony schodziły w oka mgnieniu planuję zrobić ich więcej. W składnikach tych ciasteczek w wersji X2 i X3 nie zmienia się ilość skórki oraz soku z cytryny. Proszę mi powiedzieć, czy to jest błąd i należy wszystko i tak przemnożyć, czy np. z uwagi na intensywność nie należy zwiększać tych składników.
Pozdrawiam serdecznie
Anna napisał
Kalkulator jest dość prosty, przelicza składniki prawidłowo choć ma problem z np: "skórka z 1 cytryny" to jest już dla niego problem. W takiej sytuacji, jeśli jakiś składnik pozostaje bez zmian, to trzeba tylko ten skladnik pomnożyć x 2 lub x 3. Staram się to zmienić w przepisach tak, żeby kalkulator to zrozumiał 😉 ale mam tych przepisów pewnie z 800 do przerobienia 😜. W ciasteczkach cytrynowych już zmieniłam, powinno pojawiać się wszystko prawidłowo. Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego 😁
Simenai napisał
Ja dodatkowo rozpuściłam gorzką czekoladę, i każde ciastko po kolei umoczyłam w tej masie. Po leżakowaniu w lodówce ciasteczka wręcz rozpływają się w ustach, a gorzka czekolada podkreśla ich aromat.
Wspaniały przepis!
Anna napisał
Dziękuję😁 Z czekoladą to wspaniały pomysł ❤️
Iza napisał
Pyszne, pyszne, pyszne! Znikają w mgnieniu oka! Pilecma wszystkim!
Anna napisał
Wspaniale <3 Bardzo ciszę się, że Wam tak smakują 🙂
inka napisał
Zrobiłam dziś z dzieciakami (3 i 5lat). Pyszniutkie, łatwe, chrupkie ale i delikatne. A jaką dzieci miały frajdę w robieniu kuleczek i obtaczaniu ich w c.pudrze! Polecam ?
Anna napisał
Super! I to jest ważne! robienie czegoś z miłością ! Uściski dla małych cukierników ?
sami napisał
Anna super przepis dziekuje za podsuniecie takiego pomysłu.
Prosił bym Cie również żebyś pisząc kolejne pisała co np zrobic z ta skorka od cytryny trzeba ja zetrzec sparzyc itd a tego brakuje:P
pozdrawiam