Muszę się do czegoś przyznać. Kilka dni temu po raz pierwszy upiekłam ciasto marchewkowe, dlaczego zwlekałam tak długo? W zasadzie tylko z jednego powodu. Ciasta marchewkowe, które jadłam do tej pory, nie posmakowały mi na tyle, żeby je powtarzać w domu. Większość ciast marchewkowych jakie jadłam była gliniasta, ciężka lub miała dziwny mdły smak. Choć muszę przyznać, że jedno ciasto było bardzo smaczne, jadłam je u mojej koleżanki i pewnie niebawem poproszę ją o przepis i wypróbuję we własnej kuchni ;).
Wracając do dzisiejszego wypieku, ciasto wyszło niesamowicie smaczne! Pierwsza porcja ciasta, jaką upiekłam, zniknęła w ciągu dwóch dni, a jest to duża porcja! Średnia córka zakochała się w nim i jeśli by jej nie powstrzymywać to zjadłaby sam całą porcję. Ciasto jest wilgotne, kremowe i puszyste, a dzięki włoskim orzechom i rodzynkom ma wspaniały smak! Jest sporo przepisów, w których ciasto serwuje się bez żadnych dodatków, ale moim zdaniem ciasto marchewkowe smakuje najlepiej z lekkim kremem twarożkowym. Krem dodaje mu niesamowitego kopa, koniecznie wypróbujcie dzisiejszy przepis. Na inne ciasto z dodatkiem warzywa zapraszam do przepisu z wykorzystaniem szpinaku, czyli leśny mech.
🥘 Składniki
- 260 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kardamonu
- ½ łyżeczki soli
- 360 g marchewki startej na tartce o średnich oczkach
- 80 g orzechów włoskich grubo posiekanych czyli ¾ szklanki
- 60 g wiórków koksowych czyli ¾ szklanki
- 85 g rodzynek lub suszonej żurawiny czyli ½ szklanki
- 190 g cukru
- 235 ml oleju roślinnego
- 4 duże jajka
Składniki na krem
- 400 g serka śmietankowego może to być serek Philadelphia lub inny tego typu o kremowej konsystencji
- 115 g masła
- 45 g cukru pudru
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Formę o wymiarach 34x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do dużej miski przesiać mąkę dodać proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i kardamon, wymieszać. W drugiej misce wymieszać startą marchewkę, orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki/żurawinę. W trzeciej misce ubić jajka na puszystą masę z dodatkiem cukru, kiedy masa będzie puszysta i jasna można dolać olej, ubijać całość jeszcze przez chwilę następnie dodać masę do składników suchych, wymieszać do połączenia się, mieszamy mikserem na średnich obrotach.
- Na koniec łączymy ciasto ze startą marchewką, masę mieszamy przy pomocy szpatułki do dokładnego połączenia się całej masy. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec przez 40 minut, lub do tak zwanego suchego patyczka. Wyjąć ciasto z piekarnika, chwytając za papier przenieść ciasto na kratkę i całkowicie wystudzić.
- Do miski włożyć miękkie masło, ubić z dodatkiem cukru pudru na jasną puszystą masę. Następnie w kilku porcjach dodać serek, delikatnie zmiksować od połączenia wszystkich składników.Zimne ciasto przekroić na dwa blaty (poziomo), zdjąć górną część, a na dolnej rozsmarować większą część kremu, nałożyć górny blat ciasta lekko docisnąć, na wierzchu rozsmarować pozostałą część kremu
📋 Porada
Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu w formie, formę przykrywamy folią spożywczą aby nie obsychało
🥕 Inne propozycje
Ciasto marchewkowe
🥘 Składniki
- 260 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kardamonu
- ½ łyżeczki soli
- 360 g marchewki startej na tartce o średnich oczkach
- 80 g orzechów włoskich grubo posiekanych czyli ¾ szklanki
- 60 g wiórków koksowych czyli ¾ szklanki
- 85 g rodzynek lub suszonej żurawiny czyli ½ szklanki
- 190 g cukru
- 235 ml oleju roślinnego
- 4 duże jajka
Składniki na krem
- 400 g serka śmietankowego może to być serek Philadelphia lub inny tego typu o kremowej konsystencji
- 115 g masła
- 45 g cukru pudru
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Formę o wymiarach 34x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do dużej miski przesiać mąkę dodać proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i kardamon, wymieszać. W drugiej misce wymieszać startą marchewkę, orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki/żurawinę. W trzeciej misce ubić jajka na puszystą masę z dodatkiem cukru, kiedy masa będzie puszysta i jasna można dolać olej, ubijać całość jeszcze przez chwilę następnie dodać masę do składników suchych, wymieszać do połączenia się, mieszamy mikserem na średnich obrotach.
- Na koniec łączymy ciasto ze startą marchewką, masę mieszamy przy pomocy szpatułki do dokładnego połączenia się całej masy. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec przez 40 minut, lub do tak zwanego suchego patyczka. Wyjąć ciasto z piekarnika, chwytając za papier przenieść ciasto na kratkę i całkowicie wystudzić.
- Do miski włożyć miękkie masło, ubić z dodatkiem cukru pudru na jasną puszystą masę. Następnie w kilku porcjach dodać serek, delikatnie zmiksować od połączenia wszystkich składników.Zimne ciasto przekroić na dwa blaty (poziomo), zdjąć górną część, a na dolnej rozsmarować większą część kremu, nałożyć górny blat ciasta lekko docisnąć, na wierzchu rozsmarować pozostałą część kremu.
- Smaczengo!
kasiac napisał
Ciasto marchewkowe, to jedno z moich ulubionych ciast! I tez najbardziej mi smakuje z twarożkowym kremem!
Anna napisał
Krem twarożkowy bardzo pasuje, mniam... 🙂