Mięciutki, wilgotne, aromatyczne i bardzo smaczne!
Autor Anna
Kuchnia Francuska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 30 minutyminuty
Gotowanie 45 minutyminuty
Porcje 8
Autor Anna
Składniki
100gmąki pszennej
1łyżeczkaproszku do pieczenia
1szczyptasoli
130gcukru
115gmasłarozpuszczone
400gjabłekwaga po obraniu
3łyżkirumu
2dużejajka
1łyżeczkacukru waniliowego
Instrukcje
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Formę o średnicy 20-23 cm wysmarować masłem i posypać mąką, odstawić.
Do małej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól, odstawić. Obrane jabłka pokroić w kostkę, kostka powinna mieć około 1,5 do 2 cm, odłożyć. Jajka, cukier i cukier waniliowy umieścić w większej misce, składnik ubijać dość krótko około 2 minuty lub krócej, masa powinna być jednolita, ale nie ubita na puszysty krem. Następnie dodać rum, zmiksować. Teraz można dolać rozpuszczone i przestudzone masło ponownie zmiksować. Następnie można dodać składniki suche w dwóch porcjach, ciasto wymieszać szpatułką do połączenia się w jednolitą masę, na koniec dodać pokrojone jabłka. Jeszcze raz wymieszać ciasto, aby jabłka równomiernie rozłożyły się w cieście.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić formę do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy przez około 45 minut do tz. suchego patyczka.
Ciasto po upieczeniu wyjąć z piekarnika, po przestudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!