Pancakes na śniadanie, puszyste pachnące i bardzo smaczne.
Autor Anna
Kuchnia Amerykańska
Rodzaj Placki
Przygotowanie 5 minutyminuty
Gotowanie 15 minutyminuty
Całkowity czas 20 minutyminuty
Porcje 10
Kalorie 186kcal
Autor Anna
Składniki
Składniki na mix
1kgmąki pszennej
350gdrobnego cukru
16g cukru wanilinowego
1łyżeczkasoli
3łyżkiproszku do pieczenia
1łyżkasody oczyszczonej
Składniki potrzebne do przygotowania porcji naleśników
280gmixu
1dużejajkolub 2 małe
210mlzimnego mleka
2łyżkiolejulub masła klarowanego
Instrukcje
Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy.
Następnie przesypujemy do dużego słoja szczelnie zamykamy i podbieramy w razie potrzeby.
Przygotowanie ciasta na placki
W misce mieszamy wszystkie składniki, ciasto powinno być dość gęste! Jeśli odstawicie wymieszane ciasto na dłuższy czas, to ciasto odrobinę zgęstniej, w takim przypadku należy dodać odrobinę więcej mleka.
Na rozgrzaną suchą patelnię nakładamy dwie łyżki ciasta (na jeden placek), kiedy na placku zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez minutę tak, aby nabrały ciemnozłotego koloru.
Uważajcie, aby ogień pod patelnią nie był zbyt duży, bo placki zaczną się przypalać.
Podawać ciepłe, ale znam również amatorów zimnej wersji.