Pyszne, szybkie domowe ciasto do kawki? O tak, ja zawsze bardzo chętnie, a jak nie trzeba spędzać przy tym połowy dnia w kuchni to tym lepiej! Ciasto z malinami z pewnością spełnia wszystkie te punkty. Choć ciasta ucierane uważane są za ciasta kapryśne i draża się, że nie wychodzą takie, jak powinny, to zawsze warto podjąć jeszcze jedną próbę, a jaka jest przyczyna zakalca? Najczęściej powodem zakalca lub niezbyt udanego wypieku są składniki wyjęte prosto z lodówki, ciasto ucierane nie lubi dużych różnic temperatury między składnikami. Kiedy na przykład zaczniecie ucierać miękkie masło z cukrem, a następnie dodacie zimne jajka prosto z lodówki, masa zwarzy się i ciasto z pewnością nie będzie takie, jak powinno być! Pamiętajcie o tym, aby przed przygotowaniem ciasta ucieranego wyjąć wcześniej wszystkie produkty lodówkowe potrzebne do ciasta, a zapewniam, że ciasto będzie wspaniałe. Zastanawiałam się jak opisać jego konsystencję, nie jest to typowe ciasto ucierane, jest dość ciężkie, a jednocześnie puszyste lekko kremowe w swojej konsystencji. Smak ciasta w połączeniu z kwaśnymi aromatycznymi malinami, chrupiącymi płatkami koksowymi i słodko-kwaśnym lukrem jest co tu dużo mówić pyszne! Spróbujcie sami.
Ciasto z malinami
🥘 Składniki
- 440 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 190 g masła
- 220 g cukru pudru
- 16 g cukru waniliowego
- 3 duże jajka
- 250 ml jogurtu naturalnego lub śmietany 12%
Dodatkowo
- 400 g malin użyłam mrożonych
- ¾ szklanki płatków kokosowych
- ¾ szklanki cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
🔪 Instrukcje
- Do przygotowania ciasta ucieranego potrzebne będą nam składniki na ciasto w temperaturze pokojowej, wyjmijcie je wcześniej z lodówki!
- PIekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. z opcją górnej i dolnej grzałki.
- Kiedy piekarnik rozgrzeje się, płatki kokosowe przełożyć na blachę i uprażyć je przez kilka minut, powinny zrobić się rumiane. Następnie wyjąć z piekarnika i przestudzić.
- Formę o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do miski przesiać mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać i odłożyć.
- Do miski miksera dodać miękkie masło, cukier puder i cukier waniliowy, utrzeć na jasną puszystą masę. Następnie dodać jajka jedno po drugim, po każdym dodanym jajku zmiksować ciasto do połączenia się składników. Do maślano-jajecznej masy dodać w trzech porcjach składniki suche na przemian z jogurtem lub śmietaną, mieszać krótko do połączenia się składników. Na koniec dodać maliny (mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać) wymieszać szpatułką.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać wiech ciasta, wstawić do nagrzanego piekarnika, ciasto piec przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka, próbę można przeprowadzić po 40 minutach pieczenia, jeśli wbity patyczek w środek ciasta po wyjęciu będzie suchy to znak, że ciasto jest już gotowe, jeśli będą na nim ślady surowego ciasta trzeba je dopiec przez kilka/kilkanaście minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i polukrować wierzch ciasta, a następnie posypać prażonymi płatkami kokosowymi.
- Smacznego!
kasia napisał
wygląda smakowicie