• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Przetwory » Dżem z gruszek

Dżem z gruszek

Aktualizacja: 15 lis, 2022 · Opublikowany: 15 lis, 2022 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Jesień to czas przygotowania dżemu z gruszek. Gruszki najczęściej zjadamy na surowo, czasami przygotowujemy ciasta z gruszkami, ale czy robicie z nich dżem? Dżem z dodatkiem pomarańczy oraz imbiru zaskoczy Was smakiem! Imbir i pomarańcza dodają mu wyjątkowego charakteru, jest delikatnie pikantny z aromatem skórki pomarańczowej. Takie "smarowidło" możecie podać do naleśników, gofrów lub słodkich kanapek. Przygotowanie zajmie dosłownie chwilę, a jeśli macie szybkowar lub inne tego typu urządzenie uda się to w błyskawicznym tempie. Przygotować dżem z gruszek, to zadanie na dziś lub najbliższy weekend.

na grillowanym rogaliku dżem z gruszek
dzem z gruszek
Przejdź do:
  • 🫚 Składniki
  • 🥄 Instrukcja krok po kroku
  • 🍐 Jakie gruszki
  • 🥧 Do czego można wykorzystać gruszki
  • 📖 Przepis

🫚 Składniki

składniki na dżem z gruszek
  • gruszki
  • imbir
  • pomarańcze
  • cukier
  • pektyna

🥄 Instrukcja krok po kroku

1

Gruszki umyć i obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Pomarańcze wyszorować, skórkę odciąć jak najcieniej, bez białej części, pokroić na drobne paseczki lub kosteczkę. Wycisnąć sok. Cukier wymieszać z pektyną.

składniki na dżem, pokrojone gruszki w kostkę, sok wyciśnięty z pomarańczy, skórka i cukier
gruszki rozgotowane w garnku
2

Do garnka wlać sok z pomarańczy dodać skórkę oraz pokrojone gruszki. Garnek postawić na ogniu, dusić mieszając od czasu do czasu, przez około 40 minut. Gruszki powinny rozgotować się, a skórka pomarańczy zrobi się szklista.

3

Jeśli lubicie gładką wersję dżemów, możecie teraz przy pomocy blendera zmiksować na gładki mus. Następnie dodajemy cukier wymieszany z pektyną, całość gotujemy przez chwilę do jego rozpuszczenia, nie zapominamy o mieszaniu.

4

Gorący dżem przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Zakręcamy zakrętki i stawiamy słoiki do góry dnem. Pozostawiamy na 15 minut, następnie odwracamy, teraz możemy umieścić w spiżarni lub chłodnej piwnicy.

🍐 Jakie gruszki

Do tego przepisu nadają się wszelkiego rodzaju gruszki. Oczywiście teraz najbardziej dostępna jest gruszka "Konferencja", ale może to być również odmiana "Bonkreta Williamsa". Użyjcie do dżemu takiej, jaką macie z własnego ogrodu lub kupcie na targu coś sezonowego.

🥧 Do czego można wykorzystać gruszki

Wszelkiej odmiany gruszki możemy wykorzystać do przygotowania pysznego flanu z gruszkami. Jest to zapiekany krem na kruchym spodzie z zapiekanymi gruszkami. Do picia proponuję smoothie z mango i gruszką, wyśmienity i bardzo sycący napój. Gruszki świetnie sprawdzą się jako dodatek do kremu z dyni, to jest również coś, co trzeba przygotować jesienią! Na koniec proponuje bagietkę z gruszką, figami, kozim serem i kilkoma dodatkami, które sprawią, że Wasza wyjątkowa kanapka będzie idealnym śniadaniem, może w najbliższy weekend?

  • Flan z gruszkami
  • Smoothie z mango i gruszką
  • Krem z dyni
  • Bagietka z grillowaną gruszką

📖 Przepis

dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
Print Pin
Bądź pierwszy!

Dżem z gruszek

Aromatyczny, smaczny dżem z gruszek z dodatkiem pomarańczy, imbiru...
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Porcji 8
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 50 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 kg gruszek
  • 2 sztuki pomarańczy
  • 300 g cukier
  • 2 łyżki imbiru (świeżego, drobno startego)
  • 10 g pektyny (lub tyle ile zaleca producent na 1kg owoców)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Gruszki umyć i obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Pomarańcze wyszorować, skórkę odciąć jak najcieniej, bez białej części, pokroić na drobne paseczki lub kosteczkę. Wycisnąć sok.
  • Do garnka wlać sok z pomarańczy dodać skórkę oraz pokrojone gruszki. Garnek postawić na ogniu, dusić mieszając od czasu do czasu przez około 40 minut. Gruszki powinny rozgotować się, a skórka pomarańczy zrobi się szklista.
  • Jeśli lubicie gładką wersję dżemów, możecie teraz przy pomocy blendera zmiksować na gładki mus. Następnie dodajemy cukier wymieszany z pektyną, całość gotujemy przez chwilę do rozpuszczenia, nie zapominamy o mieszaniu.
  • Gorący dżem przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Zakręcamy zakrętki i stawiamy słoiki do góry dnem. Pozostawiamy na 15 minut, następnie odwracamy, teraz możemy umieścić w spiżarni lub chłodnej piwnicy.
kanapka z dżemem na drewnianej podkładce w tle słoiki z dżemem
dzem z gruszek
« Klopsy z tofu w sosie

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}