Puszyste i bardzo smaczne ciasto z dużą ilościa świeżej żurawiny.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciasta
Przygotowanie 15 minutyminuty
Gotowanie 45 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina
Porcje 12
Autor Anna
Składniki
215gcukru
1laskawanilii
2szklankiświeżych żurawinmogą być mrożone
2szklankimąki
2łyżeczkiproszku od pieczenia
1szczyptasoli
6łyżekcukru trzcinowego
140gmiękkiego masła
2dużejajka
½szklankimleka
Instrukcje
Tortownicę o średnicy około 22 - 23 cm wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Laskę wanilii przeciąć na pół, wyskrobać nasionka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Żurawiny posiekać nożem, można zrobić to w malakserze (żurawiny powinny być delikatnie rozdrobnione). Dodać do nich 6 łyżek cukru trzcinowego.
Masło utrzeć z cukrem i wanilią około 2 - 3 minut na średnich obrotach. Następnie dodawać po jednym jajku, dokładnie miksując. Do mieszaniny dodawać na przemian mleko i składniki suche. Miksować do połączenia składników.
Na dno tortownicy wyłożyć połowę ciasta, a na nie ułożyć wcześniej przygotowane żurawiny, delikatnie dociskając. Żurawiny nie powinny dochodzić do brzegu tortownicy, zostawcie około 3 mm marginesu. Na wierzch ułożyć pozostałą część ciasta, równomiernie rozprowadzić.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 45 minut, przed upływem tego czasu warto sprawdzić patyczkiem ,czy ciasto jest już gotowe. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, po kilku minutach zdjąć obręcz i wystudzić na kratce.
Smacznego!
Notatki
Piekąc ciasto po raz pierwszy upiekłam je z mąki orkiszowej, jeśli macie taką spróbujcie, uważam, że ciasto jest lepsze i napewno zdrowsze:)