• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciasta ucierane » Ciasto z malinami

Ciasto z malinami

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 19 cze, 2018 · przez Anna · 1 komentarz

Skocz do przepisu

Pyszne, szybkie domowe ciasto do kawki? O tak, ja zawsze bardzo chętnie, a jak nie trzeba spędzać przy tym połowy dnia w kuchni to tym lepiej! Ciasto z malinami z pewnością spełnia wszystkie te punkty. Choć ciasta ucierane uważane są za ciasta kapryśne i zdarza się, że nie wychodzą takie, jak powinny, to zawsze warto podjąć jeszcze jedną próbę.

ciasto z malinami
Ciasto z malinami
Przejdź do:
  • 🥘 SKŁADNIKI
  • 🥄 Dlaczego wyszedł zakalec?
  • 😋 Smak i konsystencja
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 SKŁADNIKI

  • 440 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 190 g masła
  • 1 szczypta soli
  • 220 g cukru pudru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3 duże jajka
  • 250 ml jogurtu naturalnego (lub śmietany 12%)

Dodatkowo

  • 400 g malin (użyłam mrożonych)
  • ¾ szklanki płatków kokosowych
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny

🥄 Dlaczego wyszedł zakalec?

Jaka jest przyczyna zakalca? Najczęściej powodem zakalca lub niezbyt udanego wypieku są składniki wyjęte prosto z lodówki. Ciasto ucierane nie lubi dużych różnic temperatury między składnikami. Kiedy na przykład zaczniecie ucierać miękkie masło z cukrem, a następnie dodacie zimne jajka prosto z lodówki, masa się zwarzy. W takim przypadku ciasto z pewnością nie będzie takie, jak powinno być! Pamiętajcie o tym, aby przed przygotowaniem ciasta ucieranego wyjąć wcześniej wszystkie produkty lodówkowe potrzebne do ciasta. Zapewniam, że ciasto będzie wspaniałe.

😋 Smak i konsystencja

Zastanawiałam się jak opisać jego konsystencję tego ciasta. Nie jest to typowe ciasto ucierane, jest dość ciężkie, a jednocześnie puszyste lekko kremowe w swojej konsystencji. Smak ciasta w połączeniu z kwaśnymi aromatycznymi malinami, chrupiącymi płatkami koksowymi i słodko-kwaśnym lukrem jest co tu dużo mówić pyszne! Spróbujcie sami.

📖 Przepis

ciasto z malinami
Print Pin
5 z 4 głosów

Ciasto z malinami

Ciasto ucierane z malinami, delikatne i kremowe pyszne w smaku.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 50 minutes
Całkowity czas 1 hour 10 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 440 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 190 g masła
  • 220 g cukru pudru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3 duże jajka
  • 250 ml jogurtu naturalnego (lub śmietany 12%)

Dodatkowo

  • 400 g malin (użyłam mrożonych)
  • ¾ szklanki płatków kokosowych
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do przygotowania ciasta ucieranego potrzebne będą nam składniki na ciasto w temperaturze pokojowej, wyjmijcie je wcześniej z lodówki!
  • PIekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. z opcją górnej i dolnej grzałki.
  • Kiedy piekarnik rozgrzeje się, płatki kokosowe przełożyć na blachę i uprażyć je przez kilka minut, powinny zrobić się rumiane. Następnie wyjąć z piekarnika i przestudzić.
  • Formę o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do miski przesiać mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać i odłożyć.
  • Do miski miksera dodać miękkie masło, cukier puder i cukier waniliowy, utrzeć na jasną puszystą masę. Następnie dodać jajka jedno po drugim, po każdym dodanym jajku zmiksować ciasto do połączenia się składników. Do maślano-jajecznej masy dodać w trzech porcjach składniki suche na przemian z jogurtem lub śmietaną, mieszać krótko do połączenia się składników. Na koniec dodać maliny (mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać) wymieszać szpatułką. 
  • Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać wiech ciasta, wstawić do nagrzanego piekarnika, ciasto piec przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka, próbę można przeprowadzić po 40 minutach pieczenia, jeśli wbity patyczek w środek ciasta po wyjęciu będzie suchy to znak, że ciasto jest już gotowe, jeśli będą na nim ślady surowego ciasta trzeba je dopiec przez kilka/kilkanaście minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i polukrować wierzch ciasta, a następnie posypać prażonymi płatkami kokosowymi.
  • Smacznego!
ciasto z malinami
Ciasto z malinami
« Chleb z garnka pytlowy
Tarta z mascarpone i owocami »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. kasia napisał

    19 sierpnia, 2018 at 12:38 pm

    wygląda smakowicie

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Lato

  • Galaretka z czerwonej porzeczki
  • Ogórki kiszone
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Gofry drożdżowe

Więcej przepisów na lato →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →