• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciastka i ciasteczka » Ciastka z białą czekoladą

Ciastka z białą czekoladą

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 12 sty, 2018 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Przepisów na kruche ciastka chyba nigdy zbyt wiele! Tym razem domowe ciastka z białą czekoladą, suszoną żurawiną i mnóstwem chrupiących orzechów oraz aromatyczną skórką z pomarańczy. Do ciasta dodane są również płatki owsiane i  mieszanka mąki pszennej tortowej i pełnoziarnistej. To dzięki takim składnikom ciastka są bardzo chrupiące i niesamowicie smaczne. W przepisie nie ma jajek.

Ciastka robi się bardzo szybko, trzeba tylko wcześniej uprażyć orzechy, a następnie połączyć wszystkie składniki. W tym przepisie ciasto trzeba rozwałkować na placek o grubości około 5 mm. Z placka wycinamy kółeczka po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu ciastka dekorujemy białą czekoladą. Oczywiście do dekoracji można użyć czekolady mlecznej lub gorzkiej to zależy od waszych upodobań. Wierzch można dodatkowo posypać siekanymi orzechami lub startą skórkę z pomarańczy. Przepis troszkę zmodyfikowany pochodzi z książki "Słodko" Yotam Ottolenghi i Helen Goh.

ciastka z biala czekolada
Print Pin
5 z 4 głosów

Ciastka z białą czekoladą

Chrupiące pełne orzechów, żurawiny i płatków owsianych ciasteczka z białą czekolady.
Autor Anna
Kuchnia Izraelska
Rodzaj Desery
Porcji 30
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 18 minutes
Całkowity czas 38 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciastka

  • 150 g mąki pszennej (może być mąka tortowa + do podsypania)
  • 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 200 g masła (może być olej kokosowy)
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 130 g żurawiny suszonej
  • 50 ml soku z pomarańczy
  • 150 g orzechów (dałam pół na pół laskowe z włoskimi)
  • 150 g płatków owsianych (górskich)

Dodatkowo

  • 200 g białej czekoaldy
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, opcja góra-dół. Na blaszkę wysypać orzechy, wstawić je do piekarnika i prażyć przez około 8 minut lub do chwili, kiedy orzechy zarumienią się, Wyjąć z piekarnika i przestudzić, następnie otrzeć ze skórek i posiekać dość grubo.
  • Żurawinę skropić sokiem z pomarańczy i odstawić na około 10 minut. Do miski wsypać mąki, sól, płatki owsiane, wymieszać i odstawić.
  • Do miski miksera włożyć pokrojone w kostkę miękkie masło dodać cukier, skórę z pomarańczy i zacząć ucierać masę jednocześnie dosypywać składniki suche, ciasto wyrobić na średnich obrotach do połączenia. Teraz można dodać żurawinę i orzechy i jeszcze raz zagnieść tym razem krótko, wystarczy tylko chwila, aby wszystko połączyło się.
  • Ciasto wyjąć na lekko oprószony mąką blat, zagnieść/uformować kulę, przeciąć na pół, rozwałkować połowę ciasta ma placek o grubości około 0,5 cm,  a następnie wyciąć kółka o średnicy 7 cm. Ciastka układać na przygotowane blachy. To samo zrobić z pozostałą częścią ciasta.
  • Ciastka pieczemy przez około 18 minut do zarumienienia się wierzchu ciastek. Po upieczeniu wyjmujemy je z piekarnika. przekładamy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Kiedy ciastka będą już zimne można w kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę. Stopioną czekoladę rozprowadzić na wierzchu ciastek do tego wystarczy łyżka stołowa. Nabrać porcję czekolady wylać ją na wierzch ciastka, a następnie spodem łyżki rozprowadzić czekoladę po całej powierzchni. Ciastka odłożyć do całkowitego zastygnięcia czekolady.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Do dekoracji ciastek można użyć również ciemnej czekolady lub lukru.
Zamiast mieszanki orzechów laskowych i włoskich można użyć prażonych migdałów lub orzechów nerkowca.
ciastka z biala czekolada
« Drożdżowy zwijaniec z czekoladą
Pączki z nutką pomarańczy »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Delektujemy napisał

    12 grudnia, 2018 at 3:13 pm

    A czy żurawinę można zastąpić innym suszonym owocem? ; )

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 grudnia, 2018 at 3:24 pm

      Tak oczywiście, mogą być rodzynki siekane daktyle lub jakieś orzechy 🙂

      Odpowiedz
  2. Kasia napisał

    12 stycznia, 2018 at 3:05 pm

    ależ one zachęcająco wyglądają. Ten przepis zdecydowanie mówi do mnie „wypróbuj mnie” ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 stycznia, 2018 at 4:02 pm

      Wspaniałe, trzeba więc wypróbować, zapraszam ?

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}