Rewelacyjne ciasto marchewkowe z mnóstwem bakalii i pysznym lekkim kremem.
Autor Anna
Kuchnia Amerykańska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 20 minutyminuty
Gotowanie 40 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina
Porcje 24
Autor Anna
Sprzęt
Mikser
Składniki
260gmąki pszennej
2łyżeczkiproszku do pieczenia
1,5łyżeczkisody oczyszczonej
2łyżeczkicynamonu
½łyżeczkikardamonu
½łyżeczkisoli
360gmarchewkistartej na tartce o średnich oczkach
80gorzechów włoskichgrubo posiekanych czyli ¾ szklanki
60gwiórków koksowychczyli ¾ szklanki
85grodzynek lub suszonej żurawinyczyli ½ szklanki
190gcukru
235mloleju roślinnego
4dużejajka
Składniki na krem
400gserka śmietankowegomoże to być serek Philadelphia lub inny tego typu o kremowej konsystencji
115gmasła
45gcukru pudru
Instrukcje
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Formę o wymiarach 34x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do dużej miski przesiać mąkę dodać proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i kardamon, wymieszać. W drugiej misce wymieszać startą marchewkę, orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki/żurawinę. W trzeciej misce ubić jajka na puszystą masę z dodatkiem cukru, kiedy masa będzie puszysta i jasna można dolać olej, ubijać całość jeszcze przez chwilę.
Następnie dodać masę do składników suchych, wymieszać do połączenia się, mieszamy mikserem na średnich obrotach.
Na koniec łączymy ciasto ze startą marchewką, masę mieszamy przy pomocy szpatułki do dokładnego połączenia się całej masy. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez 40 minut, lub do tak zwanego suchego patyczka. Wyjąć ciasto z piekarnika, chwytając za papier przenieść ciasto na kratkę i całkowicie wystudzić.
Do miski włożyć miękkie masło, ubić z dodatkiem cukru pudru na jasną puszystą masę. Następnie w kilku porcjach dodać serek, delikatnie zmiksować od połączenia wszystkich składników.Zimne ciasto przekroić na dwa blaty (poziomo), zdjąć górną część, a na dolnej rozsmarować większą część kremu, nałożyć górny blat ciasta lekko docisnąć, na wierzchu rozsmarować pozostałą część kremu.
Notatki
Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu w formie, formę przykrywamy folią spożywczą aby nie obsychało.