Puszyste ciasto i pyszne nadzienie, idealne na podwieczorek!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 30 minutyminuty
Gotowanie 20 minutyminuty
Całkowity czas 30 minutyminuty
Porcje 10
Autor Anna
Składniki
Składniki na ciasto
355gmąki pszennej
1szczyptasoli
50gcukru
15gświeżych drożdży
180mlmlekaletniego
60gmasła
1średniejajko
Składniki na kruszonkę
50gmasłazimnego
60gmąki
30gcukru
Dodatkowo
2szklankitruskawek
½średniegomango
1łyżkamąki ziemniaczanej
3łyżkitartej bułki
1białko+ 1 łyżka mleka
Składniki na lukier
½szklankacukru pudru
2łyżkiwody
Instrukcje
Masło roztopić i przestudzić, odstawić. Mleko lekko podgrzać powinno być letnie, dodać do niego świeże drożdże odrobinę cukru i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na kilka minut.
Do miski miksera przesiać mąkę, dodać sól i cukier, dolać rozczyn i roztrzepane jajka. Zacząć wyrabiać ciasto przy pomocy końcówki typu hak, kiedy ciasto połączy się już w jednolitą masę można dolać rozpuszczone i przestudzone masło, ciasto wyrabiać przez 5 minut na średnich obrotach. Miskę z wyrobionym ciastem przykryć folią spożywcza i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 i ½ godziny do podwojenia objętości.
Po tym czasie przerobić ciasto, wyjąć na lekko podsypany mąką blat, ciasto podzielić na 10 równych kawałków, z każdego uformować okrągłe bułeczki. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy między bułeczkami. Każdą z bułeczek delikatnie spłaszczyć, bułki przykryć folią spożywczą, jedna strona foli powinna być naoliwiona aby nie przykleiła się do bułek. Bułeczki odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
Ze składników na kruszonkę zagnieść ciasto przypominające mokry piasek. Truskawki pokroić na ćwiartki, mango pokroić w kostkę wymieszać z mąką ziemniaczaną.
W środku każdej wyrośniętej bułki zrobić wgłębienie, można zrobić to za pomocą dna małego kieliszka. Wgłębienie posypać tartą bułką i nałożyć porcję owoców, wierzch bułeczek pomalować wymieszanym białkiem z łyżką mleka, bułeczki posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, bułeczki piec przez około 20 minut.
Wymieszać cukier puder z wodą, ucierać do momentu uzyskania gęstego lukru, w razie potrzeby dodać więcej wody lub cukru pudru.
Po upieczeniu wyjąć drożdżówki z piekarnika, wierzch polukrować (opcjonalnie).