Drożdżowy zwijaniec z czekoladą to bardzo smaczne i wygodne do podania ciasto, nie trzeba noża by podzielić ciasto wystarczy oderwać swój kawałek :)
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 25 minutyminuty
Gotowanie 25 minutyminuty
Całkowity czas 50 minutyminuty
Porcje 16
Autor Anna
Składniki
Składniki na ciasto
380gmąki pszennej
70gcukru
80gmasła
150mlmleka
15gdrożdży świeżychlub 7 g suchych
1średniejajko
1żółtko
Składniki na nadzienie czekoladowe
100gczekolady gorzkiej minimum 70%
100gczekolady mlecznej
50gmasła
6łyżekśmietany 30 lub 36%
Dodatkowo
1białko+ 1 łyżka mleka
4łyżkicukru perlistego
Instrukcje
Przygotowanie ciasta drożdżowego
Do miski miksera przesiać mąkę dodać cukier, wymieszać. Do niewielkiego rondelka dodać masło, garnuszek postawić na ogniu i rozpuścić masło, następnie dodać mleko wymieszać i zestawić z ognia, dodać świeże drożdże i dokładnie wymieszać. Mieszanka mleka i masła przed dodaniem drożdży powinna być letnia, nigdy gorąca, ponieważ temperatura zabije drożdże. Na koniec dodać jajko i żółtko dokładnie wymieszać.
Do składników suchych dolać składniki mokre i zacząć wyrabiać ciasto przy pomocy końcówki typu hak, ciasto wyrabiamy przez około 4 minuty na średnich obrotach, ręcznie potrwa to trochę dłużej. Ciasto powinno odchodzić od boków miski (lub ręki). Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę lub dłużej ciasto powinno potroić swoją objętość.
Przygotowanie nadzienia czekoladowego
Czekoladę połamać i umieścić w rondelku (rondelek powinien mieć grube dno) wraz z masłem, całkowicie rozpuścić na bardzo małym ogniu pod koniec dodać śmietanę, wymieszać i odstawić na bok.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na lekko podsypany mąką blat, ciasto podzielić na trzy równe części, każdą część rozwałkować na okrągły placek o średnicy 32 cm lub trochę mniejszy około 27 cm (placki są dość cienkie). Pamiętajcie o podsypywaniu mąką wałkowanych placków.
Przygotować dużą blachę prostokątna, kwadratowa lub okrągłą formę do pizzy, którą trzeba wyłożyć papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną formę kładziemy pierwszy placek drożdżowy, rozsmarowujemy połowę masy czekoladowej, zostawiając centymetrowy czysty pasek na brzegu ciasta. Brzeg ciasta smarujemy białkiem wymieszanym z mlekiem, nakładamy drugi placek ciasta, i zlepiamy brzeg. Placek smarujemy resztą kremu czekoladowego, również zostawiając centymetrowy czysty pasek na brzegu, który smarujemy białkiem i nakładamy ostatni placek, zlepiamy dokładnie brzegi.
Na środku placka układamy maleńki talerzyk lub miseczkę od brzegu talerzyka zaczynamy przecinać całe ciasto na kawałki, najlepiej użyć do tego ostrego noża i zacząć od przecięcia ciasta na 4 ćwiartki zaczynając talerzyka do brzegu ciasta, a następnie każdą ćwiartkę na kolejne 4 część, przy średnicy palców 32 cm. Jeśli placki były mniejsze czyli w okolicach 27 cm, to każdą ćwiartkę dzielimy na 2 lub 3 części. Następnie każdą część okręcamy trzy razy, wierzch przykrywamy naoliwioną folią spożywczą lub wilgotną ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st C.
Wyrośnięte ciasto smarujemy pozostałym białkiem i posypujemy cukrem perlistym, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 22 do 25 minut. Ciasto powinno lekko przyrumienić się. Pamiętajcie, że każdy piekarnik piecze inaczej więc pilnujcie czasu pieczenia i ewentualnie skorygujcie czas lub temperaturę,