• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciastka i ciasteczka » Ciastka piernikowe

Ciastka piernikowe

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 25 lis, 2016 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Święta zbliżają się wielkimi krokami czas zacząć myśleć o menu na świąteczny stół, prezentach i smakołykach, którymi poczęstujemy bliskich. Dzisiejszy przepis na ciastka piernikowe będzie idealny jako słodki upominek! Ciastka są bardzo smaczne o wyraźnym aromacie przypraw, które nieodzownie kojarzą się z zimą, choinką i świętami. Delikatne i lekkie ciasto rozpływa się podczas pieczenia, tworząc olbrzymie ciacha podobne do tych, które można spotkać w dobrych kawiarniach.

Ciasto jest bardzo klejące, warto przed przystąpieniem do formowania wstawić je na chwilę do lodówki, żeby lekko stwardniało. Po odmierzeniu porcji ciasta formujemy w dłoniach kulki. Następnie obtaczamy w cukrze, a na koniec lekko rozpłaszczamy dnem szklanki, w ten sposób będą naprawdę duże i cieniutkie. Po upieczeniu należy delikatnie przenieść na kratkę, aby ostygły, najlepiej przenieść je chwytając za papier, na którym się piekły. Zróbcie to delikatnie, ponieważ ciastka zaraz po upieczeniu są bardzo delikatne i miękki. Dopiero po całkowitym wystudzeniu ich wierzch twardnieje, tworząc chrupiącą skórkę. Teraz możecie pięknie zapakować i prezent gotowy!

ciastka-piernikowe
Print Pin
5 z 3 głosów

Ciastka piernikowe

Fantastyczne ciastka cukrowe o smaku pierników, kruche i chrupiące!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 18
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 10 minutes
Całkowity czas 30 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 170 g masła (miękkiego)
  • 150 g cukru
  • 1 duże jajko
  • 260 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 50 g miodu (dałam gryczany ale może być dowolny lub melasa)
  • 2 łyżki cukru do obtoczenia ciastek
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 szt C.
  • Do miski przesiać mąkę, dodać sól, sodę, przyprawy, wymieszać. Do drugiej miski włożyć miękkie masło, dodać cukier całość miksować na najwyższych obrotach przez 2 minuty.
  • Następnie dodać jajko, połączyć z masą maślaną dodać miód i ponownie zmiksować. Na koniec dodać składniki suche i dokładnie połączyć.
  • Miskę z ciastem można wstawić na chwilę do lodówki lub zamrażalnika, aby lekko stwardniało.
  • Przygotwać dwie blachy, wyłożyć je papierem do pieczenia.
  • Do miseczki wsypać 2 łyżki cukru potrzebne do obtoczenia ciastek. Przy pomocy łyżki do nakładania lodów odmierzyć porcje, w dłoniach utoczyć kulki, każdą kulkę obtoczyć w cukrze, położyć na przygotowaną blachę, a następnie każdą kulkę spłaszczyć, najwygodniej zrobić to dnem szklanki lekko docisnąć w ten sposób powstanie równy krążek
  • Zachowajcie duże odstępy między ciastkami ponieważ bardzo się powiększą. Blachę z ciastkami wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 8-10 minut.
  • Po upieczeniu wyjąć ciastka z piekarnika, przełożyć na kratkę, pozostawić do całkowitego wystudzenia
  • Smacznego!

📋 Notatki

Ciastka po całkowitym wystudzeniu można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
ciastka-piernikowe
ciastka-piernikowe
« Ciastka owsiane z bakaliami
Ślimaczki makowe drożdżowe »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}