• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciasta drożdżowe » Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Aktualizacja: 18 kwi, 2021 · Opublikowany: 10 sie, 2012 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Dziś podaję przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami, które zawsze wychodzi! Jest bardzo proste w przygotowaniu i przepyszne, delikatnie wilgotne ze śliwkami i fantastyczną kruszonką migdałową. Ciasto oczywiście można upiec z innymi niż śliwki owocami, mogą to być truskawki, brzoskwinie, lub jabłka. Może być z kruszonką lub tylko posypane grubym cukrem wymieszanym z cynamonem. Do ciasta można podać dżem, miód, masełko lub co tam lubicie.

Pamiętajcie, że ciasto drożdżowe bardzo lubi ciepło i trzeba zapewnić mu odpowiednie warunki do wyrastania. Składki takie jak mleko i masło mają być w tylko lekko pogrzane, ale nie gorące! Gorące składnik zabiją drożdże i ciasto nie uda się. Drożdżowe bardzo lub długie wyrabianie, a tym samym dobre napowietrzenie.

Kawałek ciasta drożdżowego ze śliwką i kruszonką
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Ciasto drozdzowe ze sliwkami
Print Pin
Bądź pierwszy!

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Klasyczne ciasto drożdżowe ze śliwkami, zawsze dobre.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Deser
Porcji 12
Przygotowanie 25 minutes
Gotowanie 40 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto drożdżowe

  • 4 szklanki +3 łyżki mąki pszennej (najlepiej do ciast drożdżowych)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 200 g masła
  • 50 g świeżych drożdży (lub 25 g suchych)
  • 4 średnie jajka
  • 300 g śliwek

Składniki na kruszonkę

  • 30 g płatków migdałowych + 30 g do posypania po wierzchu
  • 50 g ciemnego cukru np. Muscovado
  • 50 g masła
  • 100 g mąki
  • kilka kropli zapachu migdałowego
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Masło rozgrzać w rondelku, dodać mleko i cukier, wymieszać, żeby cukier się rozpuścił. Nie gotować!
  • Do przestudzonej mieszaniny dodać jajka, wymieszać. Następnie dodać drożdże, zapach i mąkę, wszystko wyrobić mikserem tak, aby ciasto dobrze się połączyło.
  • Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aby urosło.
  • Po tym czasie ciasto jeszcze raz dobrze przerobić, najlepiej mikserem przez 10 minut, powinno być elastyczne i gładkie. Ciasto będzie dość luźne, ale nie dosypujcie więcej mąki.
  • Formę wysmarować masłem i wysypać bułką. Forma powinna być dość duża, ciasta jest sporo i pięknie rośnie, ja piekłam w formie o średnicy 27 cm.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.
  • Przygotować kruszonkę, w małej misce wsypać mąkę, pokrojone masło, cukier i migdały. 
    Wszystkie składniki wymieszać ręką dobrze ugniatając i ściskając.
  • Śliwki umyć i wypestkować, każdą przekroić na 6 części. Umieścić je w misce i posypać 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru, możecie pominąć cukier, jeśli śliwki są bardzo słodkie, wymieszać.
  • Przerobione ciasto przełożyć do formy, rozprowadzić je równomiernie po całej foremce najlepiej mokrą dłonią. Ułożyć owoce, posypać kruszonką na przemian z płatkami migdałowymi.
  • Ciasto drożdżowe wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut przy otwartych drzwiczkach, ciasto przez te 20 minut wspaniale wyrośnie.
  • Po tym czasie zamknąć piekarnik i piec przez około 35 minut. Do uzyskania złocistego koloru, jeśli ciasto z góry zacznie się zbyt mocno przypiekać przykryć folią aluminiową. Studzić w formie.

📋 Notatki

Do pieczenia ciasta drożdżowego nie używajcie termoobiegu. Ciasto piekłam przy włączonej opcji 'góra - dół ' i na niższej półce, jeśli ciasto wstawicie na środkową półkę może się przypalić od góry bo naprawdę bardzo rośnie:)
Ciasto drożdżowe z kruszonką, rumianymi płatkami migdałowymi okrągła forma
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
« Łatwy chleb mieszany
Krewetki w cieście piwnym »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Justyna Siewiera napisał

    28 sierpnia, 2012 at 2:57 pm

    Robiłam i wyszło naprawdę spore... i smaczne,wiesz tylko pod koniec pieczenia, środek ciasta troszkę mi "upadł",ale nie było zakalca 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 sierpnia, 2012 at 7:24 pm

      Jeśli bardzo opada to może znaczyć, że było troszkę za "luźne". Jeśli nie zmieniłaś proporcji to powinno być ok! Dobrze jest też ciasto po upieczeniu zostawić na kilka minut w piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Najważniejsze, że nie było zakalca! mam nadzieję, że smakowało 🙂

      Odpowiedz
  2. Justyna Siewiera napisał

    24 sierpnia, 2012 at 11:32 am

    :)...tu akurat nie doczytałam, średnica formy podana 🙂 ,a drożdżowiec na pewno będę robić jutro,tylko ze zwiększonymi proporcjami!!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 sierpnia, 2012 at 3:23 pm

      Justynko, to naprawdę duża porcja ciasta, bo przy średnicy 27 cm ciasto wyrosło mi na 12 cm wysokości, jest czym dzielić 🙂 Powodzenia Ania

      Odpowiedz
  3. Justyna Siewiera napisał

    24 sierpnia, 2012 at 11:28 am

    HEJ, Aniu, jak zwykle przepisy i dania czy ciasta wychodzą "mniamuśne " :),ale jeśli możesz podawaj przy przepisie np. na jaką dużą formę są składniki ,które umieściłaś w przepisie,bo wiesz ja to dopiero "wschodząca gwiazda"kulinarna 🙂 DZIĘKUJĘ I POZDRAWIAM

    Odpowiedz
  4. mareka napisał

    10 sierpnia, 2012 at 10:59 am

    Bardzo dobre!!!

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}