Fantastyczne, mięciutkie ciasto i aromatyczne truskawki z dużą ilością kruszonki. Pycha!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Przygotowanie 40 minutyminuty
Gotowanie 25 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina5 minutyminuty
Porcje 12
Autor Anna
Składniki
2 ⅓szklankimąki pszennej
60gmiękkiego masła
¾szklankimlekaletniego
4łyżkicukru
1żółtko
1średniejajko
1paczuszkasuszonych drożdżylub 14 g świeżych
1szczyptasoli
300gtruskawek
5łyżekbułki tartej
1białkodo posmarowania wierzchu drożdżówek
1garśćpłatków migdałowych
Składniki na kruszonkę
½szklankimąki pszennej
7łyżekcukru
kilka kropli aromatu migdałowegoopcjonalnie
50gmasła
Instrukcje
Wszystkie płynne składniki wymieszać w misce, dodać mąkę, drożdże, sól i cukier, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia objętości, na około 40 minut.
Następnie ciasto należy przerobić, podzielić na 10 - 12 równych części. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia z ciasta uformować okrągłe bułeczki, układać je w sporej odległości od siebie, bułki sporo urosną, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st C
Ze składników na kruszonkę zagnieść zwarte, sklejające się ciasto, do czasu posypania bułek kruszonkę można włożyć do zamrażalnika.
Po czasie wyrastanie. W każdej bułce, dnem szklanki zrobić wgłębienie, dość mocno dociskając do spodu, powinna powstać oponka, ale uważajcie, aby nie rozerwać ciasta na spodzie.
Na spód wgłębienia wsypać po łyżeczce tartej bułki, na bułkę ułożyć po kilka truskawek, większe można przekroić na pół.
Jajko dokładnie roztrzepać, pomalować nim bułki, a następnie obficie posypać kruszonką i płatkami migdałowymi.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 20 - 25 minut.