• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciasta ucierane » Ciasto ucierane z truskawkami

Ciasto ucierane z truskawkami

Aktualizacja: 14 lip, 2020 · Opublikowany: 8 lip, 2013 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Macie ochotę na pyszne ciasto ucierane z truskawkami i to raczej już ostatnie w tym sezonie. Ostatnie niestety, bo kończą się już truskawki w tym roku. Ciasto jest bardzo smaczne, kremowo-śmietankowe, rozpływające się w ustach.

ciasto ucierane z truskawkami
Ciasto ucierane z truskawkami
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 💭 Wskazówki
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 100 g miękkiego masła
  • 120 g drobnego cukru ⅔ szklanki cukru
  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie budyniu o smaku waniliowym lub śmietankowym 40 g
  • ½ szklanki kwaśniej śmietany
  • 170 g mąki pszennej
  • 500 g truskawek
  • cukier perłowy do posypania ciasta opcjonalnie

🔪 Instrukcje

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
  • Do naczynia wsypać mąkę, budyń i proszek do pieczenia, wymieszać i odstawić.
  • Masło umieścić w misce dodać drobny cukier, utrzeć na jasną i puszystą masę. Następnie dodać jajko i ekstrakt z wanilii dalej ucierać jednocześnie dodając w trzech porcjach składniki suche na przemian ze śmietaną.
  • Tortownicę o wymiarach 22 - 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć utarte ciasto, delikatnie wyrównać wierzch, ułożyć truskawki przecięciem od góry. Wstawić do piekarnika, piec 45 - 50 minut (bez termoobiegu).
  • Po upieczeniu wystudzić, a przed podaniem posypać cukrem perłowym.

💭 Wskazówki

Mocna, kremowa struktura ciasta świetnie utrzymuje owoce na jego górze. Dziś ciasto upiekłam z truskawkami, ale można przygotować je z jagodami, malinami czy morelami. Warunkiem udanego ciasta ucieranego jest temperatura składników. Jajka, masło i śmietana powinny mieć temperaturę pokojową warto, więc przed pieczeniem ciasta wyjąc wszystkie te składniki z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem, aby osiągnęły odpowiednią temperaturę. Jeśli nie macie na to czasu jajka i śmietanę (w pojemniczku) można wstawić do miski z ciepłą wodą, w ten sposób szybko osiągną odpowiednią temperaturę. Spróbujcie, a sami przekonacie się, jakie jest smacznego!

📖 Przepis

ciasto ucierane z truskawkami
Print Pin
5 z 1 głosu

Ciasto ucierane z truskawkami

Pyszne, kremowe ciasto ucierane z soczystym truskawkami
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciasta
Porcji 12
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 50 minutes
Całkowity czas 1 hour 5 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 100 g miękkiego masła
  • 120 g drobnego cukru
  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie budyniu o smaku waniliowym lub śmietankowym (=40 g)
  • ½ szklanki kwaśniej śmietany
  • 170 g mąki pszennej
  • 500 g truskawek
  • cukier perłowy do posypania ciasta (opcjonalnie)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C
  • Do naczynia wsypać mąkę, budyń i proszek do pieczenia, wymieszać i odstawić
  • Miękkie masło umieścić w misce dodać drobny cukier, utrzeć na jasną i puszystą masę. Następnie dodać jajko i ekstrakt z wanilii dalej ucierać jednocześnie dodając w trzech porcjach składniki suche na przemian ze śmietaną
  • Tortownicę o wymiarach 22-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć utarte ciasto, delikatnie wyrównać wierzch, ułożyć truskawki przecięciem od góry. Wstawić do piekarnika, piec 45 - 50 minut (bez termoobiegu)
  • Po upieczeniu wystudzić, a przed podaniem posypać cukrem perłowym.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Pamiętajcie!!! Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej!
ciasto ucierane z truskawkami
ciasto ucierane z truskawkami
i

Przepis z tej strony🙂

« Chleb żytni z żurawiną i morelą
Krewetki z makaronem z cukinii »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. JUSTYNA napisał

    28 maja, 2014 at 11:59 am

    Hej, Aniu...nie wiem dlaczego ,ale wszystkie truskawki opadły na dno ciasta,(u Ciebie tak pięknie na tym zdjęciu wyglądają)czy powinnam je wcześniej w mące delikatnie opruszyć?...,ja poukładałam stroną przeciętą truskawki na ciasto......ale i tak zostało zjedzone 🙂 ,no i oczywiście były też pierogi 🙂 wczoraj był truskawkowy dzień w kuchni!!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 maja, 2014 at 12:22 pm

      Głowy sobie nie dam urwać, ale myślę, że to właśnie może być przyczyna zatonięcia truskawek, bo ułożyłaś je stroną przecięcia do dołu 🙁 zawsze układam tak jak na zdjęciu i nigdy nie utonęły 🙂 ale co tam ważne, że smakowało i był domowy deser, 🙂

      Odpowiedz
  2. JUSTYNA napisał

    27 maja, 2014 at 11:03 am

    ...a ja dziś będę robić to ciacho z truskawkami,szybkie i smaczne :)mam już piękne truskaweczki ,także jak tylko wrócę z pracy do dzieła!!!!!!!!!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 maja, 2014 at 10:52 am

      Mam nadzieję, że ciasto się udało 🙂 ja bardzo je lubię. Pamiętać należy o jednej zasadzie, składniki na ciasto ucierane zawsze powinny być w temperaturze pokojowej, smacznego!

      Odpowiedz
  3. karmel-itka napisał

    08 lipca, 2013 at 8:01 am

    ależ kusisz z rana! cudowne ciasto!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      08 lipca, 2013 at 8:51 am

      Kuszę, kuszę 🙂 jest pyszne i błyskawiczne w wykonaniu. Wczoraj z samego rana, upiekłam z jagodami ( goście byli w drodze do nas ) a ciasto z truskawkami z dnia poprzedniego zniknęło w magiczny sposób:) pozdrawiam

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}