• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Słodkie bułki » Drożdżówki z truskawkami

Drożdżówki z truskawkami

Aktualizacja: 14 lip, 2020 · Opublikowany: 4 lip, 2013 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Puszyste domowe drożdżówki ze słodkimi, dojrzałymi truskawkami oczarują Was swoim smakiem! Oprószone dużą ilością chrupiącej kruszonki oraz płatkami migdałowymi to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Najlepiej smakują, kiedy są jeszcze ciepłe, z filiżanką kawy będą super deserem lub drugim śniadaniem. Przepis na ciasto jest fantastyczny, można przygotować z niego drożdżówki z jagodami, malinami lub morelami mocna struktura ciasta świetnie utrzyma nawet ciężkie owoce. Latem możliwości komponowania nadzienia mamy wiele, bo lato to pora roku, w której możemy przebierać w owocowych dodatkach. Smacznego!

drozdzowki z truskawkami
Print Pin
5 z 3 głosów

Drożdżówki z truskawkami

Fantastyczne, mięciutkie ciasto i aromatyczne truskawki z dużą ilością kruszonki. Pycha!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 12
Przygotowanie 40 minutes
Gotowanie 25 minutes
Całkowity czas 1 hour 5 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 2 ⅓ szklanki mąki pszennej
  • 60 g miękkiego masła
  • ¾ szklanki mleka (letniego)
  • 4 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 1 średnie jajko
  • 1 paczuszka suszonych drożdży (lub 14 g świeżych)
  • 1 szczypta soli
  • 300 g truskawek
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 białko (do posmarowania wierzchu drożdżówek)
  • 1 garść płatków migdałowych

Składniki na kruszonkę

  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 7 łyżek cukru
  • kilka kropli aromatu migdałowego (opcjonalnie)
  • 50 g masła
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wszystkie płynne składniki wymieszać w misce, dodać mąkę, drożdże, sól i cukier, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia objętości, na około 40 minut.
  • Następnie ciasto należy przerobić, podzielić na 10 - 12 równych części. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia z ciasta uformować okrągłe bułeczki, układać je w sporej odległości od siebie, bułki sporo urosną, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st C
  • Ze składników na kruszonkę zagnieść zwarte, sklejające się ciasto, do czasu posypania bułek kruszonkę można włożyć do zamrażalnika.
  • Po czasie wyrastanie. W każdej bułce, dnem szklanki zrobić wgłębienie, dość mocno dociskając do spodu, powinna powstać oponka, ale uważajcie, aby nie rozerwać ciasta na spodzie.
  • Na spód wgłębienia wsypać po łyżeczce tartej bułki, na bułkę ułożyć po kilka truskawek, większe można przekroić na pół.
  • Jajko dokładnie roztrzepać, pomalować nim bułki, a następnie obficie posypać kruszonką i płatkami migdałowymi.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 20 - 25 minut.
  • Smacznego!
drozdzowki z truskawkami
« Cukinia faszerowana kurkami
Chleb żytni z żurawiną i morelą »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. kuchnia-domowa-ani.blogspot.com napisał

    04 lipca, 2013 at 9:42 pm

    Mniam, uwielbiam drożdżowe wypieki, ja ostatnio robiłam drożdżówki z serem i jagodami!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 lipca, 2013 at 10:03 pm

      Szkoda, że truskawki już się kończą:( ale są inne owoce, które świetnie pasują do drożdżówek np; jagody 🙂 W zeszłym roku próbowałam zrobić drożdżówki ( odrywane ) z serem i jagodami i niestety wylądowały w koszu:( był zakalec pod serem, muszę spróbować z innego przepisu. pozdrawiam

      Odpowiedz
  2. klaudia napisał

    04 lipca, 2013 at 4:14 pm

    Jakie śliczne drożdżówki super, pyszności 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 lipca, 2013 at 4:15 pm

      Dziękuje:) ślad po nich już zaginął 🙂 pozdrawiam

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}