• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Szarlotki i ciasta z jabłkami » Ciasto z jabłkami francuskie

Ciasto z jabłkami francuskie

Aktualizacja: 21 cze, 2020 · Opublikowany: 19 lut, 2019 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Pewnie nie raz naszła Was ochota na jakieś pyszne ciasto... No, ale leń siedzący gdzieś w środku Was marudził, że nie chce mu się nic piec, że wszystkie przepisy wymagają wiele pracy i czasu. Z drugiej strony łakomczuch krzyczał, chcę zjeść ciasto i to szybko! Mam taki przepis, który rozwiąże ten problem, ciasto z jabłkami francuskie. Ciasto wygląda bardzo zwyczajnie, ale w smaku jest wyborne! Jednak najważniejszą sprawą jest to, że ciasto jest błyskawiczne w przygotowaniu. Jest to ciasto, które można zakwalifikować do ciast ucieranych i wszystkie składniki do jego przygotowanie powinny być w temperaturze pokojowej! Drugą ważną sprawą jest to, aby nie napowietrzać ciasta podczas mieszania.

na białym talerzu kawałek ciasta rozdzielony widelcem
Ciasto z jabłkami francuskie
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🍨 Z czym podać
  • 🍎 Z dodatkiem jabłek
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 130 g cukru
  • 115 g masła rozpuszczone
  • 400 g jabłek waga po obraniu
  • 3 łyżki rumu
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

🔪 Instrukcje

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Formę o średnicy 20-23 cm wysmarować masłem i posypać mąką, odstawić.
  • Do małej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól, odstawić. Obrane jabłka pokroić w kostkę, kostka powinna mieć około 1,5 do 2 cm, odłożyć. Jajka, cukier i cukier waniliowy umieścić w większej misce, składnik ubijać dość krótko około 2 minuty lub krócej, masa powinna być jednolita, ale nie ubita na puszysty krem. Następnie dodać rum, zmiksować. Teraz można dolać rozpuszczone i przestudzone masło ponownie zmiksować. Następnie można dodać składniki suche w dwóch porcjach, ciasto wymieszać szpatułką do połączenia się w jednolitą masę, na koniec dodać pokrojone jabłka. Jeszcze raz wymieszać ciasto, aby jabłka równomiernie rozłożyły się w cieście.
  • Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić formę do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 45 minut do tz. suchego patyczka.
  • Ciasto po upieczeniu wyjąć z piekarnika, po przestudzeniu posypać cukrem pudrem. 

🍨 Z czym podać

Ciasto po upieczeniu jest bardzo wilgotne i aromatyczne wystarczy odrobina cukru pudru rozsypana na wierzchy tuż przed podaniem. Wspaniale smakuje ciasto podane z gałką lodów lub sosem waniliowym. Jestem przekonana, że ciasto będzie smakowało wszystkim!

🍎 Z dodatkiem jabłek

Poniżej przedstawiam Wam kilka innych propozycji na wykorzystanie jabłek w deserach. Oczywiście nie może zabraknąć uwielbianych przez polaków szarlotek.

  • Äppelkaka
  • Szarlotka kokosowa
  • Szarlotka błyskawiczna
  • Drożdżowe racuchy z jabłkami

📖 Przepis

ciasto z jablkami francuskie
Print Pin
5 z 2 głosów

Ciasto z jabłkami francuskie

Mięciutki, wilgotne, aromatyczne i bardzo smaczne!
Autor Anna
Kuchnia Francuska
Rodzaj Desery
Porcji 8
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 45 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 130 g cukru
  • 115 g masła (rozpuszczone)
  • 400 g jabłek (waga po obraniu)
  • 3 łyżki rumu
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Formę o średnicy 20-23 cm wysmarować masłem i posypać mąką, odstawić.
  • Do małej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól, odstawić. Obrane jabłka pokroić w kostkę, kostka powinna mieć około 1,5 do 2 cm, odłożyć. Jajka, cukier i cukier waniliowy umieścić w większej misce, składnik ubijać dość krótko około 2 minuty lub krócej, masa powinna być jednolita, ale nie ubita na puszysty krem. Następnie dodać rum, zmiksować. Teraz można dolać rozpuszczone i przestudzone masło ponownie zmiksować. Następnie można dodać składniki suche w dwóch porcjach, ciasto wymieszać szpatułką do połączenia się w jednolitą masę, na koniec dodać pokrojone jabłka. Jeszcze raz wymieszać ciasto, aby jabłka równomiernie rozłożyły się w cieście.
  • Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić formę do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy przez około 45 minut do tz. suchego patyczka.
  • Ciasto po upieczeniu wyjąć z piekarnika, po przestudzeniu posypać cukrem pudrem. 
    Smacznego!
kawałek ciasta na białym talerzu w tle forma z ciastem, jabłka i kubek z herbatą
Ciasto z jabłkami francuskie
widok na formę z ciastem z góry, ciasto posypane cukrem pudrem
Ciasto z jabłkami francuskie

Przepis podejrzany tutaj.

« Chleb pszenny z czarnuszką
Chrust »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Monika Horodeńska napisał

    19 lutego, 2019 at 2:14 pm

    Wygląda cudnie! Podejmę próbę zrobienia, ale z modyfikacją (gdyż leniwa z natury jestem) i zrobię w termomixie. Dam znać, jak wyszło, ale jeśli masz Aniu wcześniej jakieś rady na okoliczność wykonania termomixowego, to z chęcią przyjmę 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 lutego, 2019 at 2:23 pm

      Wspaniale! Niestety nie mam doświadczeń z termomixem. Ważne, aby ciasta nie mieszać długo, tylko do połączenia się wszystkich składników i koniec, na niskich obrotach. Jabłka proponuję wymieszać z ciastem już ręcznie, żeby noże termomiksowe nie zrobiły z nich musu dla Ani 😉 Daj znać czy wyjdzie przygotowane przesz to ustrojstwo 🙂

      Odpowiedz
      • Monika Horodeńska napisał

        20 lutego, 2019 at 7:33 pm

        Spieszę donieść, że wyszło doskonałe!!! Choć nie tak ładnie jak u Ciebie 🙂

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          20 lutego, 2019 at 8:10 pm

          Super!👏 Czyli termomiksiarze mogą spokojnie mieszać ciasto 😀, dzięki! Ciasto nie jest z tych, co pięknie wyglądają, ale nieźle smakują. Smacznego !

          Odpowiedz
          • Monika napisał

            20 lutego, 2019 at 9:35 pm

            Smakowało bardzo! Jest świetne!... Minusem ciasta jest to, że po dwóch godzinach od wyjęcia z piekarnika już go nie ma... 🙂 Będzie to moje ulubione ciasto. Wersja termomixowa jest taka: jajka i cukier 5 sekund ustawienie na 5, potem wszystkie składniki należy dosypać i dolać i na 10 sekund ustawienie na 5. Ciasto wylałam do brytfanki i tam dosypałam jabłka. Z wyłączeniem obierania jabłek, ciasto robi się w 15 sekund... 🙂

          • Anna napisał

            20 lutego, 2019 at 9:52 pm

            Tak, to prawda to duży minus tego ciasta😉 Dziękuję Ci za podzielenie się cennymi wskazówkami. Wiele osób korzysta z Termomixa i często pada pytanie, czy dany przepis można przygotować przy jego pomocy. Dzięki Tobie wiemy, że ten tak. 😘

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →