Chrupiące pełne orzechów, żurawiny i płatków owsianych ciasteczka z białą czekolady.
Autor Anna
Kuchnia Izraelska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 20 minutyminuty
Gotowanie 18 minutyminuty
Całkowity czas 38 minutyminuty
Porcje 30
Autor Anna
Składniki
Składniki na ciastka
150gmąki pszennejmoże być mąka tortowa + do podsypania
75gmąki pszennej pełnoziarnistej
100gcukru
1szczyptasoli
200gmasłamoże być olej kokosowy
skórka otarta z 1 pomarańczy
130gżurawiny suszonej
50mlsoku z pomarańczy
150gorzechówdałam pół na pół laskowe z włoskimi
150gpłatków owsianychgórskich
Dodatkowo
200gbiałej czekoaldy
Instrukcje
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, opcja góra-dół. Na blaszkę wysypać orzechy, wstawić je do piekarnika i prażyć przez około 8 minut lub do chwili, kiedy orzechy zarumienią się, Wyjąć z piekarnika i przestudzić, następnie otrzeć ze skórek i posiekać dość grubo.
Żurawinę skropić sokiem z pomarańczy i odstawić na około 10 minut. Do miski wsypać mąki, sól, płatki owsiane, wymieszać i odstawić.
Do miski miksera włożyć pokrojone w kostkę miękkie masło dodać cukier, skórę z pomarańczy i zacząć ucierać masę jednocześnie dosypywać składniki suche, ciasto wyrobić na średnich obrotach do połączenia. Teraz można dodać żurawinę i orzechy i jeszcze raz zagnieść tym razem krótko, wystarczy tylko chwila, aby wszystko połączyło się.
Ciasto wyjąć na lekko oprószony mąką blat, zagnieść/uformować kulę, przeciąć na pół, rozwałkować połowę ciasta ma placek o grubości około 0,5 cm, a następnie wyciąć kółka o średnicy 7 cm. Ciastka układać na przygotowane blachy. To samo zrobić z pozostałą częścią ciasta.
Ciastka pieczemy przez około 18 minut do zarumienienia się wierzchu ciastek. Po upieczeniu wyjmujemy je z piekarnika. przekładamy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Kiedy ciastka będą już zimne można w kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę. Stopioną czekoladę rozprowadzić na wierzchu ciastek do tego wystarczy łyżka stołowa. Nabrać porcję czekolady wylać ją na wierzch ciastka, a następnie spodem łyżki rozprowadzić czekoladę po całej powierzchni. Ciastka odłożyć do całkowitego zastygnięcia czekolady.
Smacznego!
Notatki
Do dekoracji ciastek można użyć również ciemnej czekolady lub lukru.Zamiast mieszanki orzechów laskowych i włoskich można użyć prażonych migdałów lub orzechów nerkowca.