Domowy dżem z jeżyn z niską zawartością cukru, idealny dodatek do naleśników i kanapek.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Przetwory
Przygotowanie 40 minutyminuty
Gotowanie 30 minutyminuty
Porcje 8
Autor Anna
Składniki
1,7kgjeżyn
350gcukru
2łyżkipektynylub tyle ile zaleca producent
60mlwody
Instrukcje
Jeżyny myjemy, przekładamy do garnka, dodajemy wodę i stawiamy garnek na ogniu. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliły.
Kiedy jeżyny puszczą sok i będą miękkie, przecieramy przez sito lub możemy zrobić to przy pomocy wyciskarki ślimakowej.
Przetarte jeżyny (uzyskałam 1,5 litra musu) ponownie umieszczamy w garnku, stawiamy garnek na ogniu i ponownie zagotowujemy. Kiedy mus wrze, dodajemy cukier wymieszany z pektyną. Mieszając dżem, znów doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 5 minut, uważając, aby się nie przypalił.
Gorący dżem przelewamy do przygotowanych słoików, zakręcamy słoiki i stawiamy je na zakrętkach na 5 minut. Po tym czasie odwracamy słoiki, pozostawiamy do wystudzenia, przenosimy do spiżarni lub piwnicy.