Pyszne puszyste ciasto ciasto ze wspaniałymi dodatkami.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 25 minutyminuty
Gotowanie 45 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina10 minutyminuty
Porcje 12
Autor Anna
Składniki
190gmąki pszennej tortowej
30gmielonych migdałów
150gcukru
1łyżkaekstraktu waniliowego
½łyżeczkiproszku do pieczenia
120gmasłastopione
4żłótka
1średniejajko
Dodatkowo
200gmalin mrożonychlub świeżych
250grabarbaru
Składniki na kruszonkę
120gmielonych migdałów
60gcukru
50gmąki pszennej
50gmasła
Instrukcje
Wszystkie składniki na ciasto ucierane powinny być w temperaturze pokojowej!
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170-175 st C. Składniki na kruszonkę umieścić w miseczce, zagnieść w razie potrzeby dodać więcej mąki lub masła.
Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałeczki około 1 cm, nie trzeba obierać ze skórki. Mrożonych malin nie rozmrażamy wcześniej!
Do jednej miski przesiać mąkę dodać mielone migdały i proszek do pieczenia, wymieszać.
W drugiej misce zmiksować na jasną, puszystą masę żółtka, jajko i cukier, masa powinna być bardzo dobrze ubita! *Do masy jajecznej dodać masło miksując na najniższych obrotach. Teraz składniki suche, które należy wymieszać przy pomocy łopatki tylko do połączenia się masy.
Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto do formy i wyrównać wierzch ciasta na które należy rozsypać przygotowane owoce i kruszonkę, ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 30 - 45 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzić przeprowadzając test "suchego patyczka" jeśli patyczek jest suchy, można ciasto wyjąc z piekarnika, jeśli są na nim ślady surowego ciasta trzeba jeszcze dopiec przez kilka minut. Pamiętajcie, że każdy piekarnik piecze inaczej.
Po upieczeniu wyjąć i przestudzić, a przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Notatki
*Tak jak wspomniałam we wpisie zapomniałam dodać masła do ciasta i wyszło świetne, więc można je pominąć, ale wybierzcie sami, którą wersję przygotujecie. Wersja z masłem jest bardziej wilgotna i puszysta.Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu przechowujcie w szczelnym pojemniku, aby nie obsychało.