• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciasta ucierane » Ciasto z żurawinami

Ciasto z żurawinami

Aktualizacja: 16 kwi, 2021 · Opublikowany: 4 gru, 2012 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Ciasto z żurawinami i laską wanilii to bardzo udane połączenie. Upiekłam je na próbę z mniejszej ilości ciasta, obawiając się, że będzie nie najlepsze. Ciasto okazało się jednak wyśmienite, zniknęło błyskawicznie i musiałam piec drugie tym razem pełnowymiarowe.

To bardzo łatwe ciasto ucierane, szybkie i niewymagające specjalnych umiejętności cukierniczych. Teraz jest sezon na świeżą żurawinę i warto wykorzystać ją również do wypieków, świeża jest naprawdę fantastyczna. Żurawina w połączeniu z ciemnym cukrem, zapieczona w mocno waniliowym puszystym cieście staje się wprost wyborna. Gorąco polecam!

ciasto z zurawinami
Print Pin
5 z 1 głosu

Ciasto z żurawinami

Puszyste i bardzo smaczne ciasto z dużą ilościa świeżej żurawiny.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciasta
Porcji 12
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 45 minutes
Całkowity czas 1 hour
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 215 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 2 szklanki świeżych żurawin (mogą być mrożone)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku od pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • 140 g miękkiego masła
  • 2 duże jajka
  • ½ szklanki mleka
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Tortownicę o średnicy około 22 - 23 cm wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Piekarnik nagrzać do 180 st C.
  • Laskę wanilii przeciąć na pół, wyskrobać nasionka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Żurawiny posiekać nożem, można zrobić to w malakserze (żurawiny powinny być delikatnie rozdrobnione). Dodać do nich 6 łyżek cukru trzcinowego.
  • Masło utrzeć z cukrem i wanilią około 2 - 3 minut na średnich obrotach. Następnie dodawać po jednym jajku, dokładnie miksując. Do mieszaniny dodawać na przemian mleko i składniki suche. Miksować do połączenia składników.
  • Na dno tortownicy wyłożyć połowę ciasta, a na nie ułożyć wcześniej przygotowane żurawiny, delikatnie dociskając. Żurawiny nie powinny dochodzić do brzegu tortownicy, zostawcie około 3 mm marginesu. Na wierzch ułożyć pozostałą część ciasta, równomiernie rozprowadzić.
  • Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 45 minut, przed upływem tego czasu warto sprawdzić patyczkiem ,czy ciasto jest już gotowe. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, po kilku minutach zdjąć obręcz i wystudzić na kratce.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Piekąc ciasto po raz pierwszy upiekłam je z mąki orkiszowej, jeśli macie taką spróbujcie, uważam, że ciasto jest lepsze i napewno zdrowsze:)
Kawałek puszystego ciasta z żurawiną, posypane cukrem pudrem.
Ciasto z żurawinami
« Pierniczki na miodzie
Bagietki żytnio piwne »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. maggie napisał

    04 grudnia, 2012 at 2:29 pm

    Odkad pierwszy raz uzylam swiezej zurawiny w kuchni (a mialo to miejsce calkiem niedawno), nie moge przestac sie zachwycac przepisami z jej udzialem 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 grudnia, 2012 at 2:34 pm

      Prawda! To moje pierwsze doświadczenie ze świeżymi żurawinami i rownież jestem pod wielkim wrażeniem co z takiej malutkiej żurawinki można wyczarować:) Ciasto polecam!!!

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}