• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciasta ucierane » Ciasto z żurawinami

Ciasto z żurawinami

Aktualizacja: 16 kw., 2021 · Opublikowany: 4 gru, 2012 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Ciasto z żurawinami i laską wanilii to bardzo udane połączenie. Upiekłam je na próbę z mniejszej ilości ciasta, obawiając się, że będzie nie najlepsze. Ciasto okazało się jednak wyśmienite, zniknęło błyskawicznie i musiałam piec drugie tym razem pełnowymiarowe.

To bardzo łatwe ciasto ucierane, szybkie i niewymagające specjalnych umiejętności cukierniczych. Teraz jest sezon na świeżą żurawinę i warto wykorzystać ją również do wypieków, świeża jest naprawdę fantastyczna. Żurawina w połączeniu z ciemnym cukrem, zapieczona w mocno waniliowym puszystym cieście staje się wprost wyborna. Gorąco polecam!

ciasto z zurawinami
Print Pin
5 z 1 głosu

Ciasto z żurawinami

Puszyste i bardzo smaczne ciasto z dużą ilościa świeżej żurawiny.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciasta
Porcji 12
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 45 minutes
Całkowity czas 1 hour
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 215 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 2 szklanki świeżych żurawin (mogą być mrożone)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku od pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • 140 g miękkiego masła
  • 2 duże jajka
  • ½ szklanki mleka
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Tortownicę o średnicy około 22 - 23 cm wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Piekarnik nagrzać do 180 st C.
  • Laskę wanilii przeciąć na pół, wyskrobać nasionka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Żurawiny posiekać nożem, można zrobić to w malakserze (żurawiny powinny być delikatnie rozdrobnione). Dodać do nich 6 łyżek cukru trzcinowego.
  • Masło utrzeć z cukrem i wanilią około 2 - 3 minut na średnich obrotach. Następnie dodawać po jednym jajku, dokładnie miksując. Do mieszaniny dodawać na przemian mleko i składniki suche. Miksować do połączenia składników.
  • Na dno tortownicy wyłożyć połowę ciasta, a na nie ułożyć wcześniej przygotowane żurawiny, delikatnie dociskając. Żurawiny nie powinny dochodzić do brzegu tortownicy, zostawcie około 3 mm marginesu. Na wierzch ułożyć pozostałą część ciasta, równomiernie rozprowadzić.
  • Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 45 minut, przed upływem tego czasu warto sprawdzić patyczkiem ,czy ciasto jest już gotowe. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, po kilku minutach zdjąć obręcz i wystudzić na kratce.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Piekąc ciasto po raz pierwszy upiekłam je z mąki orkiszowej, jeśli macie taką spróbujcie, uważam, że ciasto jest lepsze i napewno zdrowsze:)
Kawałek puszystego ciasta z żurawiną, posypane cukrem pudrem.
Ciasto z żurawinami
« Pierniczki na miodzie
Bagietki żytnio piwne »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. maggie napisał

    04 grudnia, 2012 at 2:29 pm

    Odkad pierwszy raz uzylam swiezej zurawiny w kuchni (a mialo to miejsce calkiem niedawno), nie moge przestac sie zachwycac przepisami z jej udzialem 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 grudnia, 2012 at 2:34 pm

      Prawda! To moje pierwsze doświadczenie ze świeżymi żurawinami i rownież jestem pod wielkim wrażeniem co z takiej malutkiej żurawinki można wyczarować:) Ciasto polecam!!!

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Lato

  • Galaretka z czerwonej porzeczki
  • Ogórki kiszone
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Gofry drożdżowe

Więcej przepisów na lato →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →