• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciasta ucierane » Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Aktualizacja: 27 sie, 2021 · Opublikowany: 26 sie, 2021 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Ciasto marchewkowe to jedno z najpopularniejszych ciast, kochane na całym świecie za łatwość wykonania i pyszny smak. Dziś zaproponuję Wam sprawdzony przepis na proste ciasto marchewkowe z kremem z lekkiego serka twarożkowego typu Philadelphia. Serek możecie oczywiście zastąpić kremowym mascarpone. Ciasto jest bardzo proste i zawsze wychodzi bardzo smaczne. Procedury przygotowania są proste i przypominają przygotowanie ciasta na muffiny. W jednej misce mieszamy składniki suche w drugiej dodatki, a w kolejnej ubijamy jajka z cukrem. Po wymieszaniu wszystkich składników pozostaje upieczenie i przełożenie ciasta kremem. Piekąc dane ciasto po raz pierwszy, często pojawiają się pytania, na które odpowiadam w dziale FAQ.

Z przygotowaniem przepisu na ciasto marchewkowe zwlekałam dość długo. Te, które jadłam do tej pory, nie posmakowały mi na tyle, żeby je powtarzać w domu. Większość ciast marchewkowych, była gliniasta, ciężka lub miała dziwny mdły smak. Ciasto z dzisiejszego przepisu jest idealne, koniecznie spróbujcie! Pamiętajcie, że jeśli przyprawy zaproponowane w przepisie nie odpowiadają waszemu podniebieniu, to możecie je zamienić na inne korzenne smaki.

ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki na ciasto z orzechami
  • 🥘 Składniki na krem
  • 🔪 Instrukcje krok po kroku
  • ❓ FAQ przepis na ciasto marchewkowe
  • 🥕 Inne propozycje na podobne przepisy
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

Wracając do dzisiejszego przepisu na ciasto marchewkowe z orzechami. Wyszło niesamowicie smaczne! Pierwsza porcja ciasta, jaką upiekłam, zniknęła w ciągu dwóch dni, a jest to duża porcja! Średnia córka zakochała się w nim i jeśli by jej nie powstrzymywać to zjadłaby sama całą porcję. Ciasto jest wilgotne, kremowe i puszyste, a dzięki włoskim orzechom i rodzynkom ma wspaniały smak! Jest sporo przepisów, w których ciasto serwuje się bez żadnych dodatków, ale moim zdaniem ciasto marchewkowe smakuje najlepiej z lekkim kremem z dodatkiem kremowego twarożku. Krem dodaje mu niesamowitego kopa, koniecznie wypróbujcie dzisiejszy przepis. Zapraszam również na inne ciasta z wykorzystaniem warzyw. Pyszne puszyste ciasto z dodatkiem szpinaku czyli leśny mech lub z brownie z cukinią.

🥘 Składniki na ciasto z orzechami

składniki na ciasto marchewkowe odmierzone w miseczkach
ciasto marchewkowe
  • mąka
  • proszek do pieczenia i soda
  • cynamon
  • kardamon
  • sól
  • marchew
  • rodzynki
  • orzechy
  • wiórki kokosowe
  • cukier
  • jajka
  • olej

Dokładnie ilości składników znajdziesz w karcie przepisu.

🥘 Składniki na krem

składniki na krem do ciasta
ciasto marchewkowe
  • masło
  • serek Philadelphia lub mascarpone
  • cukier

Dokładnie ilości składników znajdziesz w karcie przepisu.

🔪 Instrukcje krok po kroku

1

Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Formę o wymiarach 34x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Do dużej miski przesiać mąkę dodać proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i kardamon, wymieszać. W drugiej misce wymieszać startą marchewkę, orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki/żurawinę. W trzeciej misce ubić jajka na puszystą masę z dodatkiem cukru, kiedy masa będzie puszysta i jasna można dolać olej, ubijać całość jeszcze przez chwilę.

w misce ubite jajka z cukrem obok mąka i marchew
ciasto marchewkowe
w misce masa jajeczna łączona z mąką
ciasto marchewkowe
3

Następnie dodać masę do składników suchych, wymieszać do połączenia się, mieszamy mikserem na średnich obrotach.

4

Na koniec łączymy ciasto ze startą marchewką, masę mieszamy przy pomocy szpatułki do dokładnego połączenia się całej masy. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika.

surowe ciasto w misce łączone z marchewką
ciasto marchewkowe
5

Piec przez 40 minut, lub do tak zwanego suchego patyczka. Wyjąć ciasto z piekarnika, chwytając za papier przenieść ciasto na kratkę i całkowicie wystudzić.

6

Do miski włożyć miękkie masło, ubić z dodatkiem cukru pudru na jasną puszystą masę. Następnie w kilku porcjach dodać serek, delikatnie zmiksować od połączenia wszystkich składników.
Zimne ciasto przekroić na dwa blaty (poziomo), zdjąć górną część, a na dolnej rozsmarować większą część kremu, nałożyć górny blat ciasta lekko docisnąć, na wierzchu rozsmarować pozostałą część kremu.

❓ FAQ przepis na ciasto marchewkowe

Jaki krem do przełożenia najlepiej pasuje?

Ciasto marchewkowe najlepiej smakuje z lekkimi kremami śmietankowymi. Polecam krem z dodatkiem serka Philadelphia. Można zamiast niego użyć serka mascarpone lub kremowego serka śmietankowego.

Jakie powinny być ustawienia piekarnika?

Ciasto pieczemy w 170 st C z opcją górnej i dolnej grzałki. Oczywiście można też piec ciasto przy użyciu termoobiegu, ale w tym przypadku ciasto pieczemy krócej. Zawsze po około 30 minutach pieczenia sprawdźcie ciasto przy pomocy patyczka. Wbijcie patyczek do szaszłyków w środek ciasta i sprawdźcie, czy wychodzi suchy. Jeśli jest suchy, nieoblepiony surowym ciastem to znak, że ciasto jest już gotowe.

Co jest zdrowego w tym cieście?

Można powiedzieć, że ciasta z dodatkiem warzyw są zdrowsze niż bez nich ;). Tutaj wypełniaczem jest marchewka, więc zdrowa jest marchew oraz orzechy i bakalie.

Jak długo można przechowywać to ciasto?

Ciasto można przechowywać w chłodnym miejscu do tygodnia. Przed podaniem warto wyjąć troszkę wcześniej, aby osiągnęło temperaturę pokojową, będzie smaczniejsze.

Jak udekorować ciasto marchewkowe ?

Ciasto marchewkowe można podawać bez dekoracji. Oczywiście można udekorować je tym samym kremem. W tym celu zwiększcie ilość składników na krem do ciasta o ½, to wystarczy, aby pokryć wierzch ciasta. N akrem można posypać siekane wcześniej uprażone orzechy lub kolorową posypkę.

Jaką mąkę dodać?

Ciasto jest dość ciężkie, dlatego też w tym przepisie sprawdzi się najlepiej mąka biała pszenna typ od 450 do 550. Odpowiednią będzie również mąka orkiszowa biała. Mąki z pełnego przemiału będą zbyt "mocne" i mogą spowodować, że ciasto będzie ciężkie.

Czy można wykorzystać mąkę bezglutenową?

Nie próbowałam w takiej wersji, ale powinna się nadać tego typu mieszanka mąk bezglutenowych.

Na jakich oczkach trzeć marchewkę?

Marchew ścieramy na oczkach średnich lub grubych.

Ja zrobić ciasto marchewkowe bez jajek?

Są przepisy, które w swoim składzie jajek nie mają, ale są to zupełnie inne przepisy i nie polecam przerabiać tej receptury na wersję bez jaj. W cieście bez jaj będą zupełnie inne proporcje składników i nie wystarczy, jajka zamienić na np. banany.

Dlaczego ciasto marchewkowe jest gorzkie?

Ciasto może być gorzkie jeśli przesadzimy z przyprawami. Choć najczęściej winna bywa sama marchew. Marchewka słabej jakości, mocno pędzona nawozami jest bywa gorzka. Najlepiej spróbować każdą marchewkę przed jej starciem.

  • ciasto marchewkowe
  • ciasto-marchewkowe

🥕 Inne propozycje na podobne przepisy

Poza ciastem marchewkowym możemy przygotować jeszcze inne smakołyki z wykorzystaniem marchewki. Koniecznie spróbujcie ciasta marchewkowego z kremem czekoladowym. To bardzo smaczna wersja. Można przygotować również tort marchewkowy, który można przygotować na urodzinowe przyjęcie.

  • Ciasto marchewkowe z kremem czekoladowym
  • Ciastka marchewkowo pomarańczowe
  • Tort marchewkowy

📖 Przepis

ciasto-marchewkowe
Print Pin
5 z 6 głosów

Ciasto marchewkowe

Rewelacyjne ciasto marchewkowe z mnóstwem bakalii i pysznym lekkim kremem.
Autor Anna
Kuchnia Amerykańska
Rodzaj Desery
Porcji 24
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 40 minutes
Całkowity czas 1 hour
Autor Anna

🍽 Sprzęt kuchenny

  • Mikser
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 260 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • 360 g marchewki (startej na tartce o średnich oczkach)
  • 80 g orzechów włoskich (grubo posiekanych czyli ¾ szklanki)
  • 60 g wiórków koksowych (czyli ¾ szklanki)
  • 85 g rodzynek lub suszonej żurawiny (czyli ½ szklanki)
  • 190 g cukru
  • 235 ml oleju roślinnego
  • 4 duże jajka

Składniki na krem

  • 400 g serka śmietankowego (może to być serek Philadelphia lub inny tego typu o kremowej konsystencji)
  • 115 g masła
  • 45 g cukru pudru
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Formę o wymiarach 34x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do dużej miski przesiać mąkę dodać proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i kardamon, wymieszać. W drugiej misce wymieszać startą marchewkę, orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki/żurawinę. W trzeciej misce ubić jajka na puszystą masę z dodatkiem cukru, kiedy masa będzie puszysta i jasna można dolać olej, ubijać całość jeszcze przez chwilę.
    w misce ubite jajka z cukrem obok mąka i marchew
  • Następnie dodać masę do składników suchych, wymieszać do połączenia się, mieszamy mikserem na średnich obrotach.
    w misce masa jajeczna łączona z mąką
  • Na koniec łączymy ciasto ze startą marchewką, masę mieszamy przy pomocy szpatułki do dokładnego połączenia się całej masy. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika.
    surowe ciasto w misce łączone z marchewką
  • Piec przez 40 minut, lub do tak zwanego suchego patyczka. Wyjąć ciasto z piekarnika, chwytając za papier przenieść ciasto na kratkę i całkowicie wystudzić.
  • Do miski włożyć miękkie masło, ubić z dodatkiem cukru pudru na jasną puszystą masę. Następnie w kilku porcjach dodać serek, delikatnie zmiksować od połączenia wszystkich składników.
    Zimne ciasto przekroić na dwa blaty (poziomo), zdjąć górną część, a na dolnej rozsmarować większą część kremu, nałożyć górny blat ciasta lekko docisnąć, na wierzchu rozsmarować pozostałą część kremu.

📋 Notatki

Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu w formie, formę przykrywamy folią spożywczą aby nie obsychało.  
  • ciasto na talerzyku udekorowane maleńką marchewką
  • cała blach ciasta marchewkowego udekorowane kremem i maleńkimi marchewkami
ciasto marchewkowe
« Paneer tikka masala
Domowe puszyste pancakes »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. kasiac napisał

    29 września, 2016 at 7:11 pm

    Ciasto marchewkowe, to jedno z moich ulubionych ciast! I tez najbardziej mi smakuje z twarożkowym kremem!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 września, 2016 at 8:35 pm

      Krem twarożkowy bardzo pasuje, mniam... 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}