• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciasta drożdżowe » Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Aktualizacja: 21 cze, 2020 · Opublikowany: 6 wrz, 2017 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką, to ciasto, które koniecznie trzeba zrobić na przełomie lata i jesieni! Kruszonka jest mocno cynamonowa i wspaniale komponuje się ze śliwkami. Jakie śliwki wybrać do ciasta drożdżowego? Moim zdaniem muszą to być Węgierki, z nimi ciasto jest najlepsze!

Ciasto drożdżowe jest bardzo łatwe do przygotowania i co ważne mało angażujące. Wystarczy zagnieść wszystkie składniki i odstawić do wyrośnięcia, a następnie przełożyć do foremki. Na wierchu ciasta trzeba położyć śliwki i rozsypać kruszonkę, teraz chwilka wyrastania przed pieczeniem i w zasadzie gotowe. Jedyne, o czym trzeba pamiętać to, żeby ciasto przed pieczeniem nie przerosło, jeśli zbyt mocno wyrośnie, to w piekarniku podczas pieczenia może opaść. Pilnujcie więc czasu wyrastania, 25 minut wystarczy, teraz naprawdę pozostaje już tylko pieczenie, które trwa kolejne 25 minut. Przy pieczeniu należy zachować czujność, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej! Dlatego też kontrolujcie czas i sprawdzajcie, czy ciasto nie przypieka się zbyt szybko. Pod koniec zalecanego czasu przeprowadźcie test tz. "suchego patyczka", który polega na wbiciu patyczka np. do szaszłyków, w środek ciasta, jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy to znak, że ciasto jest gotowe. Gdyby zdarzyło się, że na patyczku będzie surowe ciasto, to pozostawcie je jeszcze w piekarniku. Mój placek siedział troszkę za długo i spód zbyt mocno się przypiekł, ale to przez dzieci, zagadały mnie 😉

Osobiście uwielbiam ciepłe ciasto drożdżowe, ma ono wtedy niesamowity smak i aromat, ale nawet po kilku dniach ciasto jest pyszne. Wystarczy pokroić je w 2-centymetrowe kromki i opiec, a następnie podać z masełkiem, miodem lub powidłami śliwkowymi, polecam pycha!

drozdzowe ze sliwkami i kruszonka
Print Pin
5 z 4 głosów

Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Niesamowicie puszyste, delikatne ciasto ze śliwkami i cynamonową chrupiącą kruszonką.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 18
Przygotowanie 25 minutes
Gotowanie 25 minutes
Całkowity czas 50 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 400 g mąki pszennej uniwersalnej (lub mąka orkiszowa typ 650)
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 średnie jajka
  • 1 średnie żółtko
  • 30 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
  • 130 g mleka
  • 100 g masła

Dodatkowo

  • 350 g śliwek (węgierek)
  • 1 średnie białko

Składniki na krszonkę

  • 90 g mąki pszennej
  • 60 g masła (zimne)
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski miksera przesiać mąkę, dodać cukier biały i waniliowy, wymieszać.
    Masło rozpuścić i przestudzić, odstawić na bok.
  • Mleko leciutko podgrzać, dodać drożdże *świeże oraz łyżkę mieszanki składników suchych, wymieszać i odstawić do podwojenia objętość.
  • Jajka dodać do mąki wraz z rozczynem, zacząć wyrabianie ciasta, kiedy ciasto będzie już jednolite można zacząć dodawać cieniutkim strumieniem przestudzone masło ciągle mieszając, ciasto wyrabiać przez 2-3 minuty na wysokich obrotach, ciasto wyrabiamy końcówką typu hak.  
  • Śliwki umyć, osuszyć i wypestkować, każdą śliwkę przekroić na 4 części.
  • Gładkie jednolite ciasto pozostawiamy w misce, którą przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na lekko podsypany mąką blat (ciasto jest klejące) obsypujemy również z wierzchu i delikatnie rozciągamy na kształt foremki. Foremkę o wymiarach 32x23 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy mąką, a następnie przekładamy do niej ciasto.
  • Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym białkiem, ułożyć wcześniej przygotowane śliwki, posypać kruszonką, przykryć folią spożywczą i odstawić na 20-25 minut w ciepłe miejsce.
  • Rozgrzać piekarnik do 180 st C, kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę wstawić ciasto na środkową półkę, piec przez około 25 minut, przed wyjęciem ciasta z piekarnika można sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone, najlepiej przy pomocy suchego patyczka do szaszłyków przeprowadzić test tz."suchego patyczka", należy wbić patyczek w środek ciasta i natychmiast wyjąć go i sprawdzić, czy patyczek jest suchy, jeśli tak, to znak, że ciasto jest już upieczone. Oklejony patyczek surowym ciastem oznacza, że trzeba jeszcze dopiec je przez kilka minut. 
  • Ciasto wyjąć z piekarnika, przed krojeniem ciasto powinno lekko przestygnąć, będzie się lepiej kroiło!
  • Smacznego!

📋 Notatki

Pilnujcie, aby ciasto podczas wyrastania (przed pieczeniem) nie przerosło, bo po wstawieniu do piekarnika może opaść. W ciepłym miejscu wystarcza mu około 20 minut aby trochę podrosło.
*Suche drożdże wymieszajcie z mąką, w tym przypadku nie trzeba robić rozczynu.
drozdzowe ze sliwkami i kruszonka
drozdzowe ze sliwkami i kruszonka
« Pavlova z mango
Chleb gryczano-orkiszowy »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Goldgirl napisał

    22 marca, 2019 at 10:20 am

    Boże…. ale zjadłabym takie ciacho do kawusi… ach… wspaniale wygląda… jak mojej babci… smak dzieciństwa ❤

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 marca, 2019 at 10:30 am

      Dziękuję 😍 W taki razie trzeba przywołać te smaki 😁

      Odpowiedz
  2. Elena napisał

    07 września, 2017 at 12:22 pm

    teraz to wszystko ze śliwkami

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      08 września, 2017 at 9:51 am

      O tak, bo to najlepszy sezon na pyszności ze śliwkami 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}