Wspaniałe ciasto z dużą ilością rumu, wilgotne i aromatyczne.
Autor Anna
Kuchnia Karaibska
Rodzaj Desery
Gotowanie 1 godzinagodzina
Całkowity czas 1 godzinagodzina
Porcje 18
Autor Anna
Składniki
85gmiękkiego masła
190gdrobnego cukru
150mloleju roślinnego
230gmąki pszennejtyp 450
3łyżeczkiproszku do pieczenia
20gmąki ziemniacznej
1szczyptasoli
60gbudyniu domowegolub kupnego o smaku waniliowy - proszek
4dużejajka
130mlrumu
1łyżkaekstraktu waniliowego
180mlmleka
Składniki na syrop rumowy
35gmasła
80gcukru
1szczyptasoli
100mlwody
120mlrumu
Instrukcje
Formę z kominem do wypieku babek wysmarować masłem i wysypać mielonymi orzechami lub mąka krupczatką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
W misce umieścić masło, 3 łyżki oleju i cukier, całość ubić na puszystą masę. Następnie dodać mąkę, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól i budyń, zmiksować. W misce zmiksować jajka, mleko, rum, ekstrakt waniliowy oraz pozostałą część oleju.
Do miski z suchymi składnikami dodać składnik mokre, połączyć przy pomocy miksera. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy przez 50 - 60 minut lub to tz. suchego patyczka, opcja górnej i dolnej grzałki.
Po upieczeniu wyjąc z piekarnika przestudzić w formie przez około 15-20 następnie wyjąć ciasto z formy, umyć foremkę, wysuszyć i ponownie włożyć ciasto.
Przygotowanie syropu rumowego
Do rondelka włożyć masło, cukier i sól, wlać wodę, gotować mieszając od czasu do czasu przez około 10 minut, zdjąć z ognia dolać rum, wymieszać. Syropem nasączyć ciasto polewając je niewielkimi porcjami co kilka minut, aż do wyczerpania całego syropu.
Ciasto należy umieścić w lodówce na minimum 8 godzin, a najlepiej na całą noc, następnego dnia wyjąć ciasto na talerz do góry nogami, a następnie podać.
Smacznego!
Notatki
Składnki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej! Ciasto przechowane pod przykryciem długo zachowuje świeżość.