Wilgotne i bardzo aromatyczne ciasto bezglutenowe.
Autor Anna
Kuchnia Izraelska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 15 minutyminuty
Gotowanie 1 godzinagodzina5 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina20 minutyminuty
Porcje 12
Autor Anna
Składniki
2małepomarańcze lub jedna bardzo duża o łącznej wadze 375 g
6średnichjajek
190gcukru
200gmielonych migdałów
1łyżkaproszku do pieczenia
½łyżeczkisody oczyszczonej
50gdobrej jakości kakao
Dodatkowo
skórka obrana 1 pomarańczy
4łyżkicukru trzcinowego
25mllikieru pomarańczowego - opcjonalnie
Instrukcje
Pomarańcze dokładnie umyć, wyszorować włożyć do garnka zalać wodą, pomarańcze powinny być całkowicie zalane wodą, przykryć pokrywką i gotować na średnim ogniu przez 2 godziny. Po tym czasie pomarańcze wyjąć na talerz i pozostawić do całkowitego wystudzenia, można ugotować je dzień przed pieczeniem ciasta.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
Dno tortownicy o średnicy 20 cm ( moja miała 18 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.
Wystudzone pomarańcze włożyć do malaksera lub miski blendera, rozdrobnić pomarańcze tak, aby pozostały małe kawałki pomarańczy.
Następnie dodać mielone migdały, jajka, cukier, proszek i sodę oraz przesiane kakao, wymieszać na jednolitą masę, masę należy mieszać krótko! W masie powinny pozostać kawałki pomarańczy.
Masę przelać do tortownicy, wstawić do piekarnika, piec ciasto przez 50 do 65 minut, sprawdzając ciasto po 45 minutach pieczenia - najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem drewnianym czyli : należy uchylić piekarnik, a w środek ciasta wbić drewniany patyczek szaszłykowy jeśli po wyjęciu będzie oblepiony wilgotnym ciastem to znak, że ciasto powinno spędzić jeszcze chwilkę w piekarniku.
Skórkę z jednej wyszorowanej pomarańczy cieniutko ściąć, pokroić na wąskie paseczki, włożyć do małego rondelka, zalać 100 ml wody dodać cukier trzcinowy, przykryć pokrywką i dusić do zredukowania i zgęstnienia płynu, skórka powinna zrobić się przeźroczysta, na koniec dolać alkohol ( lub odrobinę wody jeśli nie używacie alkoholu ) w razie potrzeby dodać więcej cukru wymieszać, odstawić - sos powinien mieć konsystencję gęstego płynnego miodu.
Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, wystudzić.
Ja wyjęłam ciasto na paterę "do góry nogami", a wierzch ciasta pomalowałam przygotowanym syropem ze skórką pomarańczową, syrop przed naniesieniem na ciasto delikatnie podgrzać - będzie lepiej rozprowadzał się na powierzchni ciasta.