• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciastka i ciasteczka » Ciastka owsiane z kokosem

Ciastka owsiane z kokosem

Aktualizacja: 12 gru, 2018 · Opublikowany: 4 sie, 2014 · przez Anna · 11 komentarzy

Skocz do przepisu

Przepisów na ciastka owsiane znajdziecie całe mnóstwo w książkach kucharskich, internecie, czy gazecie. Będą różniły się one smakiem, kształtem i dodatkami. Pytanie jest tylko takie, które z nich wybrać, podpowiem Wam, te są najlepsze!!! Cieniutkie, bardzo delikatne i mocno chrupiące z delikatną nutką kokosa są wprost bajeczne! Jeśli nie przepadacie za smakiem kokosa, pomińcie go lub zamieńcie na to, co lubicie. Zamiast wiórków kokosowych można dodać ziarna słonecznika, rodzynki lub czekoladę. Jeśli lubicie nietypowe smaki, spróbujcie przygotować kilka ciastek z grubą solą morską, są bardzo ciekawe w smaku. Przygotowanie ciastek jest proste i szybkie, choć nakładanie ciasta na blachę jest nieco upierdliwe, a to z powodu lepkości ciasta. Mam na to sposób, pracę ułatwi Wam łyżka do nakładania lodów, przy jej pomocy nałożycie odpowiednią ilość ciasta nie brudząc sobie rąk 🙂

ciastka owsiane z kokosem
Print Pin
4,67 z 3 głosów

Ciastka owsiane z kokosem

Fantastyczne ciastka, cienkie i chrupiące, przepyszne.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 24
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 17 minutes
Całkowity czas 37 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g białego cukru
  • 1 duże jajko
  • 50 ml mleka
  • 20 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 120 g mąki pszennej - można zamiast mąki pszennej zastosować mieszankę mąki ryżowej z kukurydzianą lub mąką z amarantusa
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • ¼ łyżeczki soli
  • 250 g płatków owsianych
  • 60 g wiórków kokosowych
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Miękkie masło włożyć do miski, dodać cukier trzcinowy i cukier biały oraz pozostałe składniki, kolejność dodawania składników bez znaczenia.
  • Łyżką lub ręką wymieszać do połączenia się wszystkich składników.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C - opcja górnej i dolnej grzałki.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Przy pomocy łyżki do lodów nakładać porcję ciasta, a następnie każdą kulkę należy spłaszczyć od góry ręką - nakładając ciasto na blachę trzeba zachować duży odstęp między ciastkami ponieważ bardzo się "rozlewają" podczas pieczenia.
  • Ciastka pieczemy przez 15 - 17 minut do uzyskania złotego koloru.
  • Po upieczeniu studzimy na kratce.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Ciastka po całkowitym wystudzeniu można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Jeśli zdecydujecie się na wersję z solą należy; sól gruboziarnistą przy pomocy moździerza delikatnie rozkruszyć, a następnie na przygotowane i delikatnie spłaszczone ciastka posypać odrobinkę, wstawić do piekarnika, upiec i gotowe.
ciastka owsiane z kokosem
ciastka owsiane z kokosem
« Bulgur
Krem z buraków »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Daria napisał

    21 sierpnia, 2016 at 8:43 pm

    Czy przy tej ilości cukru nie są za słodkie?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      21 sierpnia, 2016 at 9:00 pm

      Nie, nie są za słodkie, ci którzy mieli okazję spróbować ich nigdy nie narzekali 😉 Taka ilość cukru sprawia, że ciastka po wystudzeniu są bardzo kruche, ale jeśli lubisz mniej słodkie ciasta pomiń cukier trzcinowy.

      Odpowiedz
  2. Mau napisał

    08 marca, 2015 at 8:02 pm

    5 stars
    Zapowiada się pysznie - już są w piekarniku i jeszcze tylko 5min zostało... 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 marca, 2015 at 7:47 am

      Mam nadzieję, że smakowały 🙂 bo nam zawsze bardzo 🙂

      Odpowiedz
  3. Nikki napisał

    08 grudnia, 2014 at 9:52 pm

    Absolutnie najlepsze!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 grudnia, 2014 at 2:46 pm

      Dziękuję 🙂 jak dla mnie to również rewelacja - uwielbiam kokosowe ciasteczka 🙂

      Odpowiedz
  4. kocie-smaki napisał

    29 sierpnia, 2014 at 5:55 am

    o! takie właśnie lubię najbardziej 🙂 choć grube i mięsiste też są w porządku, to jednak cieniutkie i chrupiące są najlepsze 🙂 zapisuję przepis!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      31 sierpnia, 2014 at 1:55 pm

      Ciastka polecam 🙂 są bardzo, bardzo pyszne :)))

      Odpowiedz
  5. Krzych napisał

    04 sierpnia, 2014 at 5:47 am

    4 stars
    Lubię te Twoje bezglutenowe kombinacje z różnymi mąkami, w zastępstwie pszennej. Sam nie mam fisia na tym tle, nikt w domu nie ma skazy, ale różnorodność właśnie to jest to.

    Świetne źródło "nietuczącego" błonnika, te ciasteczka.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 sierpnia, 2014 at 9:52 am

      Dzięki Krzych 🙂 U mnie na szczęście również bez alergii na gluten, ale tyle osób wokół boryka się z tą przypadłością, że trudno zapominać o nich 🙂 Tyle się ostatnio pisze o złym wpływie glutenu na nasz organizm! Po ostatnim artykule jaki przeczytałam na temat chorób wywołanych przez glutem, których nie wiążemy właśnie z min postanowiłam rozszerzyć menu o przepisy bez niego. Tak sobie pomyślałam, że jeśli ktoś ma już alergię to właściwie ma szansę być zdrowszym od tych, którzy zjadają ogromne ilości pszenicy... a co u Was? pszenicy chyba niewiele zjadacie?

      Odpowiedz
      • Krzych napisał

        04 sierpnia, 2014 at 10:53 am

        Jeżeli implikujesz skośne oczy, to uprzejmie donoszę, że nie jemy tyle ryżu, co Koreańczycy 😛
        Tutejszy "chleb" to znana Amerykanom i Anglikom wata.
        Nie mamy problemu polskiego emigranta na obczyźnie, obchodzimy się bez żytniego na zakwasie. Choć oczywiście zdarza nam się zatęsknić.
        Wtedy z pomocą przychodzi rosyjska piekarnia i rosyjski, biały, pszenny.
        Albo sklep u Hindusa, gdzie jest niemiecki pumpernikiel pełnoziarnisty i irański lawasz, pieczony na miejscu, w Seulu.
        Mąka pszenna w domu jest, ale kilogram starcza na długie tygodnie.
        Ryżowe bułeczki mochi, które można zrobić w domu, kupując gotowe mieszanki-kupujemy w piekarni na bazarze 🙂
        Upolowane w amerykańskim supermarkecie płatki owsiane jadamy raczej na śniadanie.

        Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}