Aromatyczny, smaczny dżem z gruszek z dodatkiem pomarańczy, imbiru...
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Przygotowanie 20 minutyminuty
Gotowanie 50 minutyminuty
Porcje 8
Autor Anna
Składniki
1kggruszek
2sztukipomarańczy
300gcukier
2łyżkiimbiruświeżego, drobno startego
10gpektynylub tyle ile zaleca producent na 1kg owoców
Instrukcje
Gruszki umyć i obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Pomarańcze wyszorować, skórkę odciąć jak najcieniej, bez białej części, pokroić na drobne paseczki lub kosteczkę. Wycisnąć sok.
Do garnka wlać sok z pomarańczy dodać skórkę oraz pokrojone gruszki. Garnek postawić na ogniu, dusić mieszając od czasu do czasu przez około 40 minut. Gruszki powinny rozgotować się, a skórka pomarańczy zrobi się szklista.
Jeśli lubicie gładką wersję dżemów, możecie teraz przy pomocy blendera zmiksować na gładki mus. Następnie dodajemy cukier wymieszany z pektyną, całość gotujemy przez chwilę do rozpuszczenia, nie zapominamy o mieszaniu.
Gorący dżem przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Zakręcamy zakrętki i stawiamy słoiki do góry dnem. Pozostawiamy na 15 minut, następnie odwracamy, teraz możemy umieścić w spiżarni lub chłodnej piwnicy.