• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciasta drożdżowe » Drożdżowy zwijaniec z czekoladą

Drożdżowy zwijaniec z czekoladą

Aktualizacja: 21 cze, 2020 · Opublikowany: 10 sty, 2018 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Ostatnio szalejemy z ciastem drożdżowym, pieczemy słodkie bułeczki z różnego rodzaju nadzieniami. Klasyczne ciasta drożdżowe z kruszonką i inne wariacje na temat klasycznych drożdżowych wypieków. Dziś podzielę się z Wami bardzo prostym przepisem na drożdżowy zwijaniec z czekoladą. Ciasto przygotujecie bardzo szybko! Jeszcze szybciej zrobicie masę czekoladową do wypełnienia warstw. Ciasto składa się z trzech okrągłych placków, dość cienko rozwałkowanych. Między które rozsmarowujemy masę czekoladową. Kolejnym krokiem jest zlepienie brzegów ciasta i wyznaczenie środka przy pomocy na przykład małego talerzyka. Teraz trzeba naciąć ciasto, a na koniec zwinąć w zgrabne świderki.

Smak ciasta na pewno zachwyci zjadaczy czekolady, moi czekoladożercy pochłonęli zwijańca w błyskawicznym tempie! Kolejnego dnia musiałam piec następną porcję! Ciasto jest bardzo wygodne do serwowania, wspaniale nadaje się na różnego rodzaju spotkania z przyjaciółmi, bal karnawałowy, piknik czy ognisko nie potrzeba noża, aby podzielić ciasto, wystarczy oderwać kawałek i rozkoszować się smakiem! Smacznego 🙂

drozdzowy zwijaniec z czekolada
Print Pin
5 z 2 głosów

Drożdżowy zwijaniec z czekoladą

Drożdżowy zwijaniec z czekoladą to bardzo smaczne i wygodne do podania ciasto, nie trzeba noża by podzielić ciasto wystarczy oderwać swój kawałek 🙂
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 16
Przygotowanie 25 minutes
Gotowanie 25 minutes
Całkowity czas 50 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 380 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 80 g masła
  • 150 ml mleka
  • 15 g drożdży świeżych (lub 7 g suchych)
  • 1 średnie jajko
  • 1 żółtko

Składniki na nadzienie czekoladowe

  • 100 g czekolady gorzkiej minimum 70%
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g masła
  • 6 łyżek śmietany 30 lub 36%

Dodatkowo

  • 1 białko (+ 1 łyżka mleka)
  • 4 łyżki cukru perlistego
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie ciasta drożdżowego

  • Do miski miksera przesiać mąkę dodać cukier, wymieszać. Do niewielkiego rondelka dodać masło, garnuszek postawić na ogniu i rozpuścić masło, następnie dodać mleko wymieszać i zestawić z ognia, dodać świeże drożdże i dokładnie wymieszać. Mieszanka mleka i masła przed dodaniem drożdży powinna być letnia, nigdy gorąca, ponieważ temperatura zabije drożdże. Na koniec dodać jajko i żółtko dokładnie wymieszać.
  • Do składników suchych dolać składniki mokre i zacząć wyrabiać ciasto przy pomocy końcówki typu hak, ciasto wyrabiamy przez około 4 minuty na średnich obrotach, ręcznie potrwa to trochę dłużej. Ciasto powinno odchodzić od boków miski (lub ręki). Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę lub dłużej ciasto powinno potroić swoją objętość.

Przygotowanie nadzienia czekoladowego

  • Czekoladę połamać i umieścić w rondelku (rondelek powinien mieć grube dno) wraz z masłem, całkowicie rozpuścić na bardzo małym ogniu pod koniec dodać śmietanę, wymieszać i odstawić na bok.
  • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na lekko podsypany mąką blat, ciasto podzielić na trzy równe części, każdą część rozwałkować na okrągły placek o średnicy 32 cm lub trochę mniejszy około 27 cm (placki są dość cienkie). Pamiętajcie o podsypywaniu mąką wałkowanych placków.
  • Przygotować dużą blachę prostokątna, kwadratowa lub okrągłą formę do pizzy, którą trzeba wyłożyć papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną formę kładziemy pierwszy placek drożdżowy, rozsmarowujemy połowę masy czekoladowej, zostawiając centymetrowy czysty pasek na brzegu ciasta. Brzeg ciasta smarujemy białkiem wymieszanym z mlekiem, nakładamy drugi placek ciasta, i zlepiamy brzeg. Placek smarujemy resztą kremu czekoladowego, również zostawiając centymetrowy czysty pasek na brzegu, który smarujemy białkiem i nakładamy ostatni placek, zlepiamy dokładnie brzegi.
  • Na środku placka układamy maleńki talerzyk lub miseczkę od brzegu talerzyka zaczynamy przecinać całe ciasto na kawałki, najlepiej użyć do tego ostrego noża i zacząć od przecięcia ciasta na 4 ćwiartki zaczynając talerzyka do brzegu ciasta, a następnie każdą ćwiartkę na kolejne 4 część, przy średnicy palców 32 cm. Jeśli placki były mniejsze czyli w okolicach 27 cm, to każdą ćwiartkę dzielimy na 2 lub 3 części. Następnie każdą część okręcamy trzy razy, wierzch przykrywamy naoliwioną folią spożywczą lub wilgotną ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. 
    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st C.
  • Wyrośnięte ciasto smarujemy pozostałym białkiem i posypujemy cukrem perlistym, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 22 do 25 minut. Ciasto powinno lekko przyrumienić się. Pamiętajcie, że każdy piekarnik piecze inaczej więc pilnujcie czasu pieczenia i ewentualnie skorygujcie czas lub temperaturę,
  • Po upieczeniu ciasto lekko przestudzić.
  • Smacznego!
drozdzowy zwijaniec z czekolada
drozdzowy zwijaniec z czekolada
« Bułki makowe
Ciastka z białą czekoladą »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Alka napisał

    13 lutego, 2018 at 2:38 pm

    Wyszło przepyszne. Dziękuję za przepis!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 lutego, 2018 at 4:16 pm

      Wspaniale, bardzo się cieszę, że wyszło i mam nadzieję, że dobrze smakuje 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}