Klasyczne ciasto drożdżowe ze śliwkami, zawsze dobre.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Deser
Przygotowanie 25 minutyminuty
Gotowanie 40 minutyminuty
Porcje 12
Autor Anna
Składniki
Składniki na ciasto drożdżowe
4szklanki+3 łyżki mąki pszennejnajlepiej do ciast drożdżowych
1szklankacukru
1szklankamleka
200gmasła
50gświeżych drożdżylub 25 g suchych
4średniejajka
300gśliwek
Składniki na kruszonkę
30gpłatków migdałowych + 30 g do posypania po wierzchu
50gciemnego cukru np. Muscovado
50gmasła
100gmąki
kilka kropli zapachu migdałowego
Instrukcje
Masło rozgrzać w rondelku, dodać mleko i cukier, wymieszać, żeby cukier się rozpuścił. Nie gotować!
Do przestudzonej mieszaniny dodać jajka, wymieszać. Następnie dodać drożdże, zapach i mąkę, wszystko wyrobić mikserem tak, aby ciasto dobrze się połączyło.
Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aby urosło.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz dobrze przerobić, najlepiej mikserem przez 10 minut, powinno być elastyczne i gładkie. Ciasto będzie dość luźne, ale nie dosypujcie więcej mąki.
Formę wysmarować masłem i wysypać bułką. Forma powinna być dość duża, ciasta jest sporo i pięknie rośnie, ja piekłam w formie o średnicy 27 cm.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.
Przygotować kruszonkę, w małej misce wsypać mąkę, pokrojone masło,cukier i migdały. Wszystkie składniki wymieszać ręką dobrze ugniatając i ściskając.
Śliwki umyć i wypestkować, każdą przekroić na 6 części. Umieścić je w misce i posypać 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru, możecie pominąć cukier, jeśli śliwki są bardzo słodkie, wymieszać.
Przerobione ciasto przełożyć do formy, rozprowadzić je równomiernie po całej foremce najlepiej mokrą dłonią. Ułożyć owoce, posypać kruszonką na przemian z płatkami migdałowymi.
Ciasto drożdżowe wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut przy otwartych drzwiczkach, ciasto przez te 20 minut wspaniale wyrośnie.
Po tym czasie zamknąć piekarnik i piec przez około 35 minut. Do uzyskania złocistego koloru, jeśli ciasto z góry zacznie się zbyt mocno przypiekać przykryć folią aluminiową. Studzić w formie.
Notatki
Do pieczenia ciasta drożdżowego nie używajcie termoobiegu. Ciasto piekłam przy włączonej opcji 'góra - dół ' i na niższej półce, jeśli ciasto wstawicie na środkową półkę może się przypalić od góry bo naprawdę bardzo rośnie:)