Pancakes, to placki, którym nie oprze się nikt, a szczególnie mamy, które mają gromadkę małych i tych troszkę większych łasuchów. Łasuchów, których trzeba szybko nakarmić! Dziś podam Wam przepis na mix, który możecie przygotować w dużej ilości. Po wymieszaniu składników możecie zamknąć go słoju, a kiedy zajdzie potrzeba zrobienia czegoś pysznego, nie będziecie musieli tracić czasu na odmierzanie i szukanie składników. Do porcji gotowego miksu należy dodać jajo, mleko i tłuszcz, wymieszać i usmażyć. Pancakes smakują świetnie na ciepło i na zimo, można zabrać je do szkoły czy pracy na drugie śniadanie.
Przejdź do:
🥘 Składniki
Składniki na mix
- 1 kg mąki pszennej
- 350 g drobnego cukru
- 1 duże opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki proszku do pieczenia
- 1 łyżka sody oczyszczonej
Składniki potrzebne do przygotowania porcji naleśników
- 280 g mixu
- 1 duże jajko lub dwa małe
- 150 ml ml zimnego mleka
- 2 łyżki oleju
🥞 Przygotowanie ciasta na placki
- W misce mieszamy wszystkie składniki, ciasto powinno być gęste!
- Na rozgrzaną i suchą patelnię nakładamy około dwóch łyżek ciasta, kiedy na placku zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza należy, przewróć na drugą stronę. Smażyć jeszcze przez minutę tak, aby nabrały złoto-ciemnego koloru.
- Uważajcie, aby ogień pod patelnią nie był zbyt duży, bo placki zaczną się przypalać.
- Podawać ciepłe, ale znam również amatorów zimnej wersji:)
Przepis znalazłam w książce "Nigella Ekspresowo", ale przepis Nigelli jest jak dla mnie zdecydowanie za słodki i metodą prób doszłam do tego składu. Pancakes, to hit wśród wszystkich dzieci mogą jeść je o każdej porze podane z miodem, syropem klonowym, owocami i cukrem pudrem. Pycha!!!
📖 Przepis
Pancakes - domowej roboty
🥘 Składniki
Składniki na mix
- 1 kg mąki pszennej
- 350 g drobnego cukru
- 16 g cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki proszku do pieczenia
- 1 łyżka sody oczyszczonej
Składniki potrzebne do przygotowania porcji naleśników
- 280 g mixu
- 1 duże jajko lub 2 małe
- 150 ml ml zimnego mleka
- 2 łyżki oleju lub masła klarowanego
🔪 Instrukcje
- Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy
- Następnie przesypujemy do dużego słoja szczelnie zamykamy i podbieramy w razie potrzeby
Przygotowanie ciasta na placki
- W misce mieszamy wszystkie składniki, ciasto powinno być gęste!
- Na rozgrzaną suchą patelnię nakładamy ok. dwie łyżki ciasta, kiedy na placku zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez minutę tak, aby nabrały złoto - ciemnego koloru
- Uważajcie, aby ogień pod patelnią nie był zbyt duży, bo placki zaczną się przypalać
- Podawać ciepłe, ale znam również amatorów zimnej wersji:)
- Smacznego!
Skomentuj