• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciastka i ciasteczka » Ciasteczka cytrynowe

Ciasteczka cytrynowe

Aktualizacja: 15 kw., 2021 · Opublikowany: 21 gru, 2013 · przez Anna · 13 komentarzy

Skocz do przepisu

Pewnie nie raz naszła Was ochota na coś słodkiego, a w szafkach pusto! Od teraz to nie problem, bo z tego przepisu przygotujecie sporo pysznych ciastek w kilka chwil. Przepis jest banalnie prosty, a ilość składników minimalna. Efektem są aromatyczne cytrynowe ciastka. Ciasteczka mają chrupiącą lekko spękaną skórkę i miękki środek. Po wystudzeniu należy przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku, jeśli chcecie aby w środku zachowały swoja miękkość. Przyznaję, że zapomniałam wieczorem zamknąć je w słoiku, ciasteczka po nocy wysychają i robią się chrupiące. Przypominają pewnie znane Wam ciasteczka amaretti. Super smakują zanurzone w kawie lub herbacie.

ciasteczka cytrynowe
Ciasteczka cytrynowe
Print Pin
4.89 z 9 głosów

Ciasteczka cytrynowe

Proste i bardzo smaczne ciasteczka o orzeźwiającym smaku.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 20
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 10 minutes
Całkowity czas 30 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 225 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 1 łyżka skórki z cytryny (otarta) (1 cytryna = 1 łyżka)
  • 15 ml soku z cytryny (15ml = ½ cytryny)
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 1 średnie jajko

Dodatkowo

  • cukier puder do obtoczenia ciastek
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Cytrynę wyszorować i sparzyć gorącą wodą, osuszyć, zetrzeć skórkę.
  • Do miski włożyć posiekane masło, dodać cukier i skórkę z cytryny, wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Następnie dodać sok z cytryny i jajko, ponownie wymieszać.
  • Do masy dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, zagnieść ciasto, uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na godzinę.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Schłodzone ciasto podzielić na porcję wielkości orzecha włoskiego, uformować kuli. Na talerz wsypać cukier puder, obtaczać w nim kuli z ciasta. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układać przygotowane ciastka.
  • Piec przez 10 minut. Wystudzić na kratce.
ciasteczka cytrynowe
Ciasteczka cytrynowe
« Tarta z łososiem i mozzarellą
Uszka z grzybami »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Aleksandra napisał

    15 stycznia, 2022 at 11:05 am

    Hej
    Masło z lodowki czy temperatura pokojową?🤔
    Pozdrawiam
    Ola😄

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 stycznia, 2022 at 8:56 pm

      Masło z lodówki, które będziemy mogli łatwo pokroić nożem, ale miękkie też się nada, później ciasto i tak ląduje w lodówce, aby się schłodziło 🙂
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
  2. Joanna napisał

    13 grudnia, 2021 at 8:56 pm

    5 stars

    Mega pyszne i proste! Polecam!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 grudnia, 2021 at 11:17 pm

      Dziękuję i bardzo się cieszę, że ciasteczka posmakowały 😁

      Odpowiedz
  3. PoczątkującyCukiernik napisał

    23 kwietnia, 2021 at 4:56 pm

    Witam serdecznie,
    Na dniach planuję wykonać przepis, nie jestem pewny tylko co do wersji X2 i X3. Z uwagi, że nie jedne ciasteczka robione z tej strony schodziły w oka mgnieniu planuję zrobić ich więcej. W składnikach tych ciasteczek w wersji X2 i X3 nie zmienia się ilość skórki oraz soku z cytryny. Proszę mi powiedzieć, czy to jest błąd i należy wszystko i tak przemnożyć, czy np. z uwagi na intensywność nie należy zwiększać tych składników.
    Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 kwietnia, 2021 at 5:17 pm

      Kalkulator jest dość prosty, przelicza składniki prawidłowo choć ma problem z np: "skórka z 1 cytryny" to jest już dla niego problem. W takiej sytuacji, jeśli jakiś składnik pozostaje bez zmian, to trzeba tylko ten skladnik pomnożyć x 2 lub x 3. Staram się to zmienić w przepisach tak, żeby kalkulator to zrozumiał 😉 ale mam tych przepisów pewnie z 800 do przerobienia 😜. W ciasteczkach cytrynowych już zmieniłam, powinno pojawiać się wszystko prawidłowo. Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego 😁

      Odpowiedz
  4. Simenai napisał

    04 listopada, 2020 at 9:10 pm

    5 stars
    Ja dodatkowo rozpuściłam gorzką czekoladę, i każde ciastko po kolei umoczyłam w tej masie. Po leżakowaniu w lodówce ciasteczka wręcz rozpływają się w ustach, a gorzka czekolada podkreśla ich aromat.
    Wspaniały przepis!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 listopada, 2020 at 10:38 pm

      Dziękuję😁 Z czekoladą to wspaniały pomysł ❤️

      Odpowiedz
  5. Iza napisał

    27 kwietnia, 2019 at 2:14 pm

    5 stars
    Pyszne, pyszne, pyszne! Znikają w mgnieniu oka! Pilecma wszystkim!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 kwietnia, 2019 at 10:00 pm

      Wspaniale <3 Bardzo ciszę się, że Wam tak smakują 🙂

      Odpowiedz
  6. inka napisał

    11 grudnia, 2018 at 11:18 pm

    5 stars
    Zrobiłam dziś z dzieciakami (3 i 5lat). Pyszniutkie, łatwe, chrupkie ale i delikatne. A jaką dzieci miały frajdę w robieniu kuleczek i obtaczaniu ich w c.pudrze! Polecam ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 grudnia, 2018 at 11:26 pm

      Super! I to jest ważne! robienie czegoś z miłością ! Uściski dla małych cukierników ?

      Odpowiedz
  7. sami napisał

    22 grudnia, 2013 at 5:33 pm

    4 stars
    Anna super przepis dziekuje za podsuniecie takiego pomysłu.
    Prosił bym Cie również żebyś pisząc kolejne pisała co np zrobic z ta skorka od cytryny trzeba ja zetrzec sparzyc itd a tego brakuje:P
    pozdrawiam

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →