• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×
Strona główna » Ciastka i ciasteczka » Maślane ciasteczka Matcha

Maślane ciasteczka Matcha

Aktualizacja: 31 gru, 2018 · Opublikowany: 21 mar, 2017 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Wiosna, wiosna, wiosna ach to ty... wreszcie jest! Pąki drzew nabrzmiewają, ptaki budzą o 4 rano swoimi głośnymi trelami, dni coraz dłuższe, energia i siła wraca, wspaniale! Wiosna kojarzy się z kolorem zielony, przygotowałam więc na jej przywitanie maślane ciasteczka Matcha, które możecie przygotować na zbliżającą się Wielkanoc. Ciasteczka są bardzo delikatne, a kruche tak bardzo, że same rozpływają się w ustach. Delikatny smak herbaty Matcha podkreśliłam aromatyczną skórką z cytryny, co dodało im wspaniałego orzeźwiającego aromatu.

Maślane ciasteczka przygotowane są na bazie mieszanki mąki i drobno zmielonych pestek dyni. Pestki dyni najlepiej zmielić w młynku do kawy lub jeśli nie macie młynka, możecie posłużyć się malakserem. Ważne, żeby były zmielone na drobny pył. Przygotowanie ciasta jest bardzo proste, wystarczy połączyć wszystkie suche składniki w misce, a następnie połączenie mieszanki z miękkim masłem. Ciasto przed wałkowaniem można schłodzić przez kilkanaście minut w lodówce lub zamrażalniku. Ciasto najlepiej wałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej lub między arkuszami papieru do pieczenia. Ciasteczka powinny być cieniutkie, dzięki temu szybko się upieką i nie zmienią swojego zielonego koloru. Zbyt grube trzeba będzie dłużej piec, co spowoduje, że zaczną brązowieć i niestety stracą swój piękny zielony kolor. Po upieczeniu są bardzo delikatne i mogą się kruszyć!  Dlatego należy bardzo ostrożnie przenieść je z całym papierem z blachy na kratkę, aby tam całkowicie wystygły. Po całkowitym wystudzeniu są już gotowe do jedzenia.

Lubicie przysmaki z dodatkiem herbaty Matcha? Jeśli tak to zapraszam na sernik i ciasto drożdżowe z czarną pastą sezamową. Smacznego!

📖 Przepis

maslane ciasteczka matcha
Print Pin
5 z 1 głosu

Ciasteczka maślane matcha

Zielone ciasteczka maślane z herbatą matcha i mielonym i pestkami dyni.
Autor Anna
Kuchnia Japońska
Rodzaj Desery
Porcji 60
Przygotowanie 20 minutes minutes
Całkowity czas 20 minutes minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 70 g miękkiego masła
  • 55 g cukru pudru
  • 50 g pestek dyni (drobno mielonych)
  • 70 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki herbaty Matcha
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka otartej skórki z cytrny (opcjonalnie)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 st C z opcja termoobiegu.
  • Pestki dyni zmielić w młynku do kawy (lub malakserze) na drobny pył, odmierzoną ilość zmielonych pestek wsypać do miski, dodać mąkę, herbatę, proszek do pieczenia i cukier, wymieszać składniki suche. Następnie dodać skórkę z cytryny oraz miękkie masło całość wymieszać do połączenia się wszystkich składników na początku mieszać łyżką, a następnie szybko zagnieść ciasto ręką. Ciasto można schłodzić przez kilkanaście minut w lodówce lub zamrażalniku.
  • Ciasto jest bardzo delikatne i najlepiej wałkować je między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii spożywczej. Rozwałkować na cienki placek około 3-4 mm, przy pomocy foremek wykroić małe ciasteczka, ja użyłam okrągłej foremki o średnicy 4 cm. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy między ciastkami.
  • Piec przez 10-12 minut, kiedy ich brzegi zaczną przybierać żółty kolor to znak, że trzeba wyjąć je z piekarnika.
  • Po upieczeniu chwycić za papier i delikatnie przenieść na kratkę, aby tam całkowicie wystygły. Ciepłe ciastka są bardzo delikatne, uważajcie więc, żeby nie pokruszyły się podczas przenoszenia. Pozostawić je do całkowitego wystudzenia.
  • Smacznego!
maslane ciasteczka matcha
maslane ciasteczka matcha
maslane ciasteczka matcha
Maślane ciasteczka matcha
« Ciasto drożdżowe-matcha
Chleb z nasionami konopi »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Ania napisał

    18 lutego, 2018 at 6:35 pm

    Pyszne ciastka! Następnym razem dodam ciut mniej cukru, ale mało używamy dlatego też pewnie bardziej wyczuwamy. Na pewno wrócę nie raz do przepisu, dziękuję ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 lutego, 2018 at 6:59 pm

      Super, bardzo się cieszę, że skalowalny, a cukru można oczywiście dodać mniej ?

      Odpowiedz
  2. piegusek napisał

    21 marca, 2017 at 11:37 am

    znajdą na pewno swoich zwolenników... u mnie w domu takowi są:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      21 marca, 2017 at 1:45 pm

      Cieszę się, u mnie też jest jeden zjadacz ciastek, a szczególnie ciasteczek maślanych 😉

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosana

  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami
  • syrop z pedow sosny II
    Syrop z pędów sosny II
  • różowa lemoniad rabarbarowa w szklance pełnej lodu z cytryną i miętą w tle butelka z lemoniadą
    Lemoniada rabarbarowa

Więcej przepisów na wiosna →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}