Fantastyczne ciastka czekoladowe z nadzieniem z karmelu
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciastka
Przygotowanie 30 minutyminuty
Gotowanie 10 minutyminuty
Całkowity czas 40 minutyminuty
Porcje 20
Autor Anna
Składniki
80gcukru
60gbrązowego cukru
110gmiękkiego masła
1dużejajko
1łyżeczkaekstraktu waniliowego
170gmąki
35ggorzkiego kakao
½łyżeczkisody
12cukierkówtypu 'Krówka" lub "Toffi"
dodatkowo cukier do obtoczenia ciastek
sól
Instrukcje
Wszystkie składniki ciasta poza cukierkami i solą, umieścić w misce, zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C.
Cukierki przekroić na połówki.
Ciasto podzielić na równe porcje, mi wyszło po około 25 g każda. Z ciasta utoczyć kulki, następnie rozpłaszczyć je na placuszki. Na środek każdego placuszka położyć połowę cukierka, ciasto zlepić wokół cukierka, tak jak robimy to w przypadku robienia knedli.
Zróbcie to dość dokładnie, aby nadzienie cukierkowe nie wypłynęło podczas pieczenia.
Do miseczki wsypać trochę cukru i obtoczyć w nim ciastka. Gotowe kulki z ciasta ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Jeśli macie ochotę wypróbować ciastka z dodatkiem soli, należy delikatni je posolić, odrobina z wierzchu. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec 8 - 10 minut.