Zielone ciasteczka maślane z herbatą matcha i mielonym i pestkami dyni.
Autor Anna
Kuchnia Japońska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 20 minutyminuty
Całkowity czas 20 minutyminuty
Porcje 60
Autor Anna
Składniki
70gmiękkiego masła
55gcukru pudru
50gpestek dynidrobno mielonych
70gmąki pszennej
2łyżeczkiherbaty Matcha
½łyżeczkiproszku do pieczenia
1łyżkaotartej skórki z cytrnyopcjonalnie
Instrukcje
Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 st C z opcja termoobiegu.
Pestki dyni zmielić w młynku do kawy (lub malakserze) na drobny pył, odmierzoną ilość zmielonych pestek wsypać do miski, dodać mąkę, herbatę, proszek do pieczenia i cukier, wymieszać składniki suche. Następnie dodać skórkę z cytryny oraz miękkie masło całość wymieszać do połączenia się wszystkich składników na początku mieszać łyżką, a następnie szybko zagnieść ciasto ręką. Ciasto można schłodzić przez kilkanaście minut w lodówce lub zamrażalniku.
Ciasto jest bardzo delikatne i najlepiej wałkować je między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii spożywczej. Rozwałkować na cienki placek około 3-4 mm, przy pomocy foremek wykroić małe ciasteczka, ja użyłam okrągłej foremki o średnicy 4 cm. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy między ciastkami.
Piec przez 10-12 minut, kiedy ich brzegi zaczną przybierać żółty kolor to znak, że trzeba wyjąć je z piekarnika.
Po upieczeniu chwycić za papier i delikatnie przenieść na kratkę, aby tam całkowicie wystygły. Ciepłe ciastka są bardzo delikatne, uważajcie więc, żeby nie pokruszyły się podczas przenoszenia. Pozostawić je do całkowitego wystudzenia.