Ciasto ucierane z malinami, delikatne i kremowe pyszne w smaku.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 20 minutyminuty
Gotowanie 50 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina10 minutyminuty
Porcje 12
Autor Anna
Składniki
440gmąki pszennej
1łyżeczkasody oczyszczonej
1 ½łyżeczkiproszku do pieczenia
1szczyptasoli
40gmąki ziemniaczanej
190gmasła
220gcukru pudru
16gcukru waniliowego
3dużejajka
250mljogurtu naturalnegolub śmietany 12%
Dodatkowo
400gmalinużyłam mrożonych
¾szklankipłatków kokosowych
¾szklankicukru pudru
3łyżkisoku z cytryny
Instrukcje
Do przygotowania ciasta ucieranego potrzebne będą nam składniki na ciasto w temperaturze pokojowej, wyjmijcie je wcześniej z lodówki!
PIekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. z opcją górnej i dolnej grzałki.
Kiedy piekarnik rozgrzeje się, płatki kokosowe przełożyć na blachę i uprażyć je przez kilka minut, powinny zrobić się rumiane. Następnie wyjąć z piekarnika i przestudzić.
Formę o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski przesiać mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać i odłożyć.
Do miski miksera dodać miękkie masło, cukier puder i cukier waniliowy, utrzeć na jasną puszystą masę. Następnie dodać jajka jedno po drugim, po każdym dodanym jajku zmiksować ciasto do połączenia się składników. Do maślano-jajecznej masy dodać w trzech porcjach składniki suche na przemian z jogurtem lub śmietaną, mieszać krótko do połączenia się składników. Na koniec dodać maliny (mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać) wymieszać szpatułką.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać wiech ciasta, wstawić do nagrzanego piekarnika, ciasto piec przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka, próbę można przeprowadzić po 40 minutach pieczenia, jeśli wbity patyczek w środek ciasta po wyjęciu będzie suchy to znak, że ciasto jest już gotowe, jeśli będą na nim ślady surowego ciasta trzeba je dopiec przez kilka/kilkanaście minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i polukrować wierzch ciasta, a następnie posypać prażonymi płatkami kokosowymi.