Pyszne, kremowe ciasto ucierane z soczystym truskawkami
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciasta
Przygotowanie 15 minutyminuty
Gotowanie 50 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina5 minutyminuty
Porcje 12
Autor Anna
Składniki
100gmiękkiego masła
120gdrobnego cukru
1średniejajko
1łyżkaekstraktu z wanilii
1 ½łyżeczkiproszku do pieczenia
1opakowaniebudyniu o smaku waniliowym lub śmietankowym=40 g
½szklankikwaśniej śmietany
170gmąki pszennej
500gtruskawek
cukier perłowy do posypania ciastaopcjonalnie
Instrukcje
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C
Do naczynia wsypać mąkę, budyń i proszek do pieczenia, wymieszać i odstawić
Miękkie masło umieścić w misce dodać drobny cukier, utrzeć na jasną i puszystą masę. Następnie dodać jajko i ekstrakt z wanilii dalej ucierać jednocześnie dodając w trzech porcjach składniki suche na przemian ze śmietaną
Tortownicę o wymiarach 22-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć utarte ciasto, delikatnie wyrównać wierzch, ułożyć truskawki przecięciem od góry. Wstawić do piekarnika, piec 45 - 50 minut (bez termoobiegu)
Po upieczeniu wystudzić, a przed podaniem posypać cukrem perłowym.
Smacznego!
Notatki
Pamiętajcie!!! Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej!