Fantastyczne ciastka cukrowe o smaku pierników, kruche i chrupiące!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 20 minutyminuty
Gotowanie 10 minutyminuty
Całkowity czas 30 minutyminuty
Porcje 18
Autor Anna
Składniki
170gmasłamiękkiego
150gcukru
1dużejajko
260gmąki pszennej
2łyżeczkimielonego imbiru
1łyżeczkasody oczyszczonej
1łyżeczkacynamonu
szczyptasoli
50gmiodudałam gryczany ale może być dowolny lub melasa
2łyżkicukru do obtoczenia ciastek
Instrukcje
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 szt C.
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, sodę, przyprawy, wymieszać. Do drugiej miski włożyć miękkie masło, dodać cukier całość miksować na najwyższych obrotach przez 2 minuty.
Następnie dodać jajko, połączyć z masą maślaną dodać miód i ponownie zmiksować. Na koniec dodać składniki suche i dokładnie połączyć.
Miskę z ciastem można wstawić na chwilę do lodówki lub zamrażalnika, aby lekko stwardniało.
Przygotwać dwie blachy, wyłożyć je papierem do pieczenia.
Do miseczki wsypać 2 łyżki cukru potrzebne do obtoczenia ciastek. Przy pomocy łyżki do nakładania lodów odmierzyć porcje, w dłoniach utoczyć kulki, każdą kulkę obtoczyć w cukrze, położyć na przygotowaną blachę, a następnie każdą kulkę spłaszczyć, najwygodniej zrobić to dnem szklanki lekko docisnąć w ten sposób powstanie równy krążek
Zachowajcie duże odstępy między ciastkami ponieważ bardzo się powiększą. Blachę z ciastkami wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 8-10 minut.
Po upieczeniu wyjąć ciastka z piekarnika, przełożyć na kratkę, pozostawić do całkowitego wystudzenia
Smacznego!
Notatki
Ciastka po całkowitym wystudzeniu można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.