• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciastka i ciasteczka » Ciastka z karmelem

Ciastka z karmelem

Aktualizacja: 27 lip, 2020 · Opublikowany: 1 gru, 2012 · przez Anna · 26 komentarzy

Skocz do przepisu

Ciastka z karmelem, o których mój mąż powiedział, "to rozpusta"! Czekoladowe i jeszcze ze środkiem wypełnionym ciągutkami karmelowymi... to coś dla super łasuchów! Ciastka są pyszne, mi bardzo smakowały jeszcze delikatnie ciepłe, wtedy otoczka ciastka robi się chrupiąca, a w środku jest ciepły rozpływający się karmel w wilgotnej otulinie z czekoladowego ciasta. Po całkowitym wystudzeniu ciasteczka smakują, równie dobrze:.) Dla wytrawnych smakoszy proponuję ciastka przed pieczeniem posypać odrobiną soli, która podkreśla smak karmelowego nadzienia. Ciastka robią się obłędnie dobre w stylu słonego karmelu. Naprawdę warto posypać solą kilka ciasteczek i wypróbować to nietypowe połączenie.

Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 80 g cukru
  • 60 g brązowego cukru
  • 110 g miękkiego masła
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 170 g mąki
  • 35 g gorzkiego kakao
  • ½ łyżeczki sody
  • 12 cukierków typu 'Krówka" lub "Toffi"
  • dodatkowo cukier do obtoczenia ciastek
  • sól

🔪 Instrukcje

  • Wszystkie składniki ciasta poza cukierkami i solą, umieścić w misce, zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C.
  • Cukierki przekroić na połówki.
  • Ciasto podzielić na równe porcje, mi wyszło po około 25 g każda. Z ciasta utoczyć kulki, następnie rozpłaszczyć je na placuszki. Na środek każdego placuszka położyć połowę cukierka, ciasto zlepić wokół cukierka, tak jak robimy to w przypadku robienia knedli.
  • Zróbcie to dość dokładnie, aby nadzienie cukierkowe nie wypłynęło podczas pieczenia.
  • Do miseczki wsypać trochę cukru i obtoczyć w nim ciastka. Gotowe kulki z ciasta ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Jeśli macie ochotę wypróbować ciastka z dodatkiem soli, należy delikatni je posolić, odrobina z wierzchu. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec 8 - 10 minut.
  • Ostudzić na kratce.
ciastka z karmelem z miękkim nadzieniem z karmelu
Ciastka z karmelem

📖 Przepis

ciastka z karmelem ułożone w stosik z wypływającym nadzieniem karmelowym
Print Pin
5 z 1 głosu

Ciastka z karmelem

Fantastyczne ciastka czekoladowe z nadzieniem z karmelu
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciastka
Porcji 20
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 10 minutes
Całkowity czas 40 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 80 g cukru
  • 60 g brązowego cukru
  • 110 g miękkiego masła
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 170 g mąki
  • 35 g gorzkiego kakao
  • ½ łyżeczki sody
  • 12 cukierków typu 'Krówka" lub "Toffi"
  • dodatkowo cukier do obtoczenia ciastek
  • sól
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wszystkie składniki ciasta poza cukierkami i solą, umieścić w misce, zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C.
  • Cukierki przekroić na połówki.
  • Ciasto podzielić na równe porcje, mi wyszło po około 25 g każda. Z ciasta utoczyć kulki, następnie rozpłaszczyć je na placuszki. Na środek każdego placuszka położyć połowę cukierka, ciasto zlepić wokół cukierka, tak jak robimy to w przypadku robienia knedli.
  • Zróbcie to dość dokładnie, aby nadzienie cukierkowe nie wypłynęło podczas pieczenia.
  • Do miseczki wsypać trochę cukru i obtoczyć w nim ciastka. Gotowe kulki z ciasta ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Jeśli macie ochotę wypróbować ciastka z dodatkiem soli, należy delikatni je posolić, odrobina z wierzchu. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec 8 - 10 minut.
  • Ostudzić na kratce.
  • Smacznego!
czekoladowe ciastko z wypływającą masą karmelową
Ciastka z karmelem

« Nagroda od Magazynu Kuchnia
Pierniczki na miodzie »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Wojciech napisał

    06 września, 2022 at 8:05 pm

    Może i zdjęcia są smakowite, jednak proporcje są od czapy, zrobiłem dokładnie krok po kroku, trzymałem nawet w lodówce 1h, rozpłynęły się całkowicie, masło 82% temperatura pokojowa, dwa jajka z lodówki, dobrej jakości krówki, jak krew w piach... Ciastka dosłownie wygjądają jakby ktoś rozpuścił budyń, odradzam.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 września, 2022 at 10:17 pm

      Bardzo mi przykro, że coś poszło nie tak, ale zapewniam, że ilości składników są takie, jak powinny być. Ciastka zawsze wychodzą, jeśli dokładnie domierzamy składniki i nie dodajemy czegoś extra od siebie (w przepisie jest jedno jajko). Po wyrobieniu ciasto schładzamy, następnie formujemy kulki z krówką w środku i bez spłaszczania ich pieczemy... Czas pieczenia może odrobinę się różnić, ale to wiadomo, że piekąc dany wypiek u siebie po raz pierwszy, trzeba obserwować, ponieważ każdy piekarniki piecze inaczej.
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
  2. basia19 napisał

    20 marca, 2015 at 9:12 am

    Mniammmmmmmmmmmmmmmm, ale pychotki, na święta powtórka, ale muszę dopracować jeszcze ich wygląd. Spróbuję jak radzisz, potrzymać ciasto dłużej w lodówce, zostawię go na 1h.

    Odpowiedz
    • basia19 napisał

      20 marca, 2015 at 2:26 pm

      Aniu, czy może wiesz jak długo można te ciasteczka przechowywać? bo ja nie zdążyłam się przekonać, już zjedzone.

      Odpowiedz
      • basia19 napisał

        21 marca, 2015 at 7:41 pm

        5 stars
        dzisiaj znowu je upiekłam i tym razem wyszły ładniutkie j.w. na zdjęciu. Ciasto trzymałam w lodówce ok 1 godz. Za pierwszym i drugim razem jak ciastka zlepiłam i zrobiłam kulkę, to trochę ją spłaszczałam i to chyba był błąd, dlatego wychodziły mi placuszki. Dzisiaj mam śliczniutkie i pyszniutkie ciastka. Mają tylko jedną i to dużą wadę, niestety muszę je obchodzić wielkim kołem, bo jak skosztuję tylko jedno ciastko, to za 5 min. talerz świeci pustkami.

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          22 marca, 2015 at 8:49 pm

          Wspaniale, że się udały 🙂 Oj znam doskonale tę ich wadę, trudno się oprzeć 😉 Pozdrawiam serdecznie

          Odpowiedz
  3. gin napisał

    06 grudnia, 2012 at 5:19 pm

    Trzydzieste któreś ciasteczka, które mam zamiar upiec przed Świętami. Nie mam pojęcia, jak ja to zrobię... 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 grudnia, 2012 at 12:36 am

      To wyzwanie!!! dni Ci braknie do Świąt :))) ale te polecam szczególnie! Pozdrawiam

      Odpowiedz
      • basia19 napisał

        19 marca, 2015 at 3:23 pm

        Witam, właśnie zrobiłam te ciasteczka (na razie stygną). Po 10-ciu minutach pieczenia wydawało mi się że są niedopieczone (a może tak ma być?), 2 mi pękły ale trochę i wyciekło nadzienie. Wstawiłam ciastka ponownie do piekarnika na następne 10 min i popękały prawie wszystkie i nadzienie po wyciekało. Jak dla mnie 1/2 krówki to stanowczo za dużo, ciasteczka wychodzą dość sporej wielkości, dawałam po 1/4, a i tak nie są małe. Wieczorem powtórka, teraz to sobie przypilnuję dokładnie temperaturę pieczenia. Robiłam z 1/2 porcji i wyszło mi ok. 12 sztuk. Jeszcze nie wiem jak smakują, ale niedługo się dowiem, pozdrawiam.

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          19 marca, 2015 at 4:50 pm

          Basiu, 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st C powinno wystarczyć, choć z pewnością Twój piekarnik piecze inaczej niż mój i być może u Ciebie trzeba potrzymać je odrobinkę dłużej, ale 10 minut więcej to stanowczo za dużo. Ciastka z pewnością przepiekły się i dlatego nadzienie wypłynęło. Wierzch ciastek troszkę pęka podczas pieczenie ( tak jak widać na zdjęciu ) i to jest normalne. Nadzienie może wypłynąć z ciastek, kiedy ciasto wokół cukierka będzie w którymś miejscu dużo cieńsze, trzeba dość równo rozpłaszczyć placuszek w który zawijamy cukierek.
          Prawidłowo upieczone ciasteczka wyglądają następująco: wierzch ciastka lekko popękany, ciasto dobrze wypieczone natomiast ciasto wewnątrz jest miękkie ( niechrupiące ) a w samym środku płynny karmel 🙂
          Mam nadzieję, że pomogłam w razie wątpliwości pisz proszę, postaram się coś doradzić 🙂

          Odpowiedz
          • basia19 napisał

            19 marca, 2015 at 5:35 pm

            Serdeczne dzięki za odpowiedź. Moje ciastka po 10-ciu minutach pieczenia, jak je lekko dotknęłam to były miękkie, ale może takie mają być i dopiero podczas studzenia robią się twardsze. Za chwile idę robić drugi raz i dam znać co mi z tego wyjdzie.

          • Anna napisał

            19 marca, 2015 at 7:00 pm

            Dokładnie tak jest, po wyjęciu z pieca są miękkie, a po ostudzeniu ich wierzch robi się twardszy i chrupiący 🙂 Czekam na dobre wieści 🙂

          • basia19 napisał

            19 marca, 2015 at 7:51 pm

            Już upieczone, piekłam tym razem 8 min. i rzeczywiście są upieczone i podobno pyszne (ja niestety nie mogę na razie ich jeść). Myślę że na święta będzie powtórka. Aniu powiedz mi dlaczego Twoje ciasteczka wyglądają tak ślicznie, moje w piecu trochę się rozjeżdżają i robią się takie płaskie, Twoje wyglądają jakby w piecu jeszcze rosły. Może dać więcej sody, albo zamiast sody (bo zbyt dużo sody - ciasteczka będą szczypiące)dać proszku do pieczenia?

          • Anna napisał

            19 marca, 2015 at 8:44 pm

            Bardzo się cieszę Basiu, że się udały 🙂 Ilości spulchniacza już nie zwiększaj, to nic nie da 🙁 moje ciasteczka są przygotowane dokładnie z tego przepisu 🙂 Zastanawiam się czy wystarczająco schładzasz ciasto, bo powinno być schłodzone, ilość składników również powinna być dobrze odmierzona, bo np: zbyt duża ilość mała spowoduje "rozlewanie się" ciastek. Możesz spróbować zrobić tak: wyrób ciasto i od razu uformuj ciasteczka z wkładką, a następnie włóż je do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika 🙂 Może to u Ciebie zadziała. Pozdrawiam serdecznie

  4. Agnieszka Szczechowiak-Szen napisał

    03 grudnia, 2012 at 11:39 am

    wyglądają pięknie! naprawdę apatyczne zdjęcia, zachęcające do samodzielnego przygotowania czekoladowych ciasteczek

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 grudnia, 2012 at 12:03 pm

      Dziękuje i gorąco polecam!

      Odpowiedz
  5. Ruta napisał

    02 grudnia, 2012 at 8:45 pm

    Those look so yummy. Something about the chocolatey-ness and gooey caramel center has me near drooling. Definitely going on the christmas cookie list!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 grudnia, 2012 at 10:23 pm

      Indeed, they are delicious :)))

      Odpowiedz
  6. kats napisał

    01 grudnia, 2012 at 7:57 pm

    Wyglądają cudnie i już sobie wyobrażam jak muszą być pyszne, na pewno wypróbuję ten przepis.

    Odpowiedz
  7. DarkANGELika napisał

    01 grudnia, 2012 at 4:46 pm

    Obłędne to nadzienie, chętnie bym się poczęstowała;)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      01 grudnia, 2012 at 6:21 pm

      Chętnie bym poczęstowała, ale zostało po nich tylko wspomnienie...fantastyczne
      Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz
  8. Ola napisał

    01 grudnia, 2012 at 3:56 pm

    ta wkładka rozwaliła mnie na czynniki pierwsze... 🙂

    Odpowiedz
  9. Anna napisał

    01 grudnia, 2012 at 12:06 pm

    Dziewczyny,bardzo dziękuję:) Ciacha bardzo dobre, koniecznie wypróbujcie!!! Pozdrawiam Ania

    Odpowiedz
  10. Ciachomania napisał

    01 grudnia, 2012 at 9:05 am

    Piękne i smakowite ciasteczka. Karmelowe nadzienie na ciepło- bajka 🙂

    Odpowiedz
  11. amgdalena napisał

    01 grudnia, 2012 at 1:24 am

    Boskie! Będę je mieć na Święta - to pewne!

    Odpowiedz
  12. kasia napisał

    01 grudnia, 2012 at 1:08 am

    pewnie, że rozpusta, zgadzam się z twoim mężem! 🙂

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}