Fantastyczne ciastka, cienkie i chrupiące, przepyszne.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 20 minutyminuty
Gotowanie 17 minutyminuty
Całkowity czas 37 minutyminuty
Porcje 24
Autor Anna
Składniki
200gmiękkiego masła
150gbiałego cukru
1dużejajko
50mlmleka
20gcukru trzcinowego
1łyżkaekstraktu waniliowego
120gmąki pszennej - można zamiast mąki pszennej zastosować mieszankę mąki ryżowej z kukurydzianą lub mąką z amarantusa
¾łyżeczkiproszku do pieczenia
½łyżeczkisody
¼łyżeczkisoli
250gpłatków owsianych
60gwiórków kokosowych
Instrukcje
Miękkie masło włożyć do miski, dodać cukier trzcinowy i cukier biały oraz pozostałe składniki, kolejność dodawania składników bez znaczenia.
Łyżką lub ręką wymieszać do połączenia się wszystkich składników.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C - opcja górnej i dolnej grzałki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Przy pomocy łyżki do lodów nakładać porcję ciasta, a następnie każdą kulkę należy spłaszczyć od góry ręką - nakładając ciasto na blachę trzeba zachować duży odstęp między ciastkami ponieważ bardzo się "rozlewają" podczas pieczenia.
Ciastka pieczemy przez 15 - 17 minut do uzyskania złotego koloru.
Po upieczeniu studzimy na kratce.
Smacznego!
Notatki
Ciastka po całkowitym wystudzeniu można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jeśli zdecydujecie się na wersję z solą należy; sól gruboziarnistą przy pomocy moździerza delikatnie rozkruszyć, a następnie na przygotowane i delikatnie spłaszczone ciastka posypać odrobinkę, wstawić do piekarnika, upiec i gotowe.