Niesamowicie puszyste, delikatne ciasto ze śliwkami i cynamonową chrupiącą kruszonką.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 25 minutyminuty
Gotowanie 25 minutyminuty
Całkowity czas 50 minutyminuty
Porcje 18
Autor Anna
Składniki
Składniki na ciasto
400gmąki pszennej uniwersalnejlub mąka orkiszowa typ 650
80gcukru
1łyżkacukru waniliowego
3średniejajka
1średnieżółtko
30gświeżych drożdżylub 7 g suszonych
130gmleka
100gmasła
Dodatkowo
350gśliwekwęgierek
1średniebiałko
Składniki na krszonkę
90gmąki pszennej
60gmasłazimne
50gcukru trzcinowego
1 ½łyżeczkicynamonu
Instrukcje
Do miski miksera przesiać mąkę, dodać cukier biały i waniliowy, wymieszać.Masło rozpuścić i przestudzić, odstawić na bok.
Mleko leciutko podgrzać, dodać drożdże *świeże oraz łyżkę mieszanki składników suchych, wymieszać i odstawić do podwojenia objętość.
Jajka dodać do mąki wraz z rozczynem, zacząć wyrabianie ciasta, kiedy ciasto będzie już jednolite można zacząć dodawać cieniutkim strumieniem przestudzone masło ciągle mieszając, ciasto wyrabiać przez 2-3 minuty na wysokich obrotach, ciasto wyrabiamy końcówką typu hak.
Śliwki umyć, osuszyć i wypestkować, każdą śliwkę przekroić na 4 części.
Gładkie jednolite ciasto pozostawiamy w misce, którą przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na lekko podsypany mąką blat (ciasto jest klejące) obsypujemy również z wierzchu i delikatnie rozciągamy na kształt foremki. Foremkę o wymiarach 32x23 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy mąką, a następnie przekładamy do niej ciasto.
Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym białkiem, ułożyć wcześniej przygotowane śliwki, posypać kruszonką, przykryć folią spożywczą i odstawić na 20-25 minut w ciepłe miejsce.
Rozgrzać piekarnik do 180 st C, kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę wstawić ciasto na środkową półkę, piec przez około 25 minut, przed wyjęciem ciasta z piekarnika można sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone, najlepiej przy pomocy suchego patyczka do szaszłyków przeprowadzić test tz."suchego patyczka", należy wbić patyczek w środek ciasta i natychmiast wyjąć go i sprawdzić, czy patyczek jest suchy, jeśli tak, to znak, że ciasto jest już upieczone. Oklejony patyczek surowym ciastem oznacza, że trzeba jeszcze dopiec je przez kilka minut.
Ciasto wyjąć z piekarnika, przed krojeniem ciasto powinno lekko przestygnąć, będzie się lepiej kroiło!
Smacznego!
Notatki
Pilnujcie, aby ciasto podczas wyrastania (przed pieczeniem) nie przerosło, bo po wstawieniu do piekarnika może opaść. W ciepłym miejscu wystarcza mu około 20 minut aby trochę podrosło.*Suche drożdże wymieszajcie z mąką, w tym przypadku nie trzeba robić rozczynu.