• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Babki » Ciasto rumowe

Ciasto rumowe

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 22 lut, 2016 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Karaiby, słońce, piękne plaże, cudowna lazurowa woda, świeże owoce, rum i ciasto rumowe! Ciasto rumowe, inaczej Rum Cake jest znakiem rozpoznawczym wysp karaibskich! Można znaleźć je w kilku wersjach smakowych na przykład klasycznym, czekoladowym, bananowym, kokosowym, kawowym i jeszcze kilku innych egzotycznych połączeniach. Dzisiejsze ciasto, czyli rum cake przypomina odrobinę nasze babki, choć jest to zdecydowanie bardziej wilgotne ciasto, a to przez dużą ilość rumu, którego używany do nasączenia ciasta. Do jednego ciasta potrzebować będziemy aż szklanki dobrego rum najlepiej, żeby był to rum ciemny, ale jeśli takiego nie macie, możecie użyć rumu jasnego.

ciasto rumowe
Ciasto rumowe - Rum cake

Ciasto po nasączeniu koniecznie trzeba odstawić na 8 godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Po nocy spędzonej w lodówce ciasto dokładnie przejdzie smakiem rumu i równomiernie nasiąknie nim. Przez ten czas dość intensywny zapach alkoholu zdąży ulotnić się, pozostawiając fantastyczny rumowy posmak. Przygotowując ciasto, należy pamiętać o tym, aby składniki były w temperaturze pokojowej, chodzi tu o jajka, mleko i masło. Zasada ta szczególnie ważna jest, kiedy przygotowujemy ciasta ucierane. Użycie zimnych składników może sprawić, że ciasto rozwarstwi się podczas mieszania, a z piekarnika wyjdzie zakalec. Zapraszam na pyszne, wilgotne, ciężkie ciasto rumowe, które może być wspaniałą nowością na Wielkanocnym stole!

Przepisy, jakie znalazłam, proponują użycie gotowych (amerykańskich) mieszanek na ciasto, jako że gotowców nie stosuję, postarałam się przygotować przepis tak, aby każdy mógł przygotować ciasto ze składników ogólnodostępnych. We wcześniejszym wpisie podałam przepis na budyń domowy specjalnie do tego ciasta. Oczywiście możecie użyć budyniu kupionego ze sklepu. Oczywiście zważając na ilość użytego rumu, ciasto jest ciastem dla dorosłych! Życzę smacznego!

ciasto rumowe
Print Pin
5 z 3 głosów

Ciasto rumowe

Wspaniałe ciasto z dużą ilością rumu, wilgotne i aromatyczne.
Autor Anna
Kuchnia Karaibska
Rodzaj Desery
Porcji 18
Gotowanie 1 hour
Całkowity czas 1 hour
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 85 g miękkiego masła
  • 190 g drobnego cukru
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 230 g mąki pszennej (typ 450)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 g mąki ziemniacznej
  • 1 szczypta soli
  • 60 g budyniu domowego (lub kupnego o smaku waniliowy - proszek)
  • 4 duże jajka
  • 130 ml rumu
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 180 ml mleka

Składniki na syrop rumowy

  • 35 g masła
  • 80 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 100 ml wody
  • 120 ml rumu
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Formę z kominem do wypieku babek wysmarować masłem i wysypać mielonymi orzechami lub mąka krupczatką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • W misce umieścić masło, 3 łyżki oleju i cukier, całość ubić na puszystą masę. Następnie dodać mąkę, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól i budyń, zmiksować. W misce zmiksować jajka, mleko, rum, ekstrakt waniliowy oraz pozostałą część oleju.
  • Do miski z suchymi składnikami dodać składnik mokre, połączyć przy pomocy miksera. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wstawić do  nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy przez 50 - 60 minut lub to tz. suchego patyczka, opcja górnej i dolnej grzałki.
  • Po upieczeniu wyjąc z piekarnika przestudzić w formie przez około 15-20 następnie wyjąć ciasto z formy, umyć foremkę, wysuszyć i ponownie włożyć ciasto.

Przygotowanie syropu rumowego

  • Do rondelka włożyć masło, cukier i sól, wlać wodę, gotować mieszając od czasu do czasu przez około 10 minut, zdjąć z ognia dolać rum, wymieszać. Syropem nasączyć ciasto polewając je niewielkimi porcjami co kilka minut, aż do wyczerpania całego syropu.
  • Ciasto należy umieścić w lodówce na minimum 8 godzin, a najlepiej na całą noc, następnego dnia wyjąć ciasto na talerz do góry nogami, a następnie podać.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Składnki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej!
Ciasto przechowane pod przykryciem długo zachowuje świeżość.
  • ciasto rumowe
  • ciasto rumowe
  • ciasto rumowe
  • ciasto rumowe
  • ciasto rumowe
Karaiby
ciasto rumowe
Ciasto rumowe
« Budyń domowy
Lepki chleb bananowy »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}