• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Ciasta ucierane » Ciasto czekoladowo – pomarańczowe

Ciasto czekoladowo - pomarańczowe

Aktualizacja: 23 Cze, 2020 · Opublikowany: 9 Gru, 2014 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 3 min

Czekolada, pomarańcze i migdały to smaki, które przeplatają się w dzisiejszym cieście. Ciasto pięknie wygląda, jest bardzo smaczne, a jednocześnie szybkie i bardzo, ale to bardzo łatwe, czyli idealne ciasto na święta! Ważna informacja dla bezglutenowców - ciasto jest dla Was! Ponieważ przygotowane jest na bazie mielonych migdałów. Natomiast osoby odchudzające się z czystym sercem mogą skusić się na kawałeczek tego smakołyku, ponieważ ciasto nie zawiera tłuszczu ;). Ciekawostką w przepisie są pomarańcze, które gotujemy w całości, a następnie miksujemy. Pomarańcze możemy ugotować dzień wcześniej, aby w dniu pieczenia ciasta połączyć wszystkie składniki i upiec ciasto. Ciasto jest naprawdę łatwe, a jego przygotowanie zajmuje chwilkę. Delikatna i lekka konsystencja ciasta jest bajeczna i ten wspaniały smak. Ciasto przechowane pod szklanym kloszem długo zachowuje świeżość.

Przepis można znaleźć u Nigelli Lawson i jest to jedno z popularniejszych ciast żydowskich. Oryginalny przepis jest, jak dla mnie przesłodzony zmniejszyłam, więc ilość cukru z 250 g do 190 g, ale Wy sami zdecydujcie, ile dodać cukru. Smacznego!

Ciasto czekoladowo - pomaranczowe
Print Pin
3.25 from 4 votes

Ciasto czekoladowo - pomarańczowe

Wilgotne i bardzo aromatyczne ciasto bezglutenowe.
Autor Anna
Kuchnia Izraelska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 1 hour 5 minutes
Całkowity czas 1 hour 20 minutes
Porcje 12
Autor Anna

🥘 Składniki

  • 2 małe pomarańcze lub jedna bardzo duża o łącznej wadze 375 g
  • 6 średnich jajek
  • 190 g cukru
  • 200 g mielonych migdałów
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g dobrej jakości kakao

Dodatkowo

  • skórka obrana 1 pomarańczy
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 25 ml likieru pomarańczowego - opcjonalnie

🔪 Instrukcje

  • Pomarańcze dokładnie umyć, wyszorować włożyć do garnka zalać wodą, pomarańcze powinny być całkowicie zalane wodą, przykryć pokrywką i gotować na średnim ogniu przez 2 godziny. Po tym czasie pomarańcze wyjąć na talerz i pozostawić do całkowitego wystudzenia, można ugotować je dzień przed pieczeniem ciasta.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Dno tortownicy o średnicy 20 cm ( moja miała 18 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.
  • Wystudzone pomarańcze włożyć do malaksera lub miski blendera, rozdrobnić pomarańcze tak, aby pozostały małe kawałki pomarańczy.
  • Następnie dodać mielone migdały, jajka, cukier, proszek i sodę oraz przesiane kakao, wymieszać na jednolitą masę, masę należy mieszać krótko! W masie powinny pozostać kawałki pomarańczy.
  • Masę przelać do tortownicy, wstawić do piekarnika, piec ciasto przez 50 do 65 minut, sprawdzając ciasto po 45 minutach pieczenia - najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem drewnianym czyli : należy uchylić piekarnik, a w środek ciasta wbić drewniany patyczek szaszłykowy jeśli po wyjęciu będzie oblepiony wilgotnym ciastem to znak, że ciasto powinno spędzić jeszcze chwilkę w piekarniku.
  • Skórkę z jednej wyszorowanej pomarańczy cieniutko ściąć, pokroić na wąskie paseczki, włożyć do małego rondelka, zalać 100 ml wody dodać cukier trzcinowy, przykryć pokrywką i dusić do zredukowania i zgęstnienia płynu, skórka powinna zrobić się przeźroczysta, na koniec dolać alkohol ( lub odrobinę wody jeśli nie używacie alkoholu ) w razie potrzeby dodać więcej cukru wymieszać, odstawić - sos powinien mieć konsystencję gęstego płynnego miodu.
  • Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, wystudzić.
  • Ja wyjęłam ciasto na paterę "do góry nogami", a wierzch ciasta pomalowałam przygotowanym syropem ze skórką pomarańczową, syrop przed naniesieniem na ciasto delikatnie podgrzać - będzie lepiej rozprowadzał się na powierzchni ciasta.
  • Smacznego!
Ciasto czekoladowo - pomaranczowe
 
Ciasto czekoladowo - pomaranczowe

Poprzedni wpis « Chipsy z obierek warzywnych
Kolejny wpis Chleb codzienny »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. Kasia napisał

    19 kwietnia, 2019 at 2:17 pm

    czy pomarańcze mają być gotowane w całości? Czy nie będzie czuć wtedy goryczy?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 kwietnia, 2019 at 2:26 pm

      Nie, zapewniam, że nie ma żadnej goryczki. Goryczka jest w białej części, czyli pod skórką i podczas gotowania znika 😉 a ciasto jest pyszne!

      Odpowiedz
  2. irekfolter napisał

    15 grudnia, 2014 at 9:13 pm

    tak tylko polewa czekoladowa dodałaby kalorii, które zostały odjęte zmniejszeniem ilości cukru

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 grudnia, 2014 at 8:29 am

      To prawda 🙂 może tych kalorii byłoby mniej gdyby zrobić polewę z czekolady 90 % 😉

      Odpowiedz
  3. JUSTYNA napisał

    09 grudnia, 2014 at 11:39 am

    Pięknie to ciasto wygląda...od razu drukuję przepis ;),a ja bym proponowała na wierzch lekką polewę czekoladową,ale każdy ma inne preferencje 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 grudnia, 2014 at 2:45 pm

      O tak! z polewą czekoladową będzie pyszne i może jeszcze posypka z prażonych płatków migdałowych... mniam 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia