Pewnie nie raz naszła Was ochota na coś słodkiego, a w szafkach pusto! Od teraz to nie problem z tego przepisu przygotujecie pyszne ciasteczka cytrynowe w kilka chwil. Przepis jest banalnie prosty, a ilość składników minimalna. Efektem są aromatyczne ciasteczka cytrynowe. Ciasteczka mają chrupiącą lekko spękaną skórkę i miękki środek, po wystudzeniu należy przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku, jeśli chcecie aby w środku zachowały swoja miękkość. Przyznaję, że zapomniałam wieczorem zamknąć je w słoiku, ciasteczka po nocy wysychają i robią się chrupiące, przypominają pewnie znane Wam ciasteczka amaretti. Super smakują zanurzone w kawie lub herbacie. Polecam 🙂
Ciasteczka cytrynowe
🥘 Składniki
- 225 g mąki pszennej
- 80 g masła
- skórka z 1 cytryny
- sok z ½ cytryny
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 1 średnie jajko
Dodatkowo
- cukier puder do obtoczenia ciastek
🔪 Instrukcje
- Cytrynę wyszorować i sparzyć gorącą wodą, osuszyć, zetrzeć skórkę.
- Do miski włożyć posiekane masło, dodać cukier i skórkę z cytryny, wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Następnie dodać sok z cytryny i jajko, ponownie wymieszać.
- Do masy dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, zagnieść ciasto, uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na godzinę.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Schłodzone ciasto podzielić na porcję wielkości orzecha włoskiego, uformować kuli. Na talerz wsypać cukier puder, obtaczać w nim kuli z ciasta. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układać przygotowane ciastka.
- Piec przez 10 minut. Wystudzić na kratce.
- Smacznego!
Simenai napisał
Ja dodatkowo rozpuściłam gorzką czekoladę, i każde ciastko po kolei umoczyłam w tej masie. Po leżakowaniu w lodówce ciasteczka wręcz rozpływają się w ustach, a gorzka czekolada podkreśla ich aromat.
Wspaniały przepis!
Anna napisał
Dziękuję😁 Z czekoladą to wspaniały pomysł ❤️
Iza napisał
Pyszne, pyszne, pyszne! Znikają w mgnieniu oka! Pilecma wszystkim!
Anna napisał
Wspaniale <3 Bardzo ciszę się, że Wam tak smakują 🙂
inka napisał
Zrobiłam dziś z dzieciakami (3 i 5lat). Pyszniutkie, łatwe, chrupkie ale i delikatne. A jaką dzieci miały frajdę w robieniu kuleczek i obtaczaniu ich w c.pudrze! Polecam ?
Anna napisał
Super! I to jest ważne! robienie czegoś z miłością ! Uściski dla małych cukierników ?
sami napisał
Anna super przepis dziekuje za podsuniecie takiego pomysłu.
Prosił bym Cie również żebyś pisząc kolejne pisała co np zrobic z ta skorka od cytryny trzeba ja zetrzec sparzyc itd a tego brakuje:P
pozdrawiam