• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciasta ucierane » Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką

Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 16 maj, 2016 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Kto lubi rabarbar, maliny i migdały? Jeśli są chętni na to połączenie, to zapraszam na pyszne ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką. Kruszonką nie byle jaką, bo przygotowaną z mielonych migdałów. Ciasto jest bardzo proste i z pewnością się uda, jeśli będziecie pamiętać o porządnym ubiciu jajek z cukrem. Masa powinna osiągnąć konsystencję majonezu, wtedy można dodać pozostałe składniki! No i oczywiście niezmienna zasada powtarzana przeze mnie przy każdym wpisie z ciastem ucieranym. Składniki muszą mieć temperaturę pokojową!

ciasto ucierane z rabarbarem
Ciasto ucierane z rabarbarem
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🧈 Ciasto bez masła, czy wyjdzie?
  • 💭 Wskazówki
  • 📖 Przepis

🥘 Składniki

  • 190 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g mielonych migdałów
  • 150 g cukru
  • 120 g stopionego masła
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 1 średnie jajko

Dodatkowo

  • 200 g malin mrożonych lub świeżych
  • 250 g rabarbaru

Składniki na kruszonkę

  • 120 g mielonych migdałów
  • 60 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g masła

🔪 Instrukcje

  • Wszystkie składniki na ciasto ucierane powinny być w temperaturze pokojowej!
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170-175 st C. Składniki na kruszonkę umieścić w miseczce, zagnieść, a w razie potrzeby dodać więcej mąki lub masła.
  • Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałeczki około 1 cm, nie trzeba obierać go ze skórki. Mrożonych malin nie rozmrażamy wcześniej!
  • Do jednej miski przesiać mąkę, dodać mielone migdały i proszek do pieczenia, całosć wymieszać.
  • W drugiej misce zmiksować na jasną puszystą masę żółtka, jajko i cukier, masa powinna być bardzo dobrze ubita! Do masy jajecznej dodać składniki suche, które należy wymieszać przy pomocy łopatki tylko do połączenia się składników.
  • Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto do formy i wyrównać wierzch ciasta na które należy rozsypać przygotowane owoce i kruszonkę, ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 30 - 45 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
  • Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzić przeprowadzając test "suchego patyczka" jeśli patyczek jest suchy, można ciasto wyjąc z piekarnika, jeśli są na nim ślady surowego ciasta trzeba jeszcze dopiec przez kilka minut. Pamiętajcie, że każdy piekarnik piecze inaczej.
  • Po upieczeniu wyjąć i przestudzić, a przed podaniem posypać cukrem pudrem.
  • ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonka
  • ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonka
  • ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonka
  • ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonka
  • ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonka
  • ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonka

🧈 Ciasto bez masła, czy wyjdzie?

Muszę przyznać się, że ciasto przygotowywałam w lekkim pośpiechu i to właśnie z tego pośpiechu zapomniałam dodać stopione masło do ciasta. Masło, które było w oryginalnym przepisie. Szczerze mówiąc, myślałam, że ciasto po upieczeniu będzie suche, ale nie ciasto, mimo że bez masła to jest wilgotne, delikatnie i bardzo, bardzo smaczne. W przepisie, który otrzymałam od Marty (bardzo dziękuję), było 120 g masła, które możecie dodać, piekąc ciasto. Ciekawa jestem, jakie wyjdzie z jego dodatkiem, dajecie znać.

💭 Wskazówki

Piekąc ciasto, pilnujcie, aby się nie przypaliło, każdy piekarnik piecze inaczej i trzeba szczególnie uważać, piekąc ciasto po raz pierwszy. Obserwujcie je w piekarniku i ewentualnie skorygujcie czas lub temperaturę.

Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką ma w swoim składzie migdały, ale zamiast mielonych migdałów możecie dodać mielone orzechy laskowe lub włoskie. Ciasto można przygotować z dodatkiem tylko rabarbaru albo innych owoców na przykład mogą to być truskawki.

📖 Przepis

ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonka
Print Pin
5 z 3 głosów

Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką.

Pyszne puszyste ciasto ciasto ze wspaniałymi dodatkami.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 25 minutes
Gotowanie 45 minutes
Całkowity czas 1 hour 10 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 190 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g mielonych migdałów
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g masła (stopione)
  • 4 żłótka
  • 1 średnie jajko

Dodatkowo

  • 200 g malin mrożonych (lub świeżych )
  • 250 g rabarbaru

Składniki na kruszonkę

  • 120 g mielonych migdałów
  • 60 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g masła
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wszystkie składniki na ciasto ucierane powinny być w temperaturze pokojowej!
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170-175 st C. Składniki na kruszonkę umieścić w miseczce, zagnieść w razie potrzeby dodać więcej mąki lub masła.
  • Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałeczki około 1 cm, nie trzeba obierać ze skórki. Mrożonych malin nie rozmrażamy wcześniej!
  • Do jednej miski przesiać mąkę dodać mielone migdały i proszek do pieczenia, wymieszać.
  • W drugiej misce zmiksować na jasną, puszystą masę żółtka, jajko i cukier, masa powinna być bardzo dobrze ubita! *Do masy jajecznej dodać masło miksując na najniższych obrotach. Teraz składniki suche, które należy wymieszać przy pomocy łopatki tylko do połączenia się masy.
  • Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto do formy i wyrównać wierzch ciasta na które należy rozsypać przygotowane owoce i kruszonkę, ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 30 - 45 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
  • Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzić przeprowadzając test "suchego patyczka" jeśli patyczek jest suchy, można ciasto wyjąc z piekarnika, jeśli są na nim ślady surowego ciasta trzeba jeszcze dopiec przez kilka minut. Pamiętajcie, że każdy piekarnik piecze inaczej.
  • Po upieczeniu wyjąć i przestudzić, a przed podaniem posypać cukrem pudrem.
  • Smacznego!

📋 Notatki

*Tak jak wspomniałam we wpisie zapomniałam dodać masła do ciasta i wyszło świetne, więc można je pominąć, ale wybierzcie sami, którą wersję przygotujecie. Wersja z masłem jest bardziej wilgotna i puszysta.
Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu przechowujcie w szczelnym pojemniku, aby nie obsychało. 
ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonka
« Koktajl wegański
Syrop z pędów sosny II »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}