Wspaniałe puszyste ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką kardamonową.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Deser
Przygotowanie 20 minutyminuty
Gotowanie 25 minutyminuty
Całkowity czas 45 minutyminuty
Porcje 12
Kalorie 340kcal
Autor Anna
Składniki
Składniki na ciasto drożdżowe
520gmąki pszennej
7gdrożdży instantlub *25 g świeżych
100gmasła
80gcukru
4średniejajka
200mlmleka
1łyżeczkastartej skórki z cytryny
400gtruskawek
Składniki na kruszonkę
60gzimnego masła
80gmąki pszennej
40gcukru trzcinowego
1łyżeczkamielonego kardamonu
Instrukcje
Do miski miksera przesiać mąkę, dodać skórkę, cukier i suche drożdże, wymieszać.Masło rozpuścić i przestudzić.
Jajka roztrzepać połączyć z wcześniej podgrzanym mlekiem (*jeśli używacie świeżych drożdży to teraz trzeba je dodać), dolać do składników suchych, zacząć wyrabiać ciasto na średnich obrotach przy pomocy końcówki typu hak, kiedy ciasto zacznie łączyć się w jednolitą masę zaczynamy dolewać roztopione masło, ciągle miksując. Ciasto wyrabiać przez 5 minut.
Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na około 2 godziny do potrojenia objętości.
Truskawki umyć i osuszyć, pokroić na ćwiartki. W niedużej misce wymieszać składniki na kruszonkę, powinno powstać ciasto przypominające mokry piasek.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
Formę o wymiarach 23x33 cm, wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Wyrośnięte ciasto delikatnie wymieszać i przełożyć do formy, wyrównać. Na wierzch wyłożyć truskawki, całość posypać przygotowaną kruszonką. Formę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ciasto po około 25 minut można wstawić do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy przez 25-30 minut z opcją grzałki góra-dół.
Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, po delikatnym przestudzeniu można zacząć delektować się pysznym ciastem.
Smacznego!
Notatki
W przypadku, kiedy używamy drożdży świeżych, należy zrobić rozczyn z drożdży łyżki cukru i łyżki mąki oraz letniego mleka. Po wymieszaniu pozostawić w ciepłym miejscu na 5-10 minut, kiedy rozczyn zacznie pracować, można dodać go do ciasta. Jeśli rozczyn nie pracuje i na jego powierzchni nie pojawiają się bąbelki, znaczy to, że drożdże nie są aktywne i trzeba przygotować nowy z nowych drożdży.