• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciasta drożdżowe » Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Aktualizacja: 31 paź, 2022 · Opublikowany: 26 cze, 2017 · przez Anna · 5 komentarzy

Skocz do przepisu

Ciasto drożdżowe z truskawkami jest punktem obowiązkowym w sezonie truskawkowym! Ciasta drożdżowe lubi chyba każdy i każdy może upiec je sam we własnym domu, to naprawdę nie jest trudne! Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania, a z pomocą robota kuchennego, który wykona za nas większą część pracy to pestka!

ciasto drozdzowe z truskawkami
Ciasto drożdżowe z truskawkami
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🍓 Coś innego z truskawkami?
  • 📦 Pamiętaj o odpowiednim przechowaniu
  • 🍒 Może inne owoce?
  • 🍰 Drożdżowe wariacje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na ciasto drożdżowe

  • 520 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży instant lub *25 g świeżych
  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • 4 średnie jajka
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 400 g truskawek

Składniki na kruszonkę

  • 60 g zimnego masła
  • 80 g mąki pszennej
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu

🔪 Instrukcje

1

Do miski miksera przesiać mąkę, dodać skórkę, cukier i suche drożdże, wymieszać. Masło rozpuścić i przestudzić.

2

Jajka roztrzepać, połączyć z wcześniej podgrzanym mlekiem dolać do składników suchych. zacząć wyrabiać ciasto na średnich obrotach przy pomocy końcówki typu hak. Kiedy ciasto zacznie łączyć się w jednolitą masę zaczynamy dolewać roztopione masło, ciągle miksując. Ciasto wyrabiać przez 5 minut.

3

Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na około 2 godziny do potrojenia objętości.

4

Truskawki umyć i osuszyć, pokroić na ćwiartki. W niedużej misce wymieszać składniki na kruszonkę, powinno powstać ciasto przypominające mokry piasek.

5

Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 °C.

6

Formę o wymiarach 23x33 cm, wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Wyrośnięte ciasto delikatnie wymieszać i przełożyć do formy, wyrównać. Na wierzch wyłożyć truskawki, całość posypać przygotowaną kruszonką. Formę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

7

Ciasto po około 25 minut można wstawić do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy przez 25-30 minut z opcją grzałki góra-dół.

8

Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, po delikatnym przestudzeniu można zacząć delektować się pysznym ciastem.

🍓 Coś innego z truskawkami?

Knedle z truskawkami

Zostały Ci ziemniaki z obiadu? Nie wiesz co zrobić z truskawkami? Wykorzystaj sezon i przygotuj pyszny obiad!

Przepis na knedle z truskawkami
  • Tort bezowy z truskawkami
  • Ciasto ucierane z truskawkami
  • Szarlotka truskawkowa
  • Tarta czereśnie i truskawki

📦 Pamiętaj o odpowiednim przechowaniu

Ciasto drożdżowe po upieczeniu jest bardzo delikatne i puszyste niemal jak chmurka, na której spoczywają soczyste truskawki przykryte pyszną chrupiącą kruszonką z nutą kardamonu. Ciasto drożdżowe po upieczeniu niestety dość szybko obsycha, należy więc pamiętać, aby przechowywać je w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Można również owinąć je folią spożywczą, to zabezpieczy je przed wyschnięciem.

🍒 Może inne owoce?

Do ciasta można użyć również innych owoców takich jak maliny, rabarbar czy śliwki pamiętajcie jednak aby nie przesadzać z ich ilością. Zbyt duża ilość owoców może obciążyć ciasta zbyt mocno i nie urośnie tak, jak powinno. Oczywiście, jeśli owoce są bardzo soczyste, należy zmniejszyć ich ilość, aby sok z nich nie spowodował, że pod nimi będzie surowe ciasto.

🍰 Drożdżowe wariacje

Jeśli lubicie ciasta drożdżowe, to zapraszam do spróbowania innych propozycji. Ciasto drożdżowe ze śliwkami lub obłędny żydowski Krantz z czekoladą z nutką cytryny albo bezobsługowego ciasto drożdżowe sypane to ciasto robi się samo. 😉 Smacznego!

  • Puszyste ciasto drożdżowe z owocami
  • Ciasto drożdżowe z gruszką i rabarbarem
  • Ciasto drożdżowe ze śliwkami
  • Ciasto drożdżowe sypane

📖 Przepis

ciasto drozdzowe z truskawkami
Print Pin
4,37 z 11 głosów

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Wspaniałe puszyste ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką kardamonową.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Deser
Porcji 12
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 25 minutes
Całkowity czas 45 minutes
Kalorie 340kcal
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto drożdżowe

  • 520 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży instant (lub *25 g świeżych)
  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • 4 średnie jajka
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 400 g truskawek

Składniki na kruszonkę

  • 60 g zimnego masła
  • 80 g mąki pszennej
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski miksera przesiać mąkę, dodać skórkę, cukier i suche drożdże, wymieszać.
    Masło rozpuścić i przestudzić.
  • Jajka roztrzepać połączyć z wcześniej podgrzanym mlekiem (*jeśli używacie świeżych drożdży to teraz trzeba je dodać), dolać do składników suchych, zacząć wyrabiać ciasto na średnich obrotach przy pomocy końcówki typu hak, kiedy ciasto zacznie łączyć się w jednolitą masę zaczynamy dolewać roztopione masło, ciągle miksując. Ciasto wyrabiać przez 5 minut.
  • Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na około 2 godziny do potrojenia objętości.
  • Truskawki umyć i osuszyć, pokroić na ćwiartki. W niedużej misce wymieszać składniki na kruszonkę, powinno powstać ciasto przypominające mokry piasek.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
  • Formę o wymiarach 23x33 cm, wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Wyrośnięte ciasto delikatnie wymieszać i przełożyć do formy, wyrównać. Na wierzch wyłożyć truskawki, całość posypać przygotowaną kruszonką. Formę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ciasto po około 25 minut można wstawić do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy przez 25-30 minut z opcją grzałki góra-dół.
  • Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, po delikatnym przestudzeniu można zacząć delektować się pysznym ciastem.
  • Smacznego!

📋 Notatki

  • W przypadku, kiedy używamy drożdży świeżych, należy zrobić rozczyn z drożdży łyżki cukru i łyżki mąki oraz letniego mleka. Po wymieszaniu pozostawić w ciepłym miejscu na 5-10 minut, kiedy rozczyn zacznie pracować, można dodać go do ciasta. Jeśli rozczyn nie pracuje i na jego powierzchni nie pojawiają się bąbelki, znaczy to, że drożdże nie są aktywne i trzeba przygotować nowy z nowych drożdży.

Orientacyjne wartości odżywcze

Wartości odżywcze
Ciasto drożdżowe z truskawkami
Ilość w porcji
Kalorie
340
% Daily Value*
Tłuszcze
 
12
g
18
%
Tłuszcze nasycone
 
7
g
35
%
Cholesterol
 
32
mg
11
%
Sód
 
106
mg
4
%
Potas
 
137
mg
4
%
Węglowodany
 
52
g
17
%
Błonnik
 
2
g
8
%
Cukier
 
13
g
14
%
Białko
 
6
g
12
%
Witamina A
 
360
IU
7
%
Witamina C
 
20
mg
24
%
Wapń
 
38
mg
4
%
Żelazo
 
3
mg
17
%
* Procentowe wartości oparte o dzienne zapotrzebowanie na 2000 kalorii
ciasto drozdzowe z truskawkami
« Mini pulpeciki
Drożdżówki z truskawkami i mango »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Kiedy dodać skórkę z cytryny??? napisał

    29 października, 2022 at 5:20 pm

    A kiedy dodać ta starta skórkę z cytryny?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      31 października, 2022 at 5:16 pm

      Przepraszam za opóźnienie, problem z pocztą :(.
      Skórkę oczywiście dodajemy do wyrabianego ciasta, tak jak jest podane w składnikach na ciasto.

      Odpowiedz
  2. bogna napisał

    24 czerwca, 2021 at 11:15 pm

    5 stars
    ciasto piekłam z duszą na ramieniu bo gonił mnie czas i w dodatku miałam zobowiązanie , z ciastem związane . Wyszło cudowne. lekkie , wilgotne tak w sam raz . dziękuję

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 czerwca, 2021 at 10:45 pm

      Świetnie, bardzo się cieszę, że wszytko wyszło! Polecam się na przyszłość, proszę częstować się przepisami . Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
  3. Iwona Śliwa napisał

    18 czerwca, 2020 at 5:22 pm

    Wyśmienite ja zrobiłam z rabarbarem . Pozdrawiam 😃

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}